Pagina 1 van 1

domicilie

Geplaatst: 25 nov 2012 14:36
door michielsenchris
Ik ben Belgische en heb een huis in Nederland gekocht. Ik blijf wel werken in België. Mijn vraag is of ik mijn domicilie kan zetten bij mijn vriend die in Gent blijft wonen en waar ik ook regelmatig zal verblijven, om op deze manier veel administratieve rompslomp te kunnen vermijden.

Re: domicilie

Geplaatst: 25 nov 2012 16:03
door mava105
Ooit al van domiciliefraude gehoord? Staan zware straffen op.

Re: domicilie

Geplaatst: 25 nov 2012 16:22
door freelance
Als u daar zéér regelmatig verblijft ( in Gent ) , en de wijkagent kan u daar regelmatig aantreffen , is dit géén domiciliefraude .

Re: domicilie

Geplaatst: 26 nov 2012 19:49
door j.demoor
“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen....§ 5. Het onderzoek van de reële verblijfplaats van een persoon die zijn hoofdverblijfplaats in een gemeente van het Rijk vestigt of die in België van verblijfplaats verandert wordt uitgevoerd door de lokale overheid binnen acht werkdagen na de in § 1 bedoelde aangifte...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).
Financiële voordelen/nadelen zijn geen element op basis waarvan deze vaststelling van het effectief verblijf gebeurt.

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete van zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

‘een geldboete van zesentwintig euro’ houdt in dat het een wanbedrijf betreft.