problemen met inwonende meerderjarige dochter

trientje
Topic Starter
Berichten: 2

problemen met inwonende meerderjarige dochter

#1 , 03 jul 2010 22:13

Ik ga het kort proberen schetsen : dochter is bijna 19 en nog bij ons gedomicilieerd. Eigenlijk verblijft ze voor 99% bij haar vriend en zijn ouders, dus het is voor ons heel moeilijk geworden om er zicht op te houden wat er zich allemaal afspeelt. Leerkontrakt is gestopt, ze doet nu af en toe interims. Op haar 18e is haar spaarboek vrijgekomen van meer dan 17000 euro. Ondertussen schiet er maar een 3000 euro meer over. Als we er haar over aanspreken, zou ze nog heel veel geld tegoed hebben van haar vriend (auto, tv,...). dus allerlei zaken die ze hem voorschiet. Hij werkt echter al meer dan een half jaar voltijds en woont nog thuis. Ik zie dus niet in waarom hij zich deze zaken niet zelf kan kopen. Zelf heeft ze ook nog al een gat in haar hand. Ze moet niets afgeven thuis. Ze heeft steeds het geld van haar leerkontrakt mogen houden. Ondertussen begint bij ons de schrik er serieus in te zitten dat ze zich binnenkort serieus in de schulden gaat werken, gezien het tempo waarop het spaargeld er vandoor gaat. Kunnen wij dit ergens tegenhouden ? En in hoeverre kunnen wij daarna mee opdraaien voor haar gemaakte schulden ?
Ondertussen hebben wij vandaag ook een gesprek gehad met de ouders van haar vriend en bleek dat ze de situatie nogal gemanipuleerd had : zij waren er eigenlijk ook niet happig op dat ze daar konstant verbleef, maar ze had hen wijsgemaakt dat wij haar buitengegooid hadden. Hier is ze wel nog welkom, maar dan wil ik wel terug kontrole over de situatie krijgen, en haar probleem is dat wij niet akkoord zijn dat haar vriend hier ook konstant verblijft, want ze willen niet alleen slapen. Ze wil ook geen enkele regel accepteren.
We weten eigenlijk niet goed wat onze rechten en plichten tegenover haar zijn. We houden enorm van haar, maar willen natuurlijk niet meegezogen worden in problemen waar ze zelf de schuld van is, en die wij wel willen stoppen maar niet kunnen omdat zij niet mee wil werken. We hebben uiteindelijk ook nog onze verantwoordelijkheid tegenover onze andere dochter die hier anders mee dreigt de dupe van te worden.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 04 jul 2010 08:06

Een heel drastische oplossing is de volgende:
Art. 513 BW: "Aan verkwisters kan worden verboden rechtsgedingen te voeren, dadingen te treffen, leningen aan te gaan, roerende kapitalen in ontvangst te nemen en daarvan kwijting te geven, hun goederen te vervreemden of met hypotheek te bezwaren, zonder de bijstand van een raadsman, die hun door de rechtbank wordt toegevoegd."

Een andere is de uithuiszetting.

Als er een gerechtsdeurwaarder zou komen om bewarend beslag te leggen of nadat zij is veroordeeld tot een bepaalde bedrag een uitvoerbaar beslag, dan schrijft deze alles op wat op die plaats aanwezig is. Om uw goederen dan terug te krijgen zal u moeten bewijzen dat het uw eigendom is.

eylis
Berichten: 8991

#3 , 04 jul 2010 12:17

trientje,

Het is je dochter, dus probeer je de communicatie open en positief te houden (met hoop op de toekomst dat ze een beetje haar verstand gaat gebruiken :)
Dat is wijs. Maar evengoed moet je je indekken voor haar impulsief omgaan met geld (en de gevolgen ervan)
Heel simpel: ze woont bij haar vriend en niet bij jullie?
Vraag de kwartieragent bij jullie thuis, laat hem haar kamer bekijken (zodat hij kan vaststellen dat ze niet bij u woont) Wellitht staan er nog wel wat spullen van haar bij jullie, maar men kan daar wel uit opmaken of de kamer niet of wel bewoond is (kleren, tandenborstel, verzorgingsproducten, dagelijkse spullen...zijn weg)
Dan vraag je om een PV op te maken: vaststelling dat ze niet meer bij jullie woont. Contacteer de kwartieragent van de gemeente waar ze woont en vraag hen te laten vaststellen dat ze daar woont (ze brengen dan een bezoekje en vragen om de kamer te kunnen bekijken waar ze verblijft

Indien zij problemen maakt (of zich opwindt) dat je dat in gang gezet hebt, kan je daar een heel eenvoudig en correct antwoord op formuleren: Dat ze meerderjarig is en een andere woonst gekozen heeft. Dat de wet voorschrijft dat men zich als volwassene domicilieert daar waar men woont. En dat het niet wettig is als met dat niet doet. Dat jullie in juridisch in orde willen zijn met jullie administratie (gegevens nationale kruisbank, familliesamenstelling), voor jullie belastingen. Wat je er voor de goede vrede misschien niet bij zegt: op die manier kunnen jullie zich beschermen voor eventuele fianciele gevolgen van haar koopgedrag (of noem dat weggeefgedrag...). Facturen zullen niet meer op jullie adres verhaald kunnen worden.
Ga niet in tegen haar uitgeefgedrag. Daar zal ze zelf met scha en schande achter moeten komen dat "op= op" is ...

En daarna? Dan zal ze flink haar boontjes zelf doppen om met haar budget terug in financieel evenwicht te komen . Als het zover komt, sta haar bij met raad en daad, steun haar emotioneel. Maar laat haar zelf werken om haar financiele toestand aan te zuiveren. zoniet zal ze nooit leren haar budget in evenwicht te houden.

Het lijkt me ook dat de ouders van haar vriend en haar vriend zelf niet erg doordacht en rechtdoorzee handelen: Ze betaalt grote aankopen voor hem? Weten zijn ouders dat? Vinden ze het normaal dat haar domiciliering bij jullie blijft? Bovendien lijken ze me zelfs niet erg snugger: geloven wat een 19jarige zomaar vertelt in een emotioneel moment zonder zelf eens contact te nemen met haar ouders getuigt van weinig gezond verstand.
Maak je geen zorgen over dat geld dat ze er door jaagt. Ze moet zelf leren: wie zijn billen verbrand moet op de blaren zitten...
Maar onderneem alvast de stappen om haar domicilie te wijzigen. Dan is je bezit beschermd.
Naar de rechter stappen zou ik nog niet doen. DAt is meteen heel definitief en de communicatie zal daardoor helemaal vastlopen.Maar je kan haar gerust mededelen dat ze best dringen zelf haar domicilie wijzigt, want als jullie dit gerechtelijk aanvatten, zal dat ook lukken én wordt er ook vastgesteld dat zij juridisch in de fout is gegaan.
En dat zal wel indruk maken denk ik...
Courage,

Reclame

Terug naar “Andere”