Afbetaling hypothecaire lening

Avelivloms
Topic Starter
Berichten: 119

Afbetaling hypothecaire lening

#1 , 03 mei 2013 13:04

Een man en een vrouw (ex-samenwoners) zijn uit elkaar. Zij hebben een huis samen aangekocht met een hypothecaire lening op beider naam. De vrouw wil het huis overnemen. Tijdens de periode tussen de feitelijke scheiding en de verwerving van het goed door de vrouw wil zij dat de man de helft van de hypothecaire lening betaalt. Is dat juridisch in orde ? Is zij het niet die de volledige hypothecaire afbetaling voor haar rekening moet nemen, nu zij het exclusief genot heeft van het onroerend goed ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Camille
Berichten: 35

#2 , 03 mei 2013 13:38

Als de woning nog niet is verdeeld, dan ben je verplicht om een bezettingsvergoeding te betalen aan je ex-partner, gezien het wettelijk gezien ook nog steeds over zijn/haar woning gaat. Die vergoeding wordt verrekend met de maanden waarin jij de hypothecaire lening alleen hebt afbetaald. Meestal draai je dan op een 0-operatie uit.

Avelivloms
Topic Starter
Berichten: 119

#3 , 03 mei 2013 14:50

Op de onverdeeldheid volgende uit de gezamenlijke aankoop van een onroerend goed door feitelijk samenwonenden zijn de bepalingen van artikel 577-2, § 1-8, van het Burgerlijk Wetboek van toepassing (CASMAN, H., “Vereffening-verdeling na beëindiging van de relatie tussen ongehuwde samenwoners”, in KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT (ed.), Familie op maat, Verslagboek Notarieel Congres Knokke-Heist, 22-23 september 2005, Mechelen, Kluwer, 2005, 362).

Krachtens artikel 577-2, §3, van het Burgerlijk Wetboek heeft bij medeëigendom de medeëigenaar deel in de rechten en draagt hij bij in de lasten van de eigendom naar verhouding van zijn aandeel.

De medeëigenaar die tijdelijk het exclusief genot heeft van het onroerend goed heeft tijdelijk een aandeel van 100 % in het onroerend goed. Hij draagt gedurende deze tijd van exclusief genot de lasten van de eigendom dan ook voor 100 %.

Dat is mijn opvatting.

Reclame

Camille
Berichten: 35

#4 , 03 mei 2013 15:35

Dat is ook zo. De vrouw die in de woning blijft, betaalt de hypothecaire lening verder af. Daarnaast dient de vrouw wel een bezettingvergoeding te betalen aan de ex-partner (helft van de geschatte huurwaarde) tot aan de definitieve toewijzing aan een van de partners.

moonlady
Berichten: 153

#5 , 23 mei 2013 16:15

de hypothecaire lening dient afbetaald te worden door elke partij volgens de overeenkomst met de bank. indien je een hypothecaire lening aangaat, ieder voor 50%, dan dient men beide de helft te betalen van de hypothecaire lening. indien één van beide partners in de woning blijft wonen, dan kan het zijn dat degene die in de woning blijft wonen de lening alleen verder afbetaald. doch, dit wordt nadien verrekend in de vereffening-verdeling en dan dient degene die in de woning blijft wonen ook een bezettingsvergoeding te betalen aan de andere partij. het kan NIET zijn dat je EN de hypothecaire lening alleen dient te betalen en dan ook nog eens een bezettingsvergoeding

wanton
Berichten: 10071
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 24 mei 2013 16:57

Wanneer een hypothecaire lening wordt aangegaan door een koppel , is elke partner 'hoofdelijk en ondeelbaar' verantwoordelijk voor de hele lening. Dat wil zeggen dat het de bank niet interesseert wie de lening terugbetaalT. Indien één van beide weigert verder te betalen , kan de bank alles terugvragen van de andere partner , die dan wel de helft kan terugvorderen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

basejumper
Berichten: 5160
Locatie: Diest

#7 , 26 mei 2013 19:59

Wanton heeft gelijk. Beide partners/kredietnemers staat beiden in voor het geheel van de kredietlast. In de voorlopige regeling kunnen zij één en ander afspreken, maar dit is niet tegenstelbaar aan de kredietverlener.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”