samenwonenen met iemand die schulden heeft

stevennoppe
Topic Starter
Berichten: 24

samenwonenen met iemand die schulden heeft

#1 , 28 dec 2008 22:57

hallo,

ik zit momenteel in een relatie met een vrouw die ongeveer 13000 € schulden heeft.
Voor enkele van die schulden (meestal allemaal kleine bedragen) zijn er al deurwaarders ingeschakeld geweest.
de grootste schuld is de huurachterstand en hierdoor zal ze uit haar huis gezet worden.

Wat kunnen we doen?
Ik wil haar in huis nemen, maar ben bang dat ik deurwaarders over mijn deur zal krijgen.
Ik bezit trouwens een gekochte woning.
iemand enige raad?

dank bij voorbaat

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 30 dec 2008 11:00

Zonder voorafgaand VONNIS dat in kracht van gewijsde is gegaan kan de gerechtsdeurwaarder geen beslag komen leggen.

“Art.1514. Hij die beweert...eigenaar te zijn van in beslag genomen voorwerpen,kan tegen de verkoop verzet doen...met vermelding van de bewijzen van eigendom..."(Gerechtelijk Wetboek)

‘Als concubinerenden hun respectieve roerende goederen hebben vermengd,is de schuldeiser van hen niet verplicht deze goederen te onderscheiden of af te scheiden,hetgeen onmogelijk is geworden tengevolge van de vermenging die de concubinerenden zelf hebben bewerkstelligd.De schuldeiser kan derhalve beslag leggen op de goederen die de concubinerenden aldus bezitten,tenzij de concubinerende die geen schuldenaar is,bewijst dat hij alleen eigenaar is van het geheel of een deel van de goederen‘(Cass. 10 juni 1976,Pas. 1976,I,1101,Arr.Cass. 1976,1135,R.W. 1976-77,601,T.Not. 1976,283,R.G.E.N. 1976,nr.22148).

Wat geldt voor concubinerenden geldt voor elke vorm van boedelvermenging.

'De hoven en rechtbanken beschikken bij revendicatie van in beslag genomen meubelen over een zo ruim mogelijke beoordelingsbevoegdheid ter waardering van de bewijskracht van de documenten die hen worden voorgelegd. Het is aan de eiser om te bewijzen dat hij het huisraad van de gemeenschappelijke woning met eigen geld heeft betaald,zonder deelneming van de beslagene. Doet hij dit niet dan zijn de in beslag genomen voorwerpen onverdeelde goederen,die in beslag kunnen worden genomen,maar waarvan een gedwongen tegeldemaking slechts mogelijk is na de verdeling waartoe de meest gerede partij moet doen overgaan.'(Luik 10 november 1994,J.L.M.B. 1995,577).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

stevennoppe
Topic Starter
Berichten: 24

#3 , 31 dec 2008 00:42

Ik heb ook een keer gehoord dat indien er een deurwaarder of een incasseerder ingeschakeld is dat je deze gelijk welk bedrag mag geven van zodra deze aan je deur staat en dat die persoon je dan onmiddellijk terug met rust moet laten (hoe klein dat bedrag ook is).

Is dit waar?

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 22 jan 2009 19:14

lees de tekst van j demoor nog eens - als er schulden zijn en de deurwaarder heeft een rechtsgeldig vonnis dat ten uitvoering kan gelegd worden - dan voert hij dat uit - hij moet met niks akkoord gaan --

een icasso bureau daartegen heeft helemaal geen poot om op te staan en zijn in België niet gerechtigd wat dan ook te eisen. zij mogen ENKEL en briefje schrijven en moeten ver van uw deur blijven en mogen zeker niet dreigen om binnen te komen of dreigen de politie erbij te halen ( lijkt me eerder bedreigingen en afpersing).

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”