Pagina 1 van 1

info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 24 aug 2010 21:05
door alessandra
Hallo,
Ik heb een dringende vraag!!! Daarvoor moet ik eerst de situatie uitleggen:
Ik heb een vriend, nog niet lang, zijn naam is Luk. Luk heeft twee kinderen, deze zijn heel erg kwaad omdat hij nu wil scheiden van zijn vrouw. Hij heeft enorm veel schulden, woont momenteel bij mij, staat onder voorlopige bewindvoering, heeft per maand niet voldoende geld om zelfstandig te leven,... een hele hoop problemen.
Vandaag heeft de politie gebeld om te zeggen dat zijn familie hem heeft laten uitschrijven waar hij woonde.
VRAAG 1: KAN DIT ZOMAAR?
Ik durf hem niet bij mij laten inschrijven omwille van de schulden en omdat ik hem niet lang genoeg ken.
VRAAG 2: WAT RADEN JULLIE MIJ AAN?
VRAAG 3: KAN DE VOORLOPIGE BEWINDVOERING WORDEN STOPGEZET EN HOE?
Ik ben echt wanhopig, het is een tweestrijd, ik zie hem graag en weet dat hij emotioneel lijdt maar ik kan dit toch niet riskeren?
Ik hoop ook dat ik snel antwoorden zal krijgen omdat er niet veel tijd is, momenteel is hij dus dakloos.

Re: info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 24 aug 2010 21:45
door float
De familie kan dat niet. Het is het college van burgemeester en schepenen die daarover beslist. De politie kan wel gevraagd worden om een onderzoek te doen naar de reële hoofdverblijfplaats van de betrokkene.
De hoofdverblijfplaats wordt vastgesteld aan de hand van feitelijke elementen en is in principe vreemd aan de wil van de betrokkene. Het kan dus zijn dat zijn hoofdverblijfplaats bij u wordt vastgesteld. Uw akkoord is niet noodzakelijk voor deze verrichting.

Re: info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 25 aug 2010 08:32
door jojan
Antwoord 1: Dit kan niet zomaar, maar als uw vriend Luk bij u woont en niet meer bij zijn vrouw en kinderen is het vrij logisch dat zij hem willen laten schrappen op dat adres. Zoals float opmerkt is dit een beslissing die genomen wordt door het College van burgemeester en schepenen.
Antwoord 2: Ik raad u aan onmiddellijk contact op te nemen met het OCMW - "De personen die, doordat zij geen of niet langer een verblijfplaats hebben, de maatschappelijke bijstand vragen in de zin van artikel 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 op de openbare centra voor maatschappelijk welzijn of het bestaansminimum waarin de wet van 7 augustus 1974 tot instelling van het recht op een bestaansminimum voorziet, komen in aanmerking voor de inschrijving op het adres van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente wegens een gebrek aan voldoende bestaansmiddelen."
Antwoord 3: Dat is een bevoegdheid van de vrederechter.

Re: info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 25 aug 2010 13:43
door Vaoke
Bij mijn weten moet men ingeschreven (zijn) (worden).. daar waar men in feite en in rechte (met wie dan ook) "gezin" vormt.
En voor zover ik mij kan herinneren horen dergelijke betwistingen (met de lokale overheid) tot de bevoegdheidssfeer van de "arrondissementscommissaris"; raadpleeg desgevallend dienaangaande de F.O.D. van Binnenlandse Zaken.

Re: info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 25 aug 2010 14:17
door Franciscus
Praktijk: Kwartierinspecteur stelt vast dat betrokkene er niet meer woont - dik kan perfect op vraag van familie.
Politie zal dan 2 dokumenten opstellen een Administratieve Akte AA vaststelling - woont er niet meer en dus voorstel tot Ambtelijke Schrapping na periode schrapt het College (Ambtelijke Afschrijving Collegiaal Besluit ) -- een van de gevolgen is geen adres geen post geen werkende SISkaart.
2de document is een PV van inbreuk bevolking (correctioneel te vervolgen feit en persoon wordt gesignaleerd als op te sporen door de politiediensten in Algemene Nationale Gegegevensbank.

Kwartierinspecteur komt te weten waar hij wel woont - na kontakt met bevolkingsdienst kan er een inschrijving van ambtswege gebeuren al of niet OP vraag van bevolkingsdienst.

Als deurwaarder(s) erachter komen waar hij woont kunnen zij ook op die plaats optreden - opletten dus.

Iemand binnenpakken en een relatie beginnen op dit moment lijkt mij niet zo'n goed idee - kwestie van uzelf niet in de problemen te brengen.
Ik denk niet dat ik een relatie ken waar dit goedgekomen is - alleen veel 'zever' - stress - geldproblemen ... meestal komen de dame's daarna bij de hulp- en andere diensten hun beklag doen, of staat de politie bij hen binnen voor feiten in kader Intra Familiaal Geweld. Maar dan is het kalf verdronken de rekeningen geplunderd en appartement leeg.
Niet bemoedigend dus.
Helpen - akkoord maar die het via reguliere kanalen en kom zeker niet tussen betaal niets - geef geen geld en laat u dus zeker en vast niet inpakken.

Voor de rest zie andere posters

Re: info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 25 aug 2010 15:47
door jojan
even ter volledigheid: iemand (een dakloze) voorlopig opvang bieden betekent niet onmiddellijk dat deze persoon bij u moet ingeschreven worden (al dan niet ambtshalve). U kan zelfs een dakloze (of woonwagenbewoner of wie dan ook die geen vaste verblijfplaats heeft in België een referentieadres bezorgen. Een referentieadres is een zuiver administratief gegeven waardoor de "dakloze" zich toch in regel kan stellen met bv ziekenfonds, uitkeringen, etc. Meer informatie vindt u hier:

http://www.ocmw-info-cpas.be/images/upl ... s__Nl_.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Ikzelf zou het niet aanraden om hem een referentieadres te bezorgen. Ga o snel mogelijk met uw vriend naar het OCMW, zij hebben de ervaring en de verplichting om te helpen. Laat zeker niet toe dat hij zijn domicilie bij u plaatst, en help hem ook niet met het afbetalen van zijn schulden.

Re: info voorlopige bewindvoering en domiciliering

Geplaatst: 25 aug 2010 16:57
door float
Bij mijn weten moet men ingeschreven (zijn) (worden).. daar waar men in feite en in rechte (met wie dan ook) "gezin" vormt.
En voor zover ik mij kan herinneren horen dergelijke betwistingen (met de lokale overheid) tot de bevoegdheidssfeer van de "arrondissementscommissaris"; raadpleeg desgevallend dienaangaande de F.O.D. van Binnenlandse Zaken.
Betwistingen in deze materie zijn voor de FOD Binnenlandse Zaken. Het is een georganiseerd administratief beroep.