Pagina 1 van 1

Vraagje ivm een bvba en huwelijkscontract

Geplaatst: 21 okt 2010 10:49
door Alex19
Hallo,

Even kort voorstellen, ik ben 24 jaar, sta op het punt om feitelijk te gaan samenwonen, werk thuis in de familiezaak en zoals iedereen(?) droom ik ook van een huisje-tuintje-kindje.
Nu zit ik met volgende vragen. Na een periode van een 2tal jaar feitelijk samenwonen zou ik mijn vriendin graag ten huwelijk vragen. Aangezien ik in de familiezaak zit, lijkt het mij vanzelfsprekend om te trouwen met scheiding van goederen. Toch, mijn vriendin heeft ietswat "verlatingsangst" , en lijkt het mij niet tactvol dit te doen.
Om een verhaal kort te maken, het ziet er goed naar uit dat ik trouw volgens het wettelijk stelsel.

Goedja, nu vraag ik mij het volgende af.
1) Stel nu dat ik na x-tal jaar een nieuwe eigen bvba of nv wil oprichten, zit deze dan zowiezo in de gemeenschap? OF kan ik dit met zogezegd "persoonlijk" geld oprichten?
2) Kan ik het wettelijk stelsel niet omzeilen door op voorhand een bvba op te richten? Hiermee bedoel ik: Ik richt bvba B op => familiebedrijf A stort soort van "dividend" of "tantieme" uit aan bvba B => ik als bvba B keer mijzelf een bescheiden loon uit. Bijgevolg wordt het gemeenschappelijke deel niet te groot en ben ik bijgevolg toch ergens getrouwd volgens een "scheiding van goederen"?
OF stel ik dit te simplistisch voor?

Goed, komt misschien niet echt eerlijk over tegenover mijn vriendin, maar als ik sommige verhalen hier lees, andere verhalen hoor, dan lijkt het mij soms naïef om te geloven dat er geen golddiggers bestaan. Niet dat ik mijn vriendin hiervan verdenk, maar de dag van tegenwoordig kan je gewoonweg niet zeker meer zijn. Het is nu ook niet dat ik zo rijk ben als de zee diep is, maar zou gewoon niet graag gepluimd worden. Aan de andere kant wil ik ook geen discussies en wrevelingen omtrent wantrouwen aangezien ik volgens scheiding van goederen zou trouwen.

Dank voor uw tijd.

Re: Vraagje ivm een bvba en huwelijkscontract

Geplaatst: 21 okt 2010 12:25
door roharro
1) ja die valt dan 100 percent in de gemeenschap
2) een bvba die voor huwelijk bestaat blijft volledig "persoonlijk bezit", voor zover er tijdens het huwelijk daarna geen verdere inbreng gebeurt uit gemeenschappelijke middelen of inkomsten

De enige oplossing om bvba volledig uit verdeling te houden is m.i. volledige scheiding van goederen.