Pagina 1 van 1

Vader buiten houden

Geplaatst: 09 jul 2012 16:57
door boykebelleke
Hallo,
mijn ouders zijn 17 jaar gescheiden en mijn moeder woont sindsdien in bij me omdat ze vruchtgebruik heeft, terwijl mijn vader sinds 17 jaar een ander verblijfadres heeft.
Echter, de laatste tijd komt mijn vader geregeld bij me op bezoek (hij heeft paar medische ingrepen gehad en is intussen gepensioneerd) en vraagt om bij me te komen eten - wat ik niet kan weigeren (want hij is tenslotte mijn vader). Maar probleem is dat hij soms kwaadwillig is en helemaal niet meer wil vertrekken na zijn avondmaal. Hij wijst me er steeds op dat ik zijn dochter ben en dat ik hem absoluut niet het huis kan uitzetten.
Daar mijn moeder reeds 17 jaar gescheiden is van hem, brengt dat soms wat tot wrevel en spanningen.
Is het zo dat ik het de toegang niet kan weigeren? Kan ik hem na zijn avondmaal verplichten om toch terug te keren naar zijn appartement? Moet toegeven dat de situatie soms wat onhoudbaar word, vandaar ...
Laatste keer dat ik hem toch hardstallig de woonst het uitgezet, heeft hij zich met een voorwendsel laten opnemen in het ziekenhuis, om medelijden op te wekken.
Jammer genoeg kan ik niet voor hem en voor mijn moeder zorgen ... Indien nodig, kan ik hem dan laten opnemen in een tehuis waar medische zorgen permanent aanwezig zijn? Kan ik daar zelf over beslissen, of kan die beslissing genomen worden door mezelf en mijn broer (die ik zo'n 18 jaar niet meer gezien heb), of wordt die beslissing enkel van kracht als die door mijn vader wordt genomen.
Alvast bedankt als jullie me hiermee al van dienst kunnen zijn, want zoals ik al zei ... de spanningen nemen soms toe ...
Groeten,

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 09 jul 2012 17:14
door eylis
vervelende situatie is dat inderdaad. Je bent zo vriendelijk om je vader op zijn vraag bij jouw thuis te laten komen eten. Maar wordt daarna kwaadwillig. en je moeder woont bij jou. In feite verstoort je vader het rustig genot van jullie woonst. Je moeder en jij zijn op jouw adres gedomicilieerd?
Dit is een delicte situatie die heel vervelend kan uitdraaien.
Ik zou eens met de sociale diesnt van de gemeente gaan praten en je verhaal uit de doeken doen. Immzers: je zorgt voor je moeder, maar je vader zal langzamerhand ook hulp nodig hebben; Dat is het signaal dat hij stuurt (en in zijn opinie moet jij daar ook voor zorgen.) Maar omdat ze gescheiden zijn, kan je ze niet samen in huis nemen. Vraag aan de sociale dienst of de maatschappelijke assistent een bezoek aan hem kan brengen om de diensten en mogelijkheden van de gemeente voor te stellen. Het is belangrijk dat een derde neutrale persoon dit vertelt: levering van warme maaltijden, de poetshulp, mogelijk een dagcentrum met activiteiten etc...
Ook de uitleg over de RVT-instellingen kan door de maatschappelijk werkster gegeven worden. jij kan hem niet verplichten, maar de werkster kan wel inschatten hoe urgent hulp nodig zal zijn. Plan ook een gesprek in met zijn huisdokter om te bekijken hoe (lang) hij nog zelfstandig kan leven.

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 09 jul 2012 18:21
door Franciscus
Hou er ook rekening mee dat, ook al zijn uw ouders gescheiden en ook al hebt u uw vader al 17 jaar niet meer in huis u toch onderhoudsplichtig bent.
Indien uw vader wordt opgenomen in een tehuis zal u bij niet voldoende middelen daarop aangesproken worden en afhankelijk van uw inkomen moeten bijbetalen.
Ook uw broer zal indien voldoende inkomen moeten bijbetalen.
Het rare is dat het feit dat uw moeder bij u woont en/of u voor haar zorgt daar geen invloed op zal hebben.

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 10 jul 2012 09:09
door boykebelleke
Bedankt voor de tips en de info .. Ik zal me zeker eens informeren bij de sociale dienst.
Maar als ik het goed begrijp, heb ik het recht om hem toch de toegang te weigeren of na zijn avondmaal weer huiswaarts toe te sturen?
Ik wil zeker niets doen waardoor zou blijken dat ik word gestraft omdat ik mijn vader ontzeg uit mijn huis ...

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 10 jul 2012 09:33
door Turaki
Het is uw woning, en u kan de toegang weigeren. U kan hem ook vragen om na het avondmaal te vertrekken, maar indien hij niet wil kan de politie niet meer doen dan bemiddelen.

U kan hem duidelijk maken dat, indien hij weigert om te vertrekken na het avondmaal, hij niet meer welkom is (om hem dan ook tijdelijk tijdelijk de toegang te ontzeggen indien nodig).

Daarnaast heeft u (en uw broer) onderhoudsplicht, maar dit wil niet zeggen dat u moet instaan voor het onderhoud, enkel dat u indien nodig moet bijbetalen. Andere oplossingen zijn ook mogelijk, u kan bijvoorbeeld een maaltijd bij hem brengen (hij zit niet bij u, dus u moet hem niet buitenwerken, en u kan altijd weg).

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 11 jul 2012 14:21
door boykebelleke
Hartelijk dank voor de informatie!

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 11 jul 2012 14:33
door wonderingwhy
Mijn oom heeft een tijd terug zich gerechterlijk laten vrijspreken van zijn onderhoudsplicht. Hij leefde al jaren in onmin met zijn moeder, en heeft zich op die grond laten vrijstellen van die onderhoudsplicht. Eventueel kan u hier ook werk van maken?

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 11 jul 2012 15:51
door eylis
en waarom zou poster dat wel doen? Poster leeft niet per definitie in onmin met haar vader... Het gaat er alleen om dat de vader nogal koppig blijft zitten aan tafel en narrig doet. Poster heeft nog een goed relationeel contact met haar vader en zorgt ook voor haar moeder. Dus die procedure gaat niet lukken vrees ik. en dat is ook niet nodig.

Re: Vader buiten houden

Geplaatst: 12 jul 2012 11:35
door wonderingwhy
Ik beweer ook niet datd e poster dit dient te doen. Maar aangezien er sprake was van onderhoudsplicht dacht ik het het even te vermelden.