Pagina 1 van 1
Allimentatie
Geplaatst: 05 dec 2011 09:35
door K0ZZM0
Ik hoor vaak dat bij scheiding allimentatie betaald moet worden, ik woon wettelijk samen met mijn partner en 2 kinderen.
In het geval wij uit elkaar gaan, wanneer moet er allementatie betaald worden?
Ik had ook gehoord dat co-ouderschap niet kan geweigerd worden als 1 van de partners dit aanvraagt, kan dan ook allimentatie gevraagd worden?
Re: Allimentatie
Geplaatst: 05 dec 2011 09:58
door eylis
even de termen juist benoemen, anders verwarring:
co-ouderschap = gedeelde ouderlijke autoriteit; Is standaard de regel bij elke scheiding
verblijfsco-ouderschap (beurtelings verblijf bij elke ouder): 50/50 %) kan inderdaad niet geweigerd worden als 1 van de partners dit vraagt.
alimentatie staat los heirvan: daar kijkt men naar de financiele draagkracht van beide ouders: als beide ouders een ongeveel gelijke financiele draagkracht hebben, dan is er geen kinderalimentatie, maar wel de gedeelde financiele verantwoordelijkheid voor de "biezondere kosten "(medische biezonder kosten, onderwijs, orthodontie, kiné, etc...)
In geval van grote financiele ongelijkheid kan er toch een kinderalimentatie voor de ouder met veel minr inkomen gevraagd worden, naast de "gedeelde biezondere kosten".
Er is ook verblijfsco-ouderschap in andere verhoudingen: bijvoorbeeld: 40/60 of 30/70: in dit geval wordt een kinderalimentatie ook in verhouding gevraagd.
Re: Allimentatie
Geplaatst: 05 dec 2011 10:29
door K0ZZM0
dus als er een netto verschil van 400euro is dan is er zo goed als zeker een allementatie voorzien?
speelt het een rol,mbt tot de allimentatie, als de persoon die minder verdient de 'scheiding' aanvraagt?
Re: Allimentatie
Geplaatst: 05 dec 2011 10:50
door duma
Neen, dat speelt geen rol. Maar ik zou er toch niet zomaar vanuit durven gaan dat een netto verschil van 400 euro ervoor zorgt dat er alimentatie komt ...
Dat is niet wat eylis zegt.
Re: Allimentatie
Geplaatst: 05 dec 2011 11:04
door eylis
je moet zelf de vraag stellen via de rechtbank dat je een kinderalimentatie wenst omdat er nogal een inkomensverschil is tussen de partners. Natuurlijk moet je ook bekijken of er voordelen van andere aard zijn: bijvoorbeeld als je met de kinderen mag blijven wonen in de gezinswoning zonder dat de andere partner daar een vergoeding voor krijgt (omdat hij daar niet kan wonen, ondanks het ook zijn bezit is) of dat de kinderbijslag integraal naar jou gaat.
In een geval van puur 400 euro loonsverschil én gelijk verblijfsco-ouderschap zou je een extra kinderalimentatie kunnen vragen van zo'n 50 à 100 euro per kind per maand bijvoorbeeld. Het is alleszins niet de bedoeling dat je méér inkomsten dan je partner verwerft hierdoor . In dat geval van extra kinderalimentatie wordt kinderbijslag dan best ook gelijk in twee verdeeld voor jullie.