onderhoud van huis na dood echtgenoot

diane0
Topic Starter
Berichten: 3

onderhoud van huis na dood echtgenoot

#1 , 03 mar 2009 11:44

Goede dag!

Mijn grootmoeder is al vele jaren alleen. Ze zit met een oud huisje opgescheept waar elk jaar maar meer en meer mankenenten aankomen. De kinderen willen er niet aan werken door : geen tijd, geen geld, "voor die paar jaren nog", ...

Mijn grootmoeder beweert dat ze de toestemming nodig heeft van al haar kinderen om bv. andere ramen te laten plaatsen, dakwerken te laten uitvoeren, ...

Maar ik heb gehoord dat je het huis mag onderhouden en de nodige werken mag laten uitvoeren. Klopt dit?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 03 mar 2009 12:03

Heeft je grootmoeder enkel het vruchtgebruik?

diane0
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 03 mar 2009 13:39

Ja ik veronderstel van wel.
Ze heeft me er nooit meer van gezegd.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 03 mar 2009 14:01

Extreme oplossing:

woningdienst vlaams gewest verwittigen en pand laten keuren. Risico bestaat dat het onbewoonbaar wordt verklaard.

minder extreem:

Als uw grootmoeder bereid is de kosten van structurele werken zelf te dragen (eg dakwerken en ramen) kan ze ook altijd naar het vredegerecht stappen en vrederechter verzoeken haar toestemming te geven deze werken uit te laten voeren.

eenvoudigst en gradueel

Beste zou eenvoudig zijn dat de grootmoeder haar stoute schoenen aantrekt, via aangetekend schrijven haar kinderen in gebreke stelt wegens het haar verplichten te wonen in een niet - gezonde woning en hen bijvoorbeeld 30 dagen de tijd te geven om met oplossingen aan te komen die deze situatie verhelpen voor het einde van 2009. Als zij binnen de gestelde 30 dagen geen degelijk voorstel krijgt kan zij nog altijd met de brief naar het vredegerecht stappen en verzoeken de werken zelf te mogen uitvoeren wegens het onvermogen van haar eigen kinderen om zich te kwijten van hun verplichtingen.

EDIT: titels vergeten... excuses.
Laatst gewijzigd door Vandebos op 03 mar 2009 14:32, 1 keer totaal gewijzigd.

diane0
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 03 mar 2009 14:14

Minder extreme oplossing?

Is het mogelijk dat zij de werken kan laten doen zonder dat de kinderen het voor het gerecht kunnen slepen?
Ze vraagt aan de kinderen geen geld, het geld voor de werken is er enkel willen de kinderen niet dat ze het geld aan het huis besteed omdat ze "te oud is".
Lettelijke woorden van een van de kinderen : " ..voor die paar jaren nog...."
We hadden er al aangedacht om zelf de werken te laten uitvoeren om haar van de last te besparen.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 03 mar 2009 14:31

Hou het dan eenvoudig:

Kijk eens na hoe de eigendomsrechten van het pand verdeeld zijn.

Schrijf de aangetekende ingebrekestelling naar de kinderen. "Een oplossing" is dat zij de werken zelf laat uitvoeren op eigen kosten.

Normaal gezien mag uw grootmoeder deze werken uitvoeren bij vol vruchtgebruik van het pand.

Ik wil het eerste kind nog zien dat voor het vredegerecht wil uitgekafferd worden omdat hij/zij zijn/haar eigen moeder niet met haar eigen middelen in comfort wil laten leven...

Ik ben al een flink aantal gevallen van hebzucht op dit forum tegengekomen doch dit is een nieuw triest hoogtepunt.

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 04 mar 2009 13:55

Ik ga ervan uit dat uw grootmoeder de helft van het huis in volle eigendom en de andere helft in vruchtgebruik bezit sedert het overlijden van uw grootvader.

Inzake vruchtgebruik geldt :
“Art.605.De vruchtgebruiker is slechts verplicht de herstellingen tot onderhoud te doen. De grove herstellingen blijven ten laste van de eigenaar, behalve indien zij veroorzaakt zijn door het verzuimen van herstellingen tot onderhoud sinds de aanvang van het vruchtgebruik; in welk geval de vruchtgebruiker ook daartoe verplicht is.Art.606.Grove herstellingen zijn die van zware muren en van gewelven, de vernieuwing van balken en van gehele daken;Eveneens de vernieuwing van dijken en van steun- en afsluitingsmuren in hun geheel. Alle andere herstellingen zijn herstellingen tot onderhoud.”(Burgerlijk Wetboek).

Indien de blote eigenaars weigeren hun helft van de noodzakelijke grove herstellingen te dragen dan dienen ze daartoe desnoods veroordeeld te worden.

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).
De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos. Vraag ze dus aan de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”