nogmaals, het gaat me niet over Brahim Attaeb, noch over zijn al of niet wettelijke echtgenote (ik heb geen enkele link die naar een burgerlijk huwelijk verwijst). Daarover ging het nu ook niet direct.
Ik had net nog een interessante boekbespreking geplaatst vooraleer u uw eigen fantasieën blijft propageren:
Hoe ernstig en wijdverbreid dit probleem ondertussen kan U lezen in de bespreking van het boek "La mairie avant la mosquée" van Sigrid Choffée-Harouel :
http://www.liberales.be/boeken/mairie" onclick="window.open(this.href);return false;
In Frankrijk sluiten vandaag heel wat moslims een uitsluitend religieus huwelijk zonder voorafgaand wettelijk verplicht burgerlijk huwelijk, iets wat zij ‘halal gaan’ noemen. Deze praktijk die meer en meer voorkomt en waarbij imams huwelijken inzegenen zonder vooraf een bewijs van burgerlijk huwelijk te eisen, is niet van aard om de verlokking van de polygamie bij sommige moslims tegen te gaan. De regel van de prioriteit van het burgerlijk op het religieus huwelijk is nochtans een van de hoekstenen van de hedendaagse openbare orde die sinds meer dan twee eeuwen in de Franse wetgeving verankerd is. In de 19de eeuw heeft de Staat de katholieken tot de naleving van dit principe gedwongen door hen met bedreiging van zware straffen voor weerbarstige pastoors, te verplichten om alvorens naar de kerk te stappen systematisch op het stadhuis te huwen. En zo was het in de 20ste eeuw voor katholieken, protestanten en Joden de algemene gewoonte geworden om de religieuze inzegening door een burgerlijk huwelijk te laten voorafgaan.
Vandaag moet de staat met de moslims niet meer doen dan wat hij in de 19de eeuw de gelovigen van de andere religies heeft opgelegd: ze verplichten om burgerlijk te huwen alvorens over te gaan tot een religieuze inzegening. Zodoende zouden oder meer mohammedaanse echtgenotes bij een scheiding de garanties kunnen genieten die het ‘halal’ of ‘reine’ huwelijk hen ontzegt wanneer zij conform de sharia verstoten worden. Daardoor zou men bovendien ook over het middel beschikken om polygamie, iets wat de koran toelaat, in Frankrijk volstrekt onmogelijk te maken. Men moet er meer dan ooit aan herinneren dat godsdienst in ons modern staatsbestel een louter private aangelegenheid is geworden. Religie kan of mag in onze democratische samenleving nooit interfereren met de politieke besluitvorming om maatschappelijke keuzes op te dringen.
--------------------------
en ja, indien ik voor een boeddhistische monnik huw, of in mijn tuin een gebedsgenezer een "huwelijk" laat inzegenen of desnoods in het Braziliaanse Amazonewoud door een niet-gekende stam mijn huwelijksritueel wil laten uitvoeren, dan weet ik dat dit niet geldig is en dat ik voor mijn inkomen en onderhoud enkel op mijn eigen verdiensten zal kunnen rekenen.
Als ik echter als overtuigde bekeerling ga denken (en dan doen te meeste islamitische bruiden) dat ik beschermd ben door zo'n huwelijksritueel dan kan ik weldegelijk zwaar in de problemen geraken.
Blijkbaar reikt Uw begrip voor die vrouwen minder ver dan het mijne.
-----------
Nogmaals: ik vroeg me af of er een speciale/aparte/ regeling werd getroffen voor die vrouwen. Ik weet dat Mimount Boussakla ooit weigerde (voor overduidelijke redenen) om toe te staan dat een islamitische verstoting zou gelijkgesteld worden aan een westerse scheiding, maar ik weet niet meer hoe dat is uitgedraaid.
Indien men er echter strenger op toe zou zien dat imams geen huwelijken meer afsluiten zonder voorafgaandelijk burgerlijk huwelijk, dan zou in het het voorbeeldgeval eenvoudiger zijn voor de verlaten echtgenote, vermits haar ex-man dan weldegelijk gewillig een taleq zal
geven (*)zodat BEIDEN een nieuw burgerlijk huwelijk kunnen aangaan.
(*) noteer het foutieve taalgebruik: volgens moslims "krijgen" vrouwen hun verstoting....
de Belgische grondwet ivm wettelijk/religieus huwelijk is er toen ooit en vooral gekomen om te voorkomen dat er nog eens een "leopoldje" wordt gedaan door een door de staat betaalde geestelijke van een officieel erkende godsdienst om de relatie van een een koppel snelsnel te wettigen .
Dit kan ik niet bevestigen, ik ben geen grondwetspecialist. Ik lees enkel dat het religieus huwelijk niet mag worden afgesloten alvorens het burgerlijk huwelijk plaatsvond sinds Napoleontische tijden.
Me dunkt is de grondwet ook al wat ouder dan de periode waarin het "leopoldje" werd uitgevoerd midden 20ste eeuw.