Pagina 1 van 1
Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 20 dec 2010 12:47
door Soussou
Beste,
Ik hoop dat iemand mij kan adviseren wat het beste is in onze situatie, gezien ik van diverse advocaten verschillende versies verneem.
Sinds 20 augustus 2010 zijn wij bezig met een aanvraag tot gezinshereniging voor mijn schoonmoeder en schoonbroer uit Tunesië. Ik zal zo kort mogelijk proberen uit te leggen hoe de stand van zaken er nu voor staan.
Mijn schoonmoeder en schoonbroer zijn sinds augustus 2010 in België. Direct na hun aankomst hebben wij voor mijn schoonmoeder een aanvraag gezinshereniging met mij gedaan. Zij is sinds november in het bezit van een attest van immatriculatie en in afwachting van de definitieve beslissing. Haar zoon is samen met haar naar België gekomen. eind september is hij 18 jaar geworden. Ook is hij begin september gestart met zijn school in België en zit in het 6 de leerjaar.
Ondertussen is hij dus volgens de Belgische wetgeving geen minderjarige meer en wordt de procedure wat ingewikkelder. Aangezien mijn schoonmoeder weduwe is en haar 2 oudste zonen beiden in België verblijven en niemand meer in Tunesië is, is het voor haar zoon niet mogelijk om terug te keren. Hij is volledig ten laste van zijn moeder en broers in België. Overigens heb ik begrepen dat België een bilateraal akkoord heeft met Tunesië waardoor de leeftijdsgrens om meerderjarig te zijn 20 is in plaats van 18.
Mijn schoonmoeder is momenteel aan het werk voor 12 uren per week. Niet voldoende dus om iemand ten laste te nemen. Gezinshereniging is in deze zaak dus al iets moeilijker. Verder komen wij eventueel in aanmerking voor een regularisatie aanvraag 9bis? Ik kan mij namelijk het meest vinden in punt 2.3 van artikel 9bis van de vreemdelingenwet. (Maar dat betekent dat ik, zijn schoonzus als EU-burger gezien kan worden) Aangezien mijn schoonbroer in het land van herkomst geen familie meer heeft en in Tunesië dus nog als minderjarige wordt gezien. Tevens zou dat betekenen dat hij zijn studie in Tunesie ook niet voort kan zetten. Overigens zeker niet onbelangrijk om te vermelden is dat mijn man (zijn broer) reeds 5 jaar in België verblijft en een F-kaart heeft. Of zouden we misschien een humanitair visum kunnen aanvragen?
Ik hoop dat iemand mij meer kan adviseren in deze zaak.
Bij voorbaat dank.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 20 dec 2010 13:56
door float
En jij bent EU-burger of iets anders?
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 20 dec 2010 14:01
door Soussou
Ja ik ben EU-burger, heb de Nederlandse nationaliteit.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 21 dec 2010 13:54
door float
Onder welke visum zijn zij dan naar België gekomen?
En uw echtgenoot is ook EU-burger?
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 21 dec 2010 16:34
door Soussou
Nee mijn echtgenoot heeft onlangs wel een naturalisatie aanvraag ingediend, maar gezien dit een gunst is en niet een recht kan de procedure wel 2 jaar duren volgens de ambtenaar van de dienst bevolking.
Mijn schoonbroer en schoonmoeder zijn op een C-Visum oftewel toeristenvisum van 5 weken naar België gekomen.
Hoop dat u mij met deze info verder kunt helpen.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 21 dec 2010 19:00
door Tope
'Mijn schoonmoeder is momenteel aan het werk voor 12 uren per week.' ----> 'Mijn schoonbroer en schoonmoeder zijn op een C-Visum oftewel toeristenvisum van 5 weken naar België gekomen.' Werken op een toeristenvisum dat allang verlopen is????
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 21 dec 2010 19:10
door Franciscus
Dan zijn ze illegaal in België.. met onmiddellijke terugwijzing tot gevolg.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 21 dec 2010 19:11
door Mariette
Maakt U gebruik van de België route? Want in Nederland gelden toch strengere normen voor gezinsvereniging dacht ik?
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 22 dec 2010 09:46
door j.demoor
“Art.40bis...§ 2. Als familielid van de burger van de Unie worden beschouwd :...4° de bloedverwanten in opgaande lijn, alsmede die van de echtgenoot...die te hunnen laste zijn, die hen begeleiden of zich bij hen voegen...”(15 DECEMBER 1980. - Wet betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen).
Aldus kunnen wel uw schoonmoeder doch niet uw schoonbroer ‘familielid’ zijn van een burger van de Unie(‘Ja ik ben EU-burger, heb de Nederlandse nationaliteit‘).
“Art.41.De familieleden van de burger van de Unie bedoeld in artikel 40bis, § 2, die geen burger van de Unie zijn, moeten houder zijn van de documenten die krachtens artikel 2 vereist zijn, dan wel op een andere wijze laten vaststellen of bewijzen dat ze het recht van vrij verkeer en verblijf genieten. Indien de betrokken familieleden houder zijn van een verblijfskaart, verstrekt op basis van de richtlijn 2004/38/EG van 29 april 2004, zijn zij vrijgesteld van de visumplicht.”(15 DECEMBER 1980. - Wet betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen).
