“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(Burgerlijk Wetboek).
Die verplichting houdt niet op door het verlaten van de ouderlijke woning.
“Art.136. Als ten laste van de belastingplichtigen worden aangemerkt, mits zij deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het aanslagjaar en zij persoonlijk in het belastbare tijdperk geen bestaansmiddelen hebben gehad die meer dan 1.800 EUR(geïndexeerd 2700) netto bedragen :1° hun kinderen 2° hun ascendenten 3° hun zijverwanten tot en met de tweede graad...Art.143.Voor het vaststellen van het nettobedrag van de bestaansmiddelen komen niet in aanmerking...”(WIB=Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).
De wettelijk samenwonende behoort niet tot die opsomming.
“Art.88.Wanneer een gemeenschappelijke aanslag wordt gevestigd en de beroepsinkomsten van één echtgenoot minder bedragen dan 30 pct. van het totale bedrag van de beroepsinkomsten van beide echtgenoten, wordt hem van de beroepsinkomsten van de andere echtgenoot een zodanig deel toegerekend dat de som van zijn eigen beroepsinkomsten en het toegerekend deel 30 pct. van dat totale bedrag bereikt, doch niet hoger is dan 9280,00 EUR (basisbedrag 6.700 EUR).”(WIB).
De wettelijk samenwonende is geen ‘echtgenoot’.
Ga volledigheidshalve naar
http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
Inzake studiebeurs en leefloon dient rekening gehouden met de gehandhaafde ouderlijke onderhoudsplicht.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/