feitelijk samenwonenden : lening

Toewie
Topic Starter
Berichten: 2

feitelijk samenwonenden : lening

#1 , 28 jul 2008 14:54

Weet iemand hier een sluitend antwoord op :
1) Een koppel woont feitelijk samen. Ze kopen een huis, maar zetten het enkel op de naam van de man. Om het huis te kunnen kopen, sluiten ze 2 leningen af op beide namen. Vooral de vrouw betaalt de leningen af.
Nu wil de vrouw weggaan. Op wat heeft zij recht ? Kan zij stoppen met de lening verder te betalen ?

2) de vrouw heeft een keuken gekocht twv 5000 € (factuur op haar naam) Kan zij dit recupereren? Ik dacht aan de piste van de meerwaarde...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 30 jul 2008 10:18

‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak.Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming.Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).

‘Behoudens andersluidende bedingen tussen partijen,kan de huurder,bij toepassing van het algemeen rechtsbeginsel dat niemand zich zonder oorzaak ten koste van een ander mag verrijken,tegenover de verhuurder aanspraak maken op vergoeding van verbeteringen door hem aan het verhuurde goed aangebracht,op voorwaarde evenwel dat de verhuurder zich niet in de mogelijkheid bevindt de verwijdering van de bedoelde verbeteringen te eisen‘(Cass. 18 april 1991,Bull. 1991,740,noot,Res.Jur.Imm. 1991,205).

‘Om het huis te kunnen kopen, sluiten ze 2 leningen af op beide namen.’ houdt in dat de huiseigenaar zich verrijkt door de lening die de vrouw daartoe sloot en afbetaalde.Zij kan die verrijking zonder oorzaak terugvorderen.

Omgekeerd verrijkte de vrouw zich zonder oorzaak door het gratis bewonen van het eigen huis van haar man.
De verbintenissen die de vrouw aanging tegenover de uitlener eindigen niet door het enkele verlaten van haar partner.

Ik ga ervan uit dat de keuken muurvast is en dus onder toepassing valt van “Art.552.De eigendom van de grond bevat in zich de eigendom van hetgeen op en onder de grond is...”(Burgerlijk Wetboek).Ook dit is vermogensverschuiving zonder oorzaak.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”