Feitelijk samenwonenden en gezamelijke rekeningen leeghalen

surviver
Topic Starter
Berichten: 45
Locatie: Belgie

Feitelijk samenwonenden en gezamelijke rekeningen leeghalen

#1 , 01 aug 2010 17:15

Feitelijk samenwonenden met kinderen gaan uit elkaar. Eén van de partijen haalt al het geld van de gezamelijk rekeningen.
Is dit strafbaar of kan dat zomaar? :?:

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 01 aug 2010 18:29

Jazeker is dat strafbaar ,
een volmacht op een bankrekening is geen alibi om zich alles toe te eigenen.
Samenwonenden leven in een stelsel van scheiding van goederen , dwz. ieder heeft zijn eigen vermogen. Gezamenlijke rekeningen zijn een onverdeeldheid , waarbij in proncipe de helft toebehoort aan elke partner. Zo dienen alvast de gelden verdeeld te worden.

Ik kies hierbij geen partij voor één van beiden , maar een degelijke inventaris bij de verdeling is wel aan te raden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

surviver
Topic Starter
Berichten: 45
Locatie: Belgie

#3 , 01 aug 2010 22:16

Als men voor die inventaris alles leeg haalt? Bijv. als één partij niet weet wat er op de rekening staat? Dan is er toch niets te verdelen wanneer alles of een gedeelte weg is? Kan met terugwerkende kracht die rekeningen bekijken?

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 01 aug 2010 22:37

Ja natuurlijk. Men kan de verrichtingen laten nazien van de laatste periode , om na te gaan welke onterechte afhalingen werden gedaan. Die moeten verantwoord worden , eigenlijk zelfs terug in de pot komen voor de verdeling.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 03 aug 2010 10:29

“Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt :§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.461.Hij die een zaak die hem niet toebehoort,bedrieglijk wegneemt,is schuldig aan diefstal’(Sw.=Strafwetboek 8 juni 1867).

Strafbepalingen dienen strikt geïnterpreteerd(Arbitragehof nr.125/2005,13 juli 2005).

‘De gedeeltelijke of onverdeelde rechten van een medeeigenaar in een of meerdere goederen die hij zich ten nadele van de andere medeeigenaars eigenmaakt, leveren geen beletsel op voor het bestaan van het misdrijf van diefstal‘(Cass. 3 oktober 2000,Pas. 2000,I,508;Cass., 4 januari 1909,Pas., 1909, I, 78; Cass., 11 april 1938,Pas., 1938, I, 142; Cass., 16 december 1957,Arr.Cass. 1958, 230).

‘Het door de artt.461,al.1 en 467 vereiste bedrieglijk opzet bestaat zodra degene die een zaak wegneemt tegen de wil van de eigenaar het voornemen heeft ze niet terug te geven en er animo domini over beschikt,ook al neemt hij de zaak niet weg uit wraak of met het oogmerk om te schaden en evenmin met de bedoeling zichzelf of anderen een onrechtmatig voordeel te verschaffen‘(Cass. 4 december 1991,R.W. 1991-92,1296,noot,Rev.dr.pén. 1992,426).

Het geld AFHALEN van de gezamenlijke rekeningen door een mede-EIGENAAR die daartoe gemachtigd is houdt niet noodzakelijk het voornemen in het niet terug te geven en is dus op zich nog geen diefstal. Dit belet u niet klacht neer te leggen.

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden GEVORDERD...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

U kan dus bij de burgerlijke rechter de verdeling vorderen van de gezamenlijke rekeningen ,inbegrepen de afgehaalde gelden.

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).

Indien onderling overleg faalt,roep dan uw partner op in minnelijke schikking. De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos. Faalt ook dit dan rest enkel dagvaarding voor dezelfde rechter,met toepassing van art.815 B.W..
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

surviver
Topic Starter
Berichten: 45
Locatie: Belgie

#6 , 13 sep 2010 10:06

Ja natuurlijk. Men kan de verrichtingen laten nazien van de laatste periode , om na te gaan welke onterechte afhalingen werden gedaan. Die moeten verantwoord worden , eigenlijk zelfs terug in de pot komen voor de verdeling.
Wat bedoel je met laatste periode? Hoeveel weken, maanden jaren gaan ze terug kijken? En vanaf welk tijdstip, vanaf dat men effectief uit elkaar gaat en elders gaat wonen of vanaf dat er een klacht wordt ingediend? In ons geval wonen we nog voorlopig samen, maar mijn loon en enz komt op een eigen rekening en ik heb gelden sedert twee jaar op een eigen spaarboek (invaliditeit van een verkeersongeval). Is mijn geld dan nergens veilig?

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#7 , 13 sep 2010 17:43

Er is een verschil tussen GEZAMELIJKE rekeningen dus bijde houder van
en een rekening waar iemand een volmacht heeft opgekregen.

Daarbij nog de vermelding van waar zijn de gelden van gekomen ... en is dat bewijsbaar.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”