Pagina 1 van 1

De omgangsregeling met mijn kinderen na wettelijk samenwonen

Geplaatst: 07 feb 2011 21:17
door Jelien
Ik de moeder ( met Nederlandse Nationaliteit) heb bij de geboorte van onze zoon een wettelijke samenlevingscontract (ondertekend in het gemeentehuis) met de vader (Belgische nationaliteit). Nu wil ik deze relatie beeindigen. En daarmee ook terug keren naar Nederland. We wonen nu met onze twee kinderen in Wallonië. De zoon is geboren in Gent. En is daarna eerst ingeschreven op een Nederlands adres, vervolgens zijn we beiden op een woonadres in België ingeschreven. Onze zoon staat ook op mijn Nederlands paspoort bijgeschreven. Onze dochter is geboren in Brussel en is daarna direct ingeschreven op een woonadres in België. Het verbreken van de relatie kost veel moeite omdat de vader zijn kinderen niet kwijt wil. Dan dreigt hij dat ik nooit de kinderen zal kunnen behouden. Ik wil graag een omgangsregeling treffen. Dit is niet bespreekbaar. Nu kan ik de kinderen NOOIT zomaar meenemen naar Nederland. (Dit wil ik overigens ook niet, maar de dreiging vind ik een grote last! ) Want dat zou ontvoering zijn. Nu zijn mijn volgende vragen:

1: Welke nationaliteit hebben de kinderen. Dus zoon en dochter? Dragen ze twee nationaliteiten of één?
2: Hoeveel recht heeft mijn partner op de kinderen? En kan hij de kinderen vollledig eisen tov het feit dat ze in Belgische grond geboren zijn?
3: Hoe is een REALISTISCHE omgangsregeling mogelijk met een afstand van 400 km?!
4: Wat als de vader onder bedreiging mij niet wil laten gaan met de kinderen, en ik toch besluit om uit deze benauwde situatie te stappen zonder mijn partner hier op voor te bereiden ivm dreigingen. Is er dan sprake van ontvoering??

Graag een antwoord!!! Ik ken namelijk de Belgische wetgeving niet. Zijn er nog vragen stel ze gerust en ik probeer deze te antwoorden.

PS: ons contract heeft geen aanvulling vastgelegd door een notaris!

Re: De omgangsregeling met mijn kinderen na wettelijk samenw

Geplaatst: 08 feb 2011 09:35
door eylis
Kinderen zijn in eerste instantie belg. (geboren in belgie én vader is belg)
u kan later ooit wel de procedure starten om hen de Nederlandse nationaliteit te laten geven (wat gek dat u dat niet weet???)

in het belgisch Recht hebben beide ouders STEEDS co-ouderschap: dwz dat ze samen het ouderlijk gezag over kinderen dragen (ongeacht of ze nu gehuwd zijn of een feitelijke relatie hadden).
dit wil zeggen dat één van de ouders zomaar niet naar het buitenland kan vertrekken met de kinderen, zodat de andere ouder zijn /haar ouderlijke functie niet meer kan uitvoeren (opvoeden, ouderlijk contact etcetera...)

De vader zal/ kan ook aan de jeugdrechtbank vragen om VERBBLIJFSCO-ouderschap: dwz: dat de kinderen 50/50 bij elke ouder verblijft. Dat is overigens hier in Belgie anno 2011 de STANDAARD.
De rechter kan dit niet zomaar weigeren, tenzij dit schadelijke voor het kind zou kunnen zijn (drugsgebruik; kinderverwaarlozing etc) Rechters zijn dus geneigd dit toe te staan.

In elke geval kan u niet zomaar naar Nederland vertrekken met de kinderen; Dat is inderdad strafbaar en kan als effect hebben dat de kinderen als hoofdverblijfplaats het adres van de vader toegewezen krijgen omdat u zich onttrekt aan het co-ouderschap (dwz dat de vader op regelmatige basis zijn vaderschap kan uitoefenen)

In het kader van het co-ouderschap zal u toch moeten overwegen niet té ver van de vader te gaan wonen.
in geval van een 40/60 verblijfsco-ouderschap kan een afstand van max. 100 km nog beheersbaar zijn. Denk vooral aan de stress op de kinderen als ze elke keer dat ze hun vader opzoeken een lange reis heen en weer moeten onderdaan (en voor jonge kinderen is dat niet leuk)
Nog eenb elangrijke: in huidige wetgeving is men overtuigd dat een vader een evenwaardige belangrijke opvoedkundige taak heeft als de moeder. Het gaat niet om het recht om de kinderen te zien...maar om een perinente rol die de vader moet en kan spelen in de opvoeding.
courage,