Pagina 1 van 1

onderhoudsgeld betalen indien zonder inkomen?

Geplaatst: 17 jun 2009 15:39
door yksi
mijn man heeft verzoekschrift ontvangen voor vredegerecht: zijn ex-vriendin vraagt onderhoudsgeld voor hun dochter, die bij de moeder woont.
Mijn man is reeds maanden actief op zoek naar werk (sinds hij verblijfskaart heeft en dus mag werken) en is overal ingeschreven als werkzoekende. Nog steeds zonder succes.

mijn man is werkloos, heeft dus geen inkomen, noch recht op uitkering.
Zijn inkomsten zijn dus 0euro.
We kregen een pro-deo advocaat toegewezen en deze denk dat ze het onderhoudsgeld wel laag kan houden, maar dat hij zowieso een vast maandelijks bedrag zal moeten betalen.

Ik vind dit echter vreemd. Ik heb wel een deeltijdse baan en mijn man is dus volledig ten laste. Alle kosten zijn voor mij zolang hij geen job kan vinden.
Ook al moet hij maar een klein bedrag aan zijn ex betalen voor de dochter, dan nog valt dit ook weer ten laste van mij. Het kan toch niet de bedoeling zijn dan ik aan een vreemde onderhoudsgeld moet betalen voor mijn stiefdochter?
Waar mogen we ons aan verwachten.
Is het mogelijk geen onderhoudsgeld te moeten betalen totdat mijn man effectief een job heeft?

Daarnaast eist ze ook dat hij alle gerechtskosten/vredegerecht moet betalen. (Dit zou volgens pro deo blijkbaar niet zo zijn, maar blijft afwachten wat de uiteindelijke kosten zullen zijn)
van zodra hij een job heeft kan dit vanzelfsprekend herzien worden en wil hij met plezier betalen en het leven van zijn dochter iets aangenamer maken. maar indien ik de komende maanden ook nog onderhoudsgeld en de gerechtskosten moet betalen voor zijn dochter aan zijn ex-vriendin, wordt de financiële put voor mij enkel maar dieper.

Kan men iemand zonder inkomen of recht op uitkering toch onderhoudsgeld laten betalen?

Geplaatst: 18 jun 2009 17:44
door Franciscus
En waarom zou de vader niet moeten betalen voor zijn dochter ???
Indien geen inkomen - iedereen heeft recht op een leefloon.

Geplaatst: 18 jun 2009 18:19
door Rebel-with-a-cause
Art. 203 § 1. B. W. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen.
Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind.

Men zou kunnen veronderstellen dat - naar evenredigheid van hun middelen - mag geïnterpreteerd worden als: "ik heb geen inkomen, dus moet ik niks betalen", maar zoals hierboven al aangestipt, iedereen kan aanspraak maken op een leefloon.
De vader dient zich naar het plaatselijk OCMW te richten om een aanvraag in te dienen om zo'n leefloon te verkrijgen.

Geplaatst: 18 jun 2009 18:41
door tatercounter
En waarom zou de vader niet moeten betalen voor zijn dochter ???
Indien geen inkomen - iedereen heeft recht op een leefloon.
Was ook mijn eerste gedachte, de moeder van dat meisje heeft niet minder kosten omdat de vader geen inkomen heeft. Leefloon kun je als samenwonende toch ook aanvragen?

Geplaatst: 19 jun 2009 07:19
door yksi
neen, hij heeft geen recht op leefloon. hiervoor wordt gekeken naar het gezinsinkomen. aangezien we gehuwd zijn en mijn inkomen 1230euro per maand is, zitten we boven het maximum dat hij leefloon zou kunnen krijgen. Ook op uitkering van rva heeft hij geen aanspraak. Hij is vreemdeling en heeft nooit officieel hier gewerkt. Indien men niet heeft gewerkt kan men dus ook geen uitkering krijgen.

Er wordt hem nu 125euro onderhoudsgeld gevraagd plus bijdrage in de bijzondere kosten. Dit zal dus ook weer op mijn schouders terecht komen. En aangezien ik al insta voor al onze overige kosten; lening afbetalen, dagelijkse kosten en boodschappen, kleding, zie ik niet goed in waar ik dit vandaan moet halen. Het is nu al moeilijk om elke maand rond te komen.
Aangezien hij dus effectief geen inkomen en uitkering kan krijgen, zie ik niet in hoe men evenredig kan bijdragen in de onderhouskosten van het kind. Iets wat men niet heeft kan met ook moeilijk geven...

Iemand een idee wat men in dit geval dus als 'evenredig' kan beschouwen? Onze advocate vindt dat we geen andere keuze hebben dan het voorstel te aanvaarden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Geplaatst: 19 jun 2009 09:35
door Rebel-with-a-cause
Ergens heb ik eens deze berekening gelezen: één kind kost gemiddeld 18% van je netto-inkomen, twee kinderen kosten 26% en drie kinderen 33%.

Als men er dan van uitgaat dat beide ouders evenredig moeten bijdragen in de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen, dan is het maar normaal dat elk zijn duit in het zakje doet. Het (jammerlijke) feit dat jouw man geen (officieel) inkomen heeft, ontslaat hem niet van zijn ouderlijke plicht.
Hij is én blijft de vader van het kind mét alle plichten én rechten.

Als jullie gehuwd zijn, heb je toch ook fiscale voordelen als hij geen inkomen heeft. Die nemen jullie wel aan hoop ik. Het kan niet dat jullie enkel de lusten en niet de lasten nemen hé.

Jullie advocaat geeft jullie alvast het beste advies: jullie hebben geen andere keuze!

Geplaatst: 19 jun 2009 10:59
door tatercounter
Als je er echt niet geraakt, kun je dan geen budgetbeheer aanvragen bij het ocmw? Je spreekt in je eerste bericht over een financiële put die dieper zou worden dus ik neem aan dat die put (schulden) er nu al is?
Hoedanook, bij budgetbeheer zijn schuldeisers wel wat inschikkelijker over bijvoorbeeld uitstel van betaling of in kleinere schijven te betalen dan als je dat zelf zou vragen. En in het slechtste geval kan ocmw altijd besluiten om bepaalde sommen voor te schieten in afwachting dat je man werk heeft.
Ideaal is het niet maar het lijkt me de enige oplossing.