schenking na aanvraag bewindvoering

wilson
Topic Starter
Berichten: 4

schenking na aanvraag bewindvoering

#1 , 19 aug 2010 10:36

Mijn oudste zus heeft via de rechtbank aanvraag gedaan om mijn moeder bewindvoering te plaatsen,met als reden dat moeder beginnend dement zou zijn.Moeders huisarts heeft dit ook op papier bevestigd terwijl hij haar al 3 maand niet meer gezien of onderzocht heeft.
Na een telefonisch gesprek met hem heeft hij wel laten weten dat hij een groote fout heeft gedaan maar overdondert werd door mijn zus.
tijdens de aanvraag en het vonnis heeft moeder nog haar testament gemaakt en aan 2 kinderen nog een schriftelijke schenking gegeven.
Kan dit teruggevordert worden door de bewindvoerder?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Creatief
Berichten: 2521

#2 , 19 aug 2010 12:00

Indien het testament en de schriftelijke schenkingen aan de vereiste vormschriften voldoen, kan de bewindvoerder deze niet terugvorderen. De testamenten en schriftelijke schenkingen kunnen later wel betwist worden bij overlijden. Indien uit het medisch dossier kan afgeleid worden dat moeder niet meer bekwaam was om het testament te ondertekenen en schriftelijk schenkingen te doen, worden deze teniet gedaan. Bovendien worden alle schenkingen bij leven, bij het openvallen van de nalatenschap, ingebracht in de fictieve massa.

De vrederechter stelt niet "zomaar" iemand handelingsonbekwaam. Alle kinderen mochten aanwezig zijn bij zijn bezoek bij moeder thuis of mogelijk op het vredegerecht. De vrederechter stelt immers enkele zeer eenvoudige vragen. Wanneer moeder op die eenvoudige vragen i.v.m. kinderen, woonplaats, leeftijd, ... niet kon antwoorden, wordt ze handelingsonbekwaam verklaard.

Je zus had het recht een aanvraag in te dienen. Zij had hier waarschijnlijk een reden voor.

wilson
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 19 aug 2010 13:33

Mijn oudste zus had destijds van ons vader en op het moment hij zelf lichamelijk niet meer in staat was het volmacht gegeven.
Na zijn overleden 17 maanden geleden is zij dat gewoon verder blijven doen tot op het moment dat ze ons moeder een blanco briefje wilde laten tekenen voor het zakgeld dat ze moeder zou overhandigen,waar zij dan zelf een som naar keuze kon invullen?
Moeder had het gevoel dat ze bestolen werd en wilde het volmacht intrekken.dat hebben wij dan ook gedaan en er bleek verschillende overschrijvingen gebeurt te zijn( samen ong 36000 euro)
Naar ons mening wilde ze moeder dement laten verklaren om het gestolen geld wit te wassen.

Reclame

Creatief
Berichten: 2521

#4 , 19 aug 2010 14:09

Je kan geen geld wit laten wassen met een bewindvoering.
Je moeder kan nog altijd klacht neerleggen bij de beiwndvoerder en de vraag stellen de gelden terug te vorderen. Indien ze nog vrij goed is van geest kan ze klacht neerleggen. Overweeg eventueel een klacht met burgerlijke partijstelling.

wilson
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 19 aug 2010 21:31

Bedankt voor je informatie, dat brengt ons op de goede weg nu.

wilson
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 24 aug 2010 18:05

Een ding is zeker,vanaf de datum van aanvraag bewindvoering mogen er geen schenkingen meer gebeuren.

Creatief
Berichten: 2521

#7 , 24 aug 2010 20:26

Yep, dat is ook zo, want de huisarts heeft dan al een diagnose gesteld onder het mom van "dementieel beeld".

Terug naar “Andere”