Trouwen met Nepalees

liesjansens
Topic Starter
Berichten: 3

Trouwen met Nepalees

#1 , 09 apr 2012 12:32

Mijn Nepalese vriend en ik zijn van plan om te trouwen en om daarna tijdelijk naar België te komen. Tijdelijk voor de bevalling van ons eerste kindje. Ik heb gelezen dat er twee mogelijkheden zijn:
1. trouwen in Belgie. Hiervoor moet mijn vriend een visum C aanvragen. Echter daarvoor moet ikzelf in Belgie een huwelijksaangifte doen, terwijl ik zelf in Nepal ben. Dus moeilijk.
2. Trouwen in Nepal. Hiervoor moet mijn vriend een visum 'gezinshereniging' aanvragen. en een aantal documenten afgeven aan de ambassade.

Ik heb echter heel wat vragen hierover. Wat is de termijn voor het afleveren van het visum (beide)? Dit zou relatief snel moeten, gezien de zwangerschap.
Ook als mijn vriend/man in Belgie wordt toegelaten, mag hij dan onmiddellijk werken?
Wat gebeurt er met mijn man zijn papieren als we na een 8tal maanden opnieuw vertrekken naar Belgie, als hij ondertussen een elektr vreemdelingenkaart F heeft? Deze is 5 jaar geldig, betekent dit dat hij in deze periode in en uit Belgie mag?
Ook het bezorgen van de benodigde documenten, zoals geboorteakte en dergelijke, is voor een Nepalees niet gemakkelijk, gezien die vroeger niet verplicht waren. Wat als deze niet bestaan of niet als geldig worden aanzien?

Ook heb ik gelezen dat als ouder van een Belgische minderjarige alles heel wat gemakkelijker kan. Maar is het de moeite om daarvoor te wachten in Nepal?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
artemis
Berichten: 3309

#2 , 09 apr 2012 14:48

Ik kan niet op uw vragen antwoorden maar de dochter van een goede vriend is in Kashmir, India gehuwd met haar vriend waarvan ze eveneens zwanger was.
Zij is eerst alleen naar België gekomen om de gezinshereniging voor te bereiden (ik schat dat ze toen een viertal maanden zwanger was) maar het heeft geduurd tot meerdere maanden na de bevalling voor het papierwerk in orde was zodat haar man kon overkomen.
Haar man 'mocht' onmiddellijk werken maar heeft hier eerst een taalcursus gevolgd (anders nogal moeilijk om werk te vinden) waarop hij vrij snel werk heeft gevonden bij de gemeente.

Sorry dat ik je geen meer gedetailleerde informatie kan geven.

Mariette
Berichten: 2507

#3 , 09 apr 2012 15:31

Misschien kan Inge Bracke hierover wel meer informatie verschaffen:

http://www.debrugvzw.be/projecten.php?persid=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 09 apr 2012 19:53

Ik denk dat je ook papieren zal moeten ondertekenen waarin je uw akkoord geeft uw partner gedurende bepaalde tijd volledig tenlaste te nemen als hij geen werk heeft, zodat hij niet hoeft terug te vallen op ondersteuning van de overheid.

liesjansens
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 03 aug 2012 12:02

Ondertussen zijn we 4 maand verder en heb ik heel wat gevonden, maar nog geen echt resultaat.

- voor visum C aan te vragen om te huwen in België: duurt het 6-8 maand. dus voor elke zwangere vrouw eigenlijk onmogelijk (hebben we dus niet gedaan). En zelfs gewoon al de papieren in orde krijgen om een huwelijksaangifte te kunnen doen zoals geboorteakte en dergelijke gelegaliseerd krijgen was al een onmogelijke rompslomp.
- voor te trouwen in Nepal hadden we een brief van Belgische ambassade nodig. Op zich geen probleem, echter die is in Delhi en om even heen en terug naar Delhi te vliegen met twee, zodat ik enkele maanden langer in Nepal kan blijven, daar was geen geld voor (mijn toeristenvisum verliep), noch was ik te ziek van de zwangerschap op dat moment

dus maar voor de methode gekozen die NIET wordt aangeraden in Belgisch consulaat: namelijk via een gewoon toeristenvisum het land binnengeraken.
- Poging 1 niet gelukt, maar verwondert me niet zo hard. Heeft ons wel geleerd welke documenten hiervoor nodig zijn en wat hun criteria zijn om nepalezen toe te laten. Komt er eigenlijk op neer dat alle jonge werkkrachten worden geweigerd. Zonder uitleg. Je kan om uitleg vragen maar dan duurt het nog eens 2 maand, daarvoor uiteraard geen tijd
Poging 1 was een 'ik kom op vakantie en bezoek mijn vriendin' reden. natuurlijk hebben ze daar hun twijfels bij. Maar ik verwachtte toch wel een beetje meer inspanning van hun kant. Niemand werd gecontacteerd, mijn vriend niet, zijn baas niet, mijn moeder (de garant) niet, ik niet, gewoon een nee als antwoord. Terwijl er een ongelooflijk grote hoeveelheid aan papieren worden gevraagd, die heel veel moeite en geld hebben gekost.

