Pagina 1 van 1
Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 12 jul 2011 13:03
door Marianne123
Ik ben vorig jaar hertrouwd. Mijn man heeft 2 kinderen uit een vorig huwelijk en ik heb 2 kinderen. Ze zijn alle 4 de deur uit. Ik bezat een huis en mijn man heeft zich mee ingekocht. We hebben dus spaargeld op de bank staan. Alles is gemeenschappelijk. Wat gebeurt er nu als mijn man moesoverlijden. Ik heb normaal het vruchtgebruik over het huis, maar wat gebeurt er met onze spaarcenten? Kunnen zijn kinderen dit opeisen?
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 12 jul 2011 14:50
door wanton
Wanneer één partner van een koppel overlijdt , bekomt de andere automatisch het vruchtgebruik op de ganse nalatenschap van de overledene. De kinderen van de overledene erven de blote eigendom , maar moeten dan weer wachten op het overlijden van de stiefouder vooraleer ze echt kunnen genieten van de goederen. In jullie geval zullen bij overlijden van één der partners , de verschillende vermogens terug worden samengesteld. Wat is van hem , wat is van haar , wat is van beiden. In de nalatenschap zit enkel het eigen vermogen en de helft van de gemeenschap. Tot het eigen vermogen behoort alles wat iemand had voor dit huwelijk , wat hij persoonlijk heeft geërfd of geschonken gekregen tijdens dat huwelijk. Dat 'alles is gemeenschappelijk' gaat dus voor jullie niet op. Het geld dat u van hem hebt gekregen voor de inkoop in uw huis , is alleen van u. Dat erven zijn kinderen niet.
Zijn kinderen kunnen ( en moeten ) zijn deel van de spaarcenten opeisen. Indien ze dat niet doen , zit de kans erin dat zij nooit van hun vader zullen erven. Eigenlijk zouden jullie een clausule moeten laten opmaken bij de notaris , ivm. de wet 'Valkeniers'. Daarbij verklaren jullie wederzijds dat jullie afzien van het vruchtgebruik van de nalatenschap van uw partner , met uitzondering van het huis.
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 13 jul 2011 08:36
door Marianne123
Al ons spaargeld, dus ook het geld dat ik van hem gekregen heb voor het huis, staat op een spaarrekening op zijn naam waarvan ik een volmacht heb. We dachten als we getrouwd waren dat dat alles van ons samen was. Zo werd ons alleszins bij de notaris gezegd. Dus, als ik het goed begrijp kunnen zijn kinderen dat geld opeisen in geval van overlijden van hun vader. We dachten van ons alletwee zo veilig te stellen maar blijkbaar is dit niet zo.
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 13 jul 2011 11:36
door jojan
Met welk huwelijksvermogenstelsel bent u gehuwd? Alleen als u huwt in het stelsel van algehele gemeenschap is alles van u beiden. En dan nog zal bij een overlijden het mechanisme dat Wanton beschrijft in zijn post in werking treden. U kan en mag uw kinderen niet onterven.
Bovendien vind ik het erg onverstandig om het geld dat u hebt ontvangen voor het huis op zijn spaarrekening staat. Wat als u op een gegeven moment zou scheiden en hij uw volmacht opzegt? Dan mag u gaan procederen om uw eigen centjes terug te krijgen. Ook bij een eventueel overlijden van uzelf of uw echtgenoot kan dit voor ernstige problemen zorgen ivm de nalatenschap. Ik begrijp niet dat uw notaris u niet beter heeft geinformeerd.
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 13 jul 2011 11:57
door Marianne123
Het is niet de bedoeling dat ik mijn kinderen onterf. We wilden dat ze alle 4 evenveel kregen. De notaris had ons aangeraden om te trouwen zodat alles mooi verdeeld zou zijn. En omdat mijn echtgenoot zijn spaarekening het meeste opbracht dachten we van het geld daar op te zetten omdat we dachten dat toch alles mooi verdeeld zou zijn. Misschien best de rekeningen op ons beide namen zetten dan?
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 13 jul 2011 14:16
door Franciscus
Rekening op beider naam is al een begin
tevens een dokument waaruit blijkt dat het geld door u gestort is geworden of in de plaats is gekomen van het huis.
Staat in de akte dat een gedeelte van spaarboek naar u gaat als betaling van het huis?
best eens een notaris raadplegen desnoods een tweede
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 13 jul 2011 14:52
door jojan
We wilden dat ze alle 4 evenveel kregen.
Uw kinderen erven van u en hun vader (niet uw echtgenoot).
Uw echtgenoot zijn kinderen erven van hem en hun moeder (niet van u).
Als u wil dat zijn kinderen van u erven en vice versa kan dit ofwel door een testament (pas wel op de wettelijke reserve van de andere kinderen mag niet aangetast worden!) ofwel door elkaars kinderen te adopteren (via gewone adoptie - meerderjarige kinderen zo adopteren kan ook - en het erfrecht op de nalatenschap van de andere biologische ouder blijft bestaan).
Ik begrijp niet de raad die u van uw notaris heeft gekregen. Niet dat u niet mag huwen (naar erfenis naar de overlevende echtgenoot is dit wel beter), maar huwen om de erfenis te regelen onder de 4 kinderen is geen oplossing - tenzij alles netjes geregeld werd met een huwelijkscontract (zie post Wanton), maar als dat al gebeurde stelde u vast uw vraag niet.
Wat er eigenlijk gebeurt in deze situatie en u huwt dan zadelt u eigenlijk uw kinderen op met een "vreemde" bovendien een vreemde die ook nog eens hun erfenis blokkeert (vanwege het vruchtgebruik).
Eenvoudig voorbeeldje:
U hertrouwde niet - u overlijdt - uw twee kinderen erven uw huis.
U hertrouwt wel - u overlijdt - uw echtgenoot erft het vruchtgebruik op het huis - uw kinderen worden naakte eigenaar en moeten wachten tot hun stiefvader overlijdt alvorens het volledige huis te bezitten.
Het hoeft geen tekening dat deze laatste situatie door de meeste kinderen al hoogst "vervelend" ervaren zal worden.
Re: Wat bij overlijden echtgenoot
Geplaatst: 13 jul 2011 18:05
door wanton
Dat jullie getrouwd zijn onder het wettelijk stelsel , is op zich geen probleem. Maar vermits er 2 'soorten' kinderen zijn - iedere partner heeft kinderen- kunnen jullie niet alles gemeenschappelijk maken. Het best is dat het eigen vermogen van elke partner bepaald wordt en aldus op een rekening op ieders naam wordt gezet. Wat is wel gemeenschappelijk : hetgeen jullie sinds je huwelijk aan loon , vergoeding , pensioen , inkomen hebben ontvangen , evenals de intresten op de persoonlijke gelden. Tenzij er idd zoals hoger gezegd een wederzijdse adoptie wordt gedaan , kan je niet organiseren dat alle kinderen evenveel zullen erven van elk van u beiden.
Nog iets van de 'wet Valkeniers' ( Jef Lawijt was zelf de eerste die er gebruik van maakte). Wanneer minstens één van de getrouwde partners kinderen heeft uit een vorige relatie , kunnen de echtgenoten afzien van het verkrijgen van het vruchtgebruik op de nalatenschap van de overleden partner , met uitzondering van de gezinswoning. Dit is steeds in het voordeel van die kinderen , en is aan te raden als er een groot leeftijdsverschil is tussen de echtgenoten.
Ik raad u evenwel dringend aan eens een andere notaris te raadplegen!!