Pagina 1 van 1

Wat te doen bij voorbedachtheid?

Geplaatst: 31 mei 2012 12:09
door mondeo17
Mijn schoonbroer had een samenlevingscontract met zijn vriendin. Samen hebben ze twee kinderen. Mijn schoonbroer heeft een huis gebouwd op grond die al in zijn bezit was. Het huis was voor 100% zijn eigendom. Na lang aandringen van zijn vriendin heeft hij het huis voor 50% op haar naam gezet echter de grond blijft voor de volle 100% zijn eigendom. Op maandag gingen ze naar de notaris en op woensdag (amper 48u tussen!!!) heeft ze hem verlaten voor een andere man. Kan hieraan nog iets veranderd worden of is dit onomkeerbaar? We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit met voorbedachtheid is gebeurd omdat ze heeft toegegeven dat ze reeds langer een relatie had met die man.

Re: Wat te doen bij voorbedachtheid?

Geplaatst: 31 mei 2012 12:44
door Oude Belg
Kan dat wel? Voor 50% eigenaar zijn van een gebouw en voor 0% van de grond? Ik dacht het niet....

Even googlen levert me dit op :
Recht van natrekking
Ingevolge het recht van natrekking is het zo dat de eigenaar van de grond ook eigenaar is van de gebouwen. Betekent dit dat - indien het koppel bouwt op grond van één van hen - degene die geen eigenaar is van de grond geen rechten heeft op de waarde van de gebouwen?

Gehuwd onder wettelijk stelsel
Voor gehuwden onder een wettelijk stelsel, voorziet de wet in het opmaken van vergoedingsrekeningen (art. 1432 e.v. B.W.), waardoor de eigenaar van de grond bij overlijden of echtscheiding aan de huwelijksgemeenschap de waarde van de gebouwen zal moeten vergoeden.


Samenlevingsovereenkomst
Voor ongehuwden zijn de zaken minder evident, want voor hen bestaan er geen dergelijke vergoedingsrekeningen. Daar is het zo dat men best in een samenlevingsovereenkomst concrete afspraken maakt, anders kunnen er complexe procedures voor de rechtbank van komen die veel geld kunnen kosten en lang kunnen aanslepen. Ook gehuwden onder een stelsel van scheiding van goederen moeten concrete afspraken maken.


Lijkt me echt voer voor specialisten.