Pagina 1 van 1
inbreng van erfenis in huwelijksgemeenschap
Geplaatst: 01 sep 2011 05:31
door xena
.
Re: inbreng van erfenis in huwelijksgemeenschap
Geplaatst: 01 sep 2011 14:43
door wanton
Alles is dus betaald met gelden die tot het eigen vermogen behoren van A. Eigenlijk zou zij bij echtscheiding alles voor zich moeten houden.
Bij de aankoop van de grond moet men best in de akte laten beschrijven dat A de volledige betaling uit eigen middelen heeft gedaan. Daardoor ontstaat een schuld van de gemeenschap aan haar. Ook is aan te raden dat zij het geld van de erfenis op een rekening op eigen naam houdt en van daaruit alle betalingen doet. Bij echtscheiding moet eerst de schuld van de gemeenschap aan het eigen vermogen vergoed worden , vooraleer er een verdeling kan gebeuren.
Re: inbreng van erfenis in huwelijksgemeenschap
Geplaatst: 01 sep 2011 19:53
door roharro
Ik zou als aanvulling van het zeer correcte antwoord van Wanton er nog willen op "hameren" dat alles staat of valt met het leveren van de bewijslast.
Waarom? Op grond van een het vrij groot aantal personen die mij contacteren stel ik vast dat er dikwijls een misverstand bestaat met betrekking tot het bekomen van zijn "recht". In de mate dat men de nodige bewijzen niet kan leveren is het best mogelijk dat men "in zijn recht" is maar toch zijn recht niet kan bekomen. Vooral in zaken zoals deze, hoe triest het soms ook moge zijn.
Re: inbreng van erfenis in huwelijksgemeenschap
Geplaatst: 02 sep 2011 10:32
door j.demoor
Ik ga ervan uit dat ‘trouwt met gemeenschap van goederen ‘ betekent trouwt onder het wettelijk stelsel,zonder huwelijkscontract.
“Art.1399.Eigen zijn de goederen en schuldvorderingen die aan elk van beide echtgenoten toebehoren op de dag van het huwelijk en die welke ieder van hen tijdens het stelsel verkrijgt door schenking, erfenis of testament...”(Burgerlijk Wetboek).
‘A heeft een grond voor je trouwt ‘ en ‘A erft een bedrag ‘
Die grond en ook die erfenis zijn dus eigen vermogen. ‘A verkoopt die grond’ houdt in dat ook die koopsom eigen vermogen is.
“Art.1434.Het gemeenschappelijk vermogen is vergoeding verschuldigd ten belope van de eigen of uit vervreemding van een eigen goed voortkomende gelden die in dat vermogen zijn gevallen en niet zijn belegd of wederbelegd, alsook, in het algemeen, telkens als het voordeel heeft getrokken uit de eigen goederen van een der echtgenoten.Art.1436.Het recht op vergoeding kan door alle middelen worden bewezen. De vergoedingen brengen van rechtswege interest op vanaf de dag van de ontbinding van het stelsel...”(Burgerlijk Wetboek).