“Art.42.§ 1. Het recht op een verblijf van meer dan drie maanden in het Rijk wordt erkend aan de burger van de Unie en zijn familieleden onder de voorwaarden en voor de duur door de Koning* bepaald overeenkomstig de Europese verordeningen en richtlijnen...§ 3. Voor de familieleden van de burger van de Unie die zelf geen burgers van de Unie zijn, wordt het recht op verblijf geconstateerd door een verblijfsvergunning. Zij worden ingeschreven in het vreemdelingenregister. De geldigheidsduur van deze verblijfsvergunning is gelijk aan de voorziene periode van verblijf van de burger van de Unie die zij begeleiden of vervoegen en bedraagt ten hoogste vijf jaar vanaf de datum van afgifte...”(15 DECEMBER 1980. - Wet betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen).
* zie hiertoe Art.43 e.v. 8 OKTOBER 1981. - Koninklijk besluit betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 23 dec 2010 14:51
door Soussou
Mijn schoonmoeder en schoonbroer zijn sinds augustus 2010 in België. Direct na hun aankomst hebben wij voor mijn schoonmoeder een aanvraag gezinshereniging met mij gedaan. Zij is sinds november in het bezit van een attest van immatriculatie en in afwachting van de definitieve beslissing.
Beste Tope en Franciscus. Ik heb aangegeven dat mijn schoonmoeder ondertussen al in het bezit is van een attest van immatriculatie. Sindsdien is zij ook tewerkgesteld. Dus van illegaliteit en terugwijzing is hier dus geen sprake.
@ Mariette: Ik woon in België sinds februari 2004. En ben in februari 2006 getrouwd. Dus ik woonde hier al ver voordat ik getrouwd ben of überhaupt plannen had om te trouwen. En aangezien ik hier nog steeds met heel veel plezier woon EN werk denk ik niet dat er sprake is van de België-route, want ik meen me te herinneren dat dat is als je je tijdelijk vestigt in België om onder te strenge normen van Nederland uit te komen.
@ J.demoor: bedankt voor uw uitleg maar voor mijn schoonmoeder is alles tot zover in orde. Ik had inderdaad al begrepen dat mijn schoonbroer niet in aanmerking komt voor gezinshereniging, vandaar dan ook mijn vraag of hij eventueel aanspraak kan maken regularisatie aanvraag 9 bis of humanitair visum. Ofwel gezinshereniging met zijn moeder nu zij een attest van immatriculatie heeft.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 23 dec 2010 19:08
door Franciscus
oef want anders had je in principe geen kans meer voor de eerstkomende 5 jaar.
Alhoewel in ons.. land is alles mogelijk.
Bij mijn weten is een attest geen document waar men dan weer andere 'rechten' kan uit laten puren.
Maar mijn weten is niet ' a jour' meer.
Vraag eens na bij de vreemdelingendienst van uw gemeente die hebben de vinger aan de pols.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 30 dec 2010 12:54
door Soussou
Beste Franciscus,
Mijn schoonmoeder kan tewerkgesteld worden gezien zij familielid is van een EU-onderdaan. Zij kan dus al vrij werken vanaf het moment dat zij in België is aangekomen, zonder überhaupt op een officieel document te wachten. De werkgever dient dan een zogenaamd bisnummer voor haar aan te vragen en dat heeft hij gedaan.
Mijn vraag eigenlijk heeft geen betrekking op mijn schoonmoeder, want daar is alles zo goed als rond voor, maar mijn vraag was welke mogelijkheden er zijn voor mijn schoonbroer die nu 18 is dus meerderjarig in België, maar nog minderjarig in Tunesië. België heeft ook een bilateraal akkoord met Tunesië waardoor de leeftijdsgrens van meerderjarigheid verhoogd is naar 20 jaar.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 30 dec 2010 22:26
door Franciscus
Ik had het over schoonmoeder ... naar schoonbroer of haar zoon dus.
een attest kan daar bij mijn weten niet voor dienen maar hij is geen Belg of Nederlander dus telt gezien bilateraal akkoord de Tunesische wetgeving.
Re: Gezinshereniging of regularisatie of humanitair visum?
Geplaatst: 30 dec 2010 22:44
door Soussou
Bedankt voor je antwoord, maar ik kan het jammer genoeg niet meer zo goed volgen.
Omdat er dus een bilateraal akkoord is zou hij dus voor de wet nog als minderjarig gezien worden.
Zijn vader is jaren geleden overleden en financieel onderhouden mijn man en mijn andere schoonbroer zowel hem als mijn schoonmoeder al jaren. Dit is ook te bewijzen aan de hand van bewijzen (overschrijvingen naar de rekening van mijn schoonmoeder in Tunesië) Aangezien zijn broers en zijn moeder nu in Belgie verblijven hoe kunnen we voor hem zijn verblijf hier regelen. Gezinshereniging kan dus niet, maar een regularisatie is dat een optie? Of een humanitair visum welke een gunst is en niet een recht. Heeft iemand hier ervaringen mee over wat we het beste kunnen aanvragen?