- Poging 2 is nog bezig. Nu hebben we hetzelfde aangevraagd maar met de echte reden waarom ik mijn vriend hier in België wil, namelijk ik ga bevallen in november. Het initiële gesprek ging goed en de mensen op de ambassade zeiden dat er een redelijke kans was dat het visum wordt toegekend. Over enkele dagen moet mijn vriend nog eens naar de ambassade om nog meer vragen te beantwoorden. Het zal uiteraard gaan over 'zullen wij daadwerkelijk terugkeren naar Nepal, als het visum verloopt?'. Gezien niemand dat doet, maar wij echt wel die intentie hebben, zal hij hen daarvan proberen te overtuigen. Maar of dat zal lukken is nog maar de vraag! maar in ieder geval nemen ze deze visumaanvraag wel serieus, beter als niets natuurlijk.

Daarbij mijn vraag: Hoe kan ik een afgekeurde visum aanvraag aanvechten? Welke juridische middelen zijn mogelijk? Zijn er betaalbare advocaten die hierin gespecialiseerd zijn? kan ik me beroepen op 'universele rechten van de mens' in de zin dat een vader bij de geboorte van zijn kind moet zijn en daarbij niet mag gehinderd worden? En hiermee dus naar Europees hof van rechten van mens gaan?

Ik zou graag als het mogelijk is een of andere 'dwingende' manier hebben om dit visum te verkrijgen. Echter ik heb geen idee hoe. Een visum toekenning is namelijk een 'gunst', geen 'recht'. Hij zou over twee maand naar België komen. Ten laatste echt over 2.5maand. Dit is de tijdsperiode die er is om het aan te klagen.

Een erkenning van het kind is niet mogelijk (of toch niet op mijn gemeente), zonder dat de vader hier in persoon aanwezig is. Noch kan ik bewijzen dat hij de vader is, zonder de baby in gevaar te brengen. Bewijs van beide dat dit niet lukt, zitten reeds bij de aanvraag.

En we zijn dus niet van plan om te trouwen, enkel indien nodig een wettelijk samenwoningscontract tekenen (enkel gemeenschappelijk kind hebben, dus dit is geen probleem). Om een toestemming om te trouwen te verkrijgen hier in België, daar zal ik in het najaar geen zin in hebben, veronderstellende dat hij mag komen.

Hopelijk heb ik al jullie adviezen niet nodig en wordt het visum gewoon goedgekeurd.

caroline1234
Berichten: 145

#6 , 03 aug 2012 12:37

Mijn Nepalese vriend en ik zijn van plan om te trouwen en om daarna tijdelijk naar België te komen. Tijdelijk voor de bevalling van ons eerste kindje. Ik heb gelezen dat er twee mogelijkheden zijn:
1. trouwen in Belgie. Hiervoor moet mijn vriend een visum C aanvragen. Echter daarvoor moet ikzelf in Belgie een huwelijksaangifte doen, terwijl ik zelf in Nepal ben. Dus moeilijk.
2. Trouwen in Nepal. Hiervoor moet mijn vriend een visum 'gezinshereniging' aanvragen. en een aantal documenten afgeven aan de ambassade

En we zijn dus niet van plan om te trouwen, enkel indien nodig een wettelijk samenwoningscontract tekenen (enkel gemeenschappelijk kind hebben, dus dit is geen probleem). Om een toestemming om te trouwen te verkrijgen hier in België, daar zal ik in het najaar geen zin in hebben, veronderstellende dat hij mag komen.

Wenst u nu te trouwen of niet? Denk dat dat wel van belang is.

liesjansens
Topic Starter
Berichten: 3

#7 , 03 aug 2012 12:51

Wel nee,we zijn niet meer van plan om te trouwen. Het was ons plan om te trouwen, maar gezien dat het trouwvisum of gezinsherening hiervoor toch niet in orde zal zijn op tijd, hebben we voor iets anders gekozen. We willen gewoon samen zijn als ons kindje komt, en als een huwelijk daarvoor niet nodig is, zullen we dit ook voorlopig niet doen. (Toen dachten we dat dit de enige manier was)

Die eerste post is wat we van plan waren 4 maand geleden...

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”