Pagina 1 van 1

voorlopige bewindvoering

Geplaatst: 09 jul 2009 20:38
door hoogzicht
Hallo allemaal.
Dit forum toevallig ontdekt en graag zou ik er gebruik willen van maken voor het volgende. Mijn moeder is onlangs opgenomen na een val, daardoor is haar dementie zodanig toegenomen dat ze zelf geen beslissingen kan nemen. Mijn zus en ik hebben dan voorlopige bewindvoering aangevraagt op naam van mijn zus, die werdt op een nogal onvriendelijke manier geweigert door de vrederechter, waarop hij besloot een advocaat aan te stellen als bewindvoerder. Ik ben vertrouwenspersoon. De volgende stap die de vrederechter wil nemen is buiten onze wil om het huis verkopen omdat er herstellingen moeten gebeuren voor het kan verhuurd worden. gelukkig zijn de meubels te weinig waard om een opkoper te laten komen anders waren we die ook al kwijt. Zelfs eventuele erfstukken zouden dan verkocht worden. Men wilde met de nieuwe hervorming van Luc Goutry op 30/5/2003 het menselijker maken, maar wij ervaren het alleen maar als zeer onpersoonlijk en vooral maken dat er veel geld belegd kan worden zodat er verder geen werk aan is en toch veel verdient kan worden. Wat kan hieraan gedaan worden, met name kunnen we tegen beslissingen van de vrederechter in beroep gaan? Zijn er nog mensen die zulke nare ervaring hebben met voorlopige bewindvoering? Kortom het gerecht is gelijk voor iedereen maar de rechter beslist.
Dank voor alle tips.

Geplaatst: 11 jul 2009 14:11
door j.demoor
“Art.488bis,b)...§5...Het verzoekschrift kan tevens suggesties vermelden betreffende de keuze van de aan te stellen voorlopige bewindvoerder...Art.488bis,c)§1...Onverminderd de artikelen 488bis, b), §§ 2 en 3, kiest de vrederechter bij voorkeur als voorlopige bewindvoerder desgevallend zijn vader en/of zijn moeder, de echtgenoot, de wettelijk samenwonende, de persoon met wie de te beschermen persoon een feitelijk gezin vormt, een lid van de naaste familie of in voorkomend geval, de vertrouwenspersoon van de te beschermen persoon. In voorkomend geval, houdt hij hierbij rekening met de suggesties die in het verzoekschrift worden vermeld...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.1050.In alle zaken kan hoger beroep worden ingesteld zodra het vonnis is uitgesproken, zelfs al is dit een beslissing alvorens recht te doen of een verstekvonnis....Art.1051.De termijn om hoger beroep aan te tekenen is één maand, te rekenen vanaf de betekening van het vonnis of de kennisgeving ervan overeenkomstig artikel 792, tweede en derde lid....”(Gerechtelijk Wetboek).

Geplaatst: 12 jul 2009 13:26
door hoogzicht
Bedankt voor de reactie.