Pagina 1 van 1
huwelijkscontract
Geplaatst: 14 nov 2009 18:12
door erdovilo
vraagje i.v.m. wijziging huwelijkscontract :
situatie : A en B zijn herhuwd met huwelijkscontract onder beding van totale scheiding van goederen - beiden hebben 1 kind uit hun vorig huwelijk. Na 25 jaar huwelijk willen beiden het contract wijzigen naar het wettelijk stelsel (langst leeft al) met de bedoeling de gezamenlijke verworven spaargelden aan elkaar te schenken.
vraag : op welke wijze kan zulks geschieden en wat zijn de modalitien ?
dank bij voobaat
Geplaatst: 14 nov 2009 18:17
door hendrik1
Hoi,
testament maken!
succes
Geplaatst: 14 nov 2009 19:50
door wanton
Hendrik , astemblieft!
Beste , ik herhaal hier het antwoord dat ik elders ook gaf :
Een gehuwd persoon met een kind uit een eerdere relatie maakt best geen contract ' langst leeft ,al heeft'. En zo'n contract is niet het wettelijk stelsel. Bij deze clausule heeft het kind uit de eerdere relatie het recht om dat contract te laten annuleren , om zo te vermijden dat hij de facto onterfd wordt. Hij kan die clausule aanvechten om zo te bereiken dat hij zijn reservatair of wettelijk bepaald minimum erfdeel zal bekomen.
Betrokken kind heeft minstens recht op al wat U had voor dit huwelijk plus minstens de helft van uw deel van de huidige gemeenschap. Wel voor de blote eigendom. U moet weten dat uw kind niet zal erven van uw echtgenoot-partner.
Laat uw contract wijzigen naar het wettelijk stelsel , en maak een testament om uw partner zo veel mogelijk te geven. Maar U kan en mag uw kind uit uw vroegere relatie niet vergeten.
Maar praat eens met uw notaris.
Geplaatst: 16 nov 2009 10:43
door j.demoor
“Art.1387.De echtgenoten regelen hun huwelijksovereenkomsten naar goeddunken, mits zij daarin niets bedingen dat strijdig is met de openbare orde of de goede zeden.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
‘scheiding van goederen’ omzetten in ‘wettelijk stelsel’ kan dus.
“Art.1461.Echtgenoten kunnen overeenkomen dat de langstlevende of een hunner indien hij het langst leeft, bij de verdeling een ander deel dan de helft, of zelfs het gehele vermogen, zal ontvangen.”(Burgerlijk Wetboek).
Onder het wettelijk stelsel kunnen de echtgenoten dus (langst leeft al) bedingen.
“Art.1465.Ingeval er kinderen zijn die niet gemeenschappelijk zijn, blijft elk beding in het huwelijkscontract hetwelk ten gevolge heeft dat aan een der echtgenoten meer wordt gegeven dan het *beschikbaar gedeelte, zonder gevolg ten aanzien van het meerdere...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
* “Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....”(B.W.).
Wat aan een der echtgenoten meer wordt gegeven dan de helft van de goederen van de beschikker blijft dan zonder gevolg ten aanzien van het meerdere,indien hij bij zijn overlijden één kind achterlaat.
Geplaatst: 16 nov 2009 14:31
door wanton
“Art.1465.Ingeval er kinderen zijn die niet gemeenschappelijk zijn, blijft elk beding in het huwelijkscontract hetwelk ten gevolge heeft dat aan een der echtgenoten meer wordt gegeven dan het *beschikbaar gedeelte, zonder gevolg ten aanzien van het meerdere...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
In het nederlands : er wordt bevestigd dat een kind uit een vorige relatie dan dit huwelijk een formule 'langst leeft ,al heeft ' met succes kan aanvechten , in die mate dat hij zijn reservatair deel zal krijgen. En dat is de helft van al wat in de nalatenschap zit van vader, zowel eigen als gemeenschappelijke goederen. De andere helft kan naar de echtgenote gaan.