Pagina 1 van 1
Huis inbrengen in gemeenschap?
Geplaatst: 01 apr 2010 16:19
door Sofos
IK zal even de situatie schetsen: wij hebben ongeveer een jaar geleden samen een huis gekocht (elk 50%) en hebben een beding van aanwas in vruchtgebruik voorzien. Nu willen we echter dit jaar trouwen. We zijn langsgeweest bij onze notaris en hij zei dat we geen huwelijkscontract nodig hebben en het wettelijk stelsel in ons geval voldoende is. Ik lees echter vaak dat het huis in de gemeenschap moet worden ingebracht. Wat is dan precies het voordeel van deze inbreng? De langstlevende erft toch sowieso het vruchtgebruik van de woning?
Re: Huis inbrengen in gemeenschap?
Geplaatst: 01 apr 2010 20:04
door wolf2
Om het concreter te maken: zijn er (al) gemeenschappelijke kinderen? Zo nee, bent U van plan kinderen te hebben?
Geplaatst: 01 apr 2010 21:52
door Sofos
We hebben momenteel nog geen kinderen maar hebben zeker wel een kinderwens.
Re: Huis inbrengen in gemeenschap?
Geplaatst: 02 apr 2010 20:36
door wolf2
Elk een half huis en dan trouwt U.
De toestand verandert niet: U blijft elk eigenaar van een half huis.
Mocht één van U overlijden als er WEL al kinderen zijn, dan erft dat kind de blote eigendom van het betreffende half huis en de langstlevende het levenslang vruchtgebruik.
Had U het in gemeenschap gebracht, dan werd het eerst weer in 2 gedeeld bij een overlijden en is de erfenis juist hetzelfde.
********************
Mocht één van U overlijden en er zijn nog GEEN kinderen en er werden geen testamenten gemaakt in het voordeel van de langstlevende, dan erft de langstlevende opnieuw het vruchtgebruik van een half huis maar ... de blote eigendom gaat naar de ouders en naar de broers en zusters van de overledene (of naar verdere verwanten).
Als je dat niet wil, dan maak je gewoon zo een testament. Dan erft de langstlevende een half huis in volle eigendom.
Had U het in gemeenschap gebracht, dan erfde de langstlevende een half huis in volle eigendom ook zonder zo een testament.
*********************
Is er dan geen enkel verschil?
Toch wel.
Indien het huis in gemeenschap zit, kunnen de echtgenoten afspreken in een huwelijkscontract dat de kinderen niets krijgen en de langstlevende alles. Fiscaal niet interessant, maar wel handig als de relatie met uw kinderen om zeep is. Maar dat weet U maar als ze wat groter zijn...
Geplaatst: 03 apr 2010 10:38
door j.demoor
“Art.1399.Eigen zijn de goederen en schuldvorderingen die aan elk van beide echtgenoten toebehoren op de dag van het huwelijk...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Het huis dat u samen (in onverdeeldheid) toebehoort op de dag van het huwelijk,wordt dus enkel door dit huwelijk geen ‘gemeenschappelijk vermogen’.
“Art.1452.Echtgenoten kunnen overeenkomen dat de tegenwoordige en toekomstige roerende of onroerende goederen, bedoeld in artikel 1399, geheel of ten dele tot het gemeenschappelijk vermogen zullen behoren...”(B.W.).
Zulke overeenkomst is dus vereist om het eigen huis(in onverdeeldheid) in het gemeenschappelijk vermogen te brengen.