juridische afwezigheid

inge vervoort
Topic Starter
Berichten: 1

juridische afwezigheid

#1 , 11 mei 2009 10:23

Hallo,
Vorige week was er op het tv-programma 'telefax crime' aandacht voor een verdwijningszaak van ongeveer 10 jaar geleden. Ik had zo te doen met de ouders van dit meisje.
Nu mijn vraag, bestaat er ooit zekerheid voor de ouders of famileden van vermiste personen? Ik bedoel, komt er ooit een juridisch einde aan hun lijdensweg? Kunnen zij ooit dat hoofstuk voor hen afsluiten? Of blijven zij eeuwig in de onwetendheid of hun kind of familielid nu overleden is of nog in leven?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 11 mei 2009 17:03

Na een aantal jaren kan de rechtbank beslissen , op basis van gegevens uit het onderzoek , dat een bepaalde vermiste is overleden , meestal dan op de dag van vermissing. Dat kan 8 tot 10 jaar duren.
Ondertussen zijn er mogelijk problemen , niet alleen van nalatenschap maar heel wat zaken kunnen niet geregeld worden.
Een geval dat ik heb geweten. Een man , getrouwd en met kinderen , verdwijnt. Na een 8 jaar wordt het gerechterlijk onderzoek gesloten : hij is waarschijnlijk dood. De rechtbank verklaart hem overleden.¨Pas dan wordt de nalatenschap geregeld. De schuldsaldoverzekering van de lening wordt uitgekeerd; het kindergeld wordt aangepast. Vooral : de familie kan aan een rouwproces beginnen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 13 mei 2009 10:26

De ‘afwezigheid’ wordt THANS geregeld door de artikelen 112-125 Burgerlijk Wetboek(=B.W.),ZOALS gewijzigd door de wet van 2 mei 2007(B.S. 21 juni 2007).

“Art.113.§ 1. Wanneer de rechtbank van eerste aanleg vaststelt dat er een vermoeden van afwezigheid is en de vermoedelijk afwezige geen algemeen gevolmachtigde heeft aangewezen om zijn goederen te beheren, wijst de vrederechter bij een met redenen omklede beschikking een gerechtelijk bewindvoerder aan met inachtneming van de aard en de samenstelling van de te beheren goederen.”(B.W.).

“Art.118.§ 1. Wanneer er vijf jaar verlopen zijn sinds het vonnis waarbij het vermoeden van afwezigheid werd vastgesteld...kan de verklaring van afwezigheid worden uitgesproken door de rechtbank van eerste aanleg op verzoek van iedere belanghebbende of van de procureur des Konings. Art.121....§2.De beslissing van afwezigheid heeft alle gevolgen van het overlijden vanaf de datum van de overschrijving...”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

vicky veraghtert
Berichten: 1

#4 , 16 mei 2009 14:48

Beste Inge,

Naar aanleiding van jouw vraag op dit forum maakte ik een nota over de afwezigheid en gerechtelijke verklaring van overlijden voor de grondige studie Personen-en Familierecht.

Samengevat kan ik jouw vraag als volgt beantwoorden:
Voor personen van wie zeker is dat ze overleden zijn, maar van wie geen identificeerbare resten zijn teruggevonden, kan sinds die nieuwe wet van 2007 zeer snel een gerechtelijke verklaring van overlijden worden gemaakt. Voor de verdwenen personen over wie men niet zeker is over hun lot, is in de nieuwe wet voorzien in een voorlopige regeling waarbij een vermoeden van afwezigheid wordt uitgesproken. Die duurt minstens vijf jaar. In die periode kan (zonder dat dit verplicht is) een voorlopige bewindvoerder worden aangesteld om de goederen van de vermiste te beheren.
Na die vijf jaar kan een gerechtelijke verklaring van afwezigheid volgen, die gelijkstaat aan een overlijden. Indien de eerste fase van het vermoeden wordt overgeslagen, moet zeven jaar gewacht worden met de verklaring van afwezigheid.

Voor een grondigere uiteenzetting omtrent dit onderwerp: [/u]afwezigheid en gerechtelijke verklaring van overlijden.doc (56Kb)

Met Vriendelijke Groet,
Vicky Veraghtert

Terug naar “Andere”