Slecht lopende co-ouderschap/bi-locatie

Kevinvanloon
Topic Starter
Berichten: 9

Slecht lopende co-ouderschap/bi-locatie

#1 , 04 apr 2013 23:44

Beste,
momenteel zit ik in een situatie waar ik wat goede raad kan gebruiken, of misschien enkele tips ivm welke weg ik uit moet. Ik hoop dat ik daarvoor hier terecht kan.

kleine situatie-schets:

na een relatief korte relatie met mijn (inmiddels) ex, is Evelynn geboren. toen het tussens ons niet meer klikte zijn we uit elkaar gegaan (we waren niet getrouwd) en is er via de rechtbank een vonnis uitgesproken van co-ouderschap en bi-locatie (week op/week af).

ook kreeg zij 50€/maan alimitatie, recht op kindergeld en moest Evelynn officieel ingeschreven staan bij de mama.
niet lang daarna leert zij een nieuwe vriend kennen waarmee ze een dochter Hannelore krijgt. Nu, deze relatie durrt ongeveer 4 jaar en in die periode loopt alles min of meer goed.

Vanaf het moment dat haar relatie stopt met die man, gaat het achteruit. Dat is nu ongeveer een jaar of twee geleden. Sindsdien wisselt zij regelmatig van verblijfplaats, krijgt de verslavingen van drank en cannabis niet onder controle en krijgt geld problemen. Regelmatig komt Evelynn terug en vertelt ze dat geen eten gekregen had, dat mama slaapt tot s'avonds. dat ze heeft moeten slapen op de bank in het cafe, dat ze snachts opstaat om eten uit de kast te 'stelen' enz...
Evelynn, die dan juist start in de lagere school blijkt in de week van mama regelmatig onwettig afwezig te zijn op school, en heeft dus ook minder goede cijfers op school.

Op dat moment komt zelfs het CLB tussenbeide, maar die kunnen niet veel doen.
na lichte dwang van mij, maar met toestemming van haar mama verblijft evelynn meer bij mij dan bij haar moeder. tot september 2012 dat ze continu bij mij verblijft, met uitzondering van hier en daar een woensdag namiddag of een zaterdag.

sinds februari 2013, is zij dan uit haar appartement gezet wegens schulden ed..
Tot op vandaag heeft zij nog geen vaste woonplaats en dus ook geen officieel adres. Zij zal dus waarschijnlijk burgerlijk geschrapt worden alsook mijn dochter aangezien zij 'officieel' bij mama inwoont.

Aangezien het geen gezonde situatie is bij mama, houd ik Evelynn liever bij mij. En zou ik dus ook graag Evelynn bij mij laten opschrijven, zodat ze ten minste in orde is met alle papieren, verzekeringen, etc...
langs de andere kant zou ik graag haar mama terug op het rechte pad krijgen zodat Evelynn terug om de andere week naar haar mama kan (alhoewel ze tegenwoordig zelf niet meer wil gaan).

Er zijn dan nog wel enkeel details die ik niet vermeld wegens te weining plaats hier, maar indien iemand hier goede raad heeft is het altijd welkom.
alvast bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 06 apr 2013 08:45

“Art.374. § 1...Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan één van beide ouders...Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, persoonlijk contact met het kind onderhoudt. Dat persoonlijk contact kan enkel om bijzonder ernstige redenen worden geweigerd. De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij derden alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden. In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf...”(Burgerlijk Wetboek)

‘Sindsdien wisselt zij regelmatig van verblijfplaats, krijgt de verslavingen van drank en cannabis niet onder controle en krijgt geld problemen.’

U kan dus met toepassing van voornoemd art.374 bij de jeugdrechtbank vorderen dat zij u het ouderlijk gezag UITSLUITEND opdraagt

“Art.45.De zaak wordt bij de jeugdrechtbank aanhangig gemaakt : 1. in de aangelegenheden bedoeld in titel II, hoofdstuk II,(=Burgerrechtelijke bepalingen) van deze wet...bij een verzoekschrift ondertekend, al naar het geval door...de vader, de moeder...”(8 APRIL 1965. - Wet betreffende de jeugdbescherming...).

Kopieer de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruik deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. Som daarin omstandig en exact voornoemde FEITEN chronologisch op met benadrukking van het belang van het kind U kan in principe dit verzoekschrift indienen en de procedure afhandelen zonder advocaat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 apr 2013 17:34

Om te beginnen een afspraak maken met de jeugdbrigade van uw lokale politie.
U ka aangifte doen van het feit dat uw ex zich niet houdt aan het vonnis.
Vermoedelijk zal politie dan contact opnemen met het parket zodat u ten voorlopige titel zeker uw dochter bij u mag houden.
Als u weet waar ze woonde eens met die kwartierinspecteur gaan praten die over dat adres gaat.
Indien zelfde zone kan dat geen probleem zijn.
Die info kan dan ook in het PV naar het (jeugd)parket worden bijgeschreven.
Het zou kunnen dat parket dadelijk beide ouders zal oproepen om ( de dag erna) op de rechtbank aanwezig te zijn.
Indien men uw ex niet kan vinden denk ik dat de beslissing snel zal genomen zijn.

Reclame

Terug naar “Andere”