Huis onder de prijs van ouders

Titus
Topic Starter
Berichten: 2

Huis onder de prijs van ouders

#1 , 13 mar 2012 10:58

Goeiemorgen,

Ik heb dringend wat hulp nodig omtrent het volgende.

Mijn vriendin en ik overwegen om het ouderlijk huis van mijn ouders te kopen. (geschatte waarde is 400 000 euro) Ons budget is echter zo'n 250 000 euro, dus willen mijn ouders een geste doen en 150 000 euro van de verkoopsprijs aftrekken. In de akte zou dan een verkoopsprijs van 250 000 euro staan met een pro fisco bedrag van 350 000 euro waar het schrijven op betalad wordt.

Aangezien dit voor ons een buitenkansje is om een 10 jaar oud rustig gelegen half open huis in zo een staat te kunnen kopen voor 250 000 (ipv rijhuis aan dezelfde prijs), willen we dit wel overwegen.

Alleen is er één voorwaarde voor mijn ouders. Die 150 000 euro (geen geldgifte, maar dus een stuk vastgoed door onder de prijs te verkopen) moet in de familie blijven, wat wil zeggen dat bij relatiebreuk, verkoop of mijn dood het geld in handen van de onze familie moet blijven. Mijn vriendin wil dit gerust ondertekenen, maar nu is de vraag bestaat deze constructie wel en hoe laat ik deze bij de notaris het beste opstellen?

Iemand raadde me bijvoorbeeld aan om met een schuldbekentenis te werken, maar vervalt deze schuld dan niet als ik sterf? Of kan je dat daar dan ook in opnemen? Anderen zeggen dan weer om een samenlevingscontract op te nemen? We zijn op dit moment feitelijk samenwonend, ik zie ook niet in hoe wettelijk samenwonend ons hierin verder kan helpen aangezien je ook een samenlevingscontract kan opstellen tussen feitelijk samenwonenden, toch?

Wat ik zou willen bekomen is dat bij de verkoop er eerst 150 000 € naar mij komt (of naar mijn ouders in geval van mijn dood) en dat de rest gedeeld wordt door 2 (elk 125 000 euro) bij breuk/verkoop.

Iemand een idee hoe ik dit het beste regel, want anders zou ik nog wel eens van de koop willen afzien. Het is niet dat ik mijn vriendin niet vertrouw, maar je weet nooit en het zijn vooral de ouders die zeker willen zijn dat het geld verzekerd blijft.

Mvg,
Titus

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 15 mar 2012 10:17

“Art.951.De schenker kan ten aanzien van de geschonken goederen het recht van terugkeer bedingen, hetzij voor het geval van vooroverlijden van de begiftigde alleen, hetzij voor het geval van vooroverlijden van de begiftigde en zijn afstammelingen. Dit recht kan alleen ten voordele van de schenker worden bedongen.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Titus
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 15 mar 2012 11:39

I see. Het is nu wel zo dat er niets van 'schenking' is opgenomen in verkoopsakte (compromis). Ze hebben het zogezegd gewoon onder de prijs verkocht. Er staat zelfs niet eens het verschil op dat het 400 000 euro geschat, enkel dat het voor de prijs van 250 000 gekocht is met de wetenschap dat het onder prijs aangekocht is (pro fisco)

Is dan niet enkel het bedrag tussen de pro fisco waarde 350 000 en de aankoop prijs 250 000 geregistreerd. Die andere 50 000 euro zijn in dit geval 'volgens mij' foetsjie... Ik weet het eigenlijk niet precies of ik niet ergens een apart document kan laten opmaken dat mijn vriendin dan ondertekent. Ik ga binnenkort zeker ook eens langs bij een notaris in de buurt.

Merci al vast voor de reply!

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”