einde samenwonen
Geplaatst: 22 apr 2009 23:19
door edje2
Mijn buurvrouw woont al 20 jaar samen met haar vriend. Ze zijn dus niet getrouwd en hebben geen verklaring van samenwoonst afgelegd. Nu is aan hun relatie een einde gekomen. Het huis is destijds aangekocht door haar vriend.
Kan mijn buurvrouw aanspraak maken op een deel van de woning ? Zelf denk ik dat zij wettelijk gezien hierop geen recht heeft. Zou zij echter eventueel voor de rechtbank een vergoeding kunnen eisen ? Per slot van rekening heeft zou ook 20 jaar bijgedragen aan de afbetaling van de woning.
Geplaatst: 24 apr 2009 10:29
door j.demoor
‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak. Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming. Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).
‘Behoudens andersluidende bedingen tussen partijen,kan de huurder,bij toepassing van het algemeen rechtsbeginsel dat niemand zich zonder oorzaak ten koste van een ander mag verrijken,tegenover de verhuurder aanspraak maken op vergoeding van verbeteringen door hem aan het verhuurde goed aangebracht,op voorwaarde evenwel dat de verhuurder zich niet in de mogelijkheid bevindt de verwijdering van de bedoelde verbeteringen te eisen‘(Cass. 18 april 1991,Bull. 1991,740,noot,Res.Jur.Imm. 1991,205).
‘heeft zou ook 20 jaar bijgedragen aan de afbetaling van de woning‘ kan de huiseigenaar verrijkt hebben zonder oorzaak,zodat hij haar hiervoor dient te vergoeden. Omgekeerd kan de huiseigenaar aanspraak maken op een bezettingsvergoeding.