Pagina 1 van 1

erfrecht en "samengestelde" familie

Geplaatst: 28 sep 2011 09:14
door leona
situatie:
samenwonend (niet wettelijk) - beide twee kinderen uit vorige relatie. samen huis gekocht 50-50 met tontine
hij : twee studerende kinderen die geen contact meer houden
zij : heeft al een vermogen geinvesteerd in aanpassingen en verbouwingen van woning.
zij wil zo veel mogelijk nalaten aan haar partner, maar wil voorkomen dat zijn kinderen iets erven dat eigenlijk haar kinderen toekomt, indien hij zij eerst zou sterven.
Hij heeft een vermogen, maar kan voor het ogenblik over niets beschikken (blote eigenaar enerzijds, aanslepende scheiding anderzijds) Door grote problemen met zijn kinderen, zou hij hen zo weinig mogelijk willen laten.

Welke opties zijn er? Kan er in ons geval een goed contract opgesteld worden? of een donatie met voorwaarden, aanvulling met een testament?
Kan een tontine aangepast worden? speciale clausules, voorwaarden?
Wat houdt de wet Valkeniers eigenlijk in? Geldt die alleen voor getrouwde stellen?

Wij zouden heel dankbaar zijn als iemand ons kon helpen.
Dank bij voorbaat

Re: erfrecht en "samengestelde" familie

Geplaatst: 29 sep 2011 14:15
door j.demoor
“Art.1465.Ingeval er kinderen zijn die niet gemeenschappelijk zijn, blijft elk beding in het huwelijkscontract hetwelk ten gevolge heeft dat aan een der echtgenoten meer wordt gegeven dan het beschikbaar gedeelte, ZONDER GEVOLG ten aanzien van het meerdere...”(Burgerlijk Wetboek).

‘samenwonend (niet wettelijk) - beide twee kinderen uit vorige relatie’

Alhoewel het hier niet om een huwelijkscontract gaat kan u mijns inziens ook bij tontine uw kinderen niet helemaal onterven. De tontine zou dan beperkt blijven tot het beschikbaar deel van de eerststervende.

Re: erfrecht en "samengestelde" familie

Geplaatst: 30 sep 2011 14:38
door wanton
Wanneer uw man komt te overlijden , wordt u volledig eigenaar van het huis. Zijn kinderen komen dan niet tot de erfenis , wat betreft die woning. Van de andere goederen , die hij bezit erven zijn kinderen elk minstens 1/3. Hij kan dat laatste 1/3 deel toekennen aan wie hij wil. Uw kinderen erven niet van hem , tenzij via testament dat 1/3 deel. Dat geldt tevens voor u tegenover uw kinderen. U kan maximum 1/3 aan hem toewijzen , dat niet automatisch terugkomt. Zijn kinderen erven niet van U. Zolang jullie slechts feitelijk samenwonend zijn , erven jullie niets van mekaar. Je kan over het vrije deel natuurlijk wel een testament maken.
Wet Valkeniers : wanneer in een huwelijk één of beide partners kinderen hebben uit een vorige relatie , kan bepaald worden dat de erfenis tussen deze echtgenoten beperkt blijft tot het vruchtgebruik van de gezinswoning.(Dit hoeft niet wederzijds) Alle andere goederen gaan dan in volle eigendom naar de kinderen van de overleden partner.