Pagina 1 van 1

vader verhuist naar buitenland, wat met dochter?

Geplaatst: 10 aug 2007 11:51
door toetje68
Mijn vriend en ik zijn sinds april 2007 uit elkaar.

Onze dochter verblijft momenteel bij mij. Hij ziet ze om de 14 dagen en de helft van de vakanties. (In realiteit komt hij dagelijks nog even langs)

Onderling zijn we overeengekomen dat hij dit jaar geen alimentie zou betalen. Begin volgend jaar zouden we dan een nieuwe regeling treffen. Hij heeft nog 2 kinderen uit een vorig huwelijk waar hij wel al alimentatie voor betaalt (+- 350?).

Eind van dit jaar is hij van plan te verhuizen naar het buitenland (+- 1500km) en daar ook te trouwen. Daarvoor neemt hij voorlopig loopbaanonderbreking en zal een vergoeding krijgen van +- 500?.

Zn verhuis brengt natuurlijk verschillende consequenties mee.

Dit betekent ook dat mijn / zijn dochter haar papa niet meer (of sporadisch) zal zien.

Ik wil hem niet uitbuiten, maar gezien het feit dat hij naar het buitenland gaat en ik de meerkosten voor mn dochter voor mijn rekening zal moeten nemen, lijkt het me maar logisch dat hij er ook voor betaalt.

Kan ik van hem alsnog alimentatie eisen (als hij in t buitenland zit, met zn verminderde inkomsten), ondanks het hoge bedrag dat hij reeds betaalt voor de 2 andere kinderen, of wordt de alimentatie verlaagd omdat hij inkomensverlies heeft?
Nu heeft hij een inkomen van +- 1.250 ?.
Zijn loonsvermindering is zijn eigen keuze en zelfs als hij zou werken in het buitenland, heeft hij nog maar een inkomen van max. 500 ?.
Als hij trouwt of samenwoont daar, wordt dan het inkomen van zijn echtgenote meegeteld?

Ben ik verplicht mijn dochter naar hem te laten gaan, of kan ik eisen dat hij ze hier in Belgie moet komen bezoeken. Door het feit dat hij haar niet (veel) meer zal kunnen zien, zal de emotionele band ook verwateren, en zal ze vervreemden van hem.

Het komt er op neer da ik moet opdraaien voor het feit dat hij zn dochter achterlaat, en zij er nie alleen emotioneel maar ook financieel de dupe van is. (Hij verhuist niet om te ontkomen aan zn alimentatie.)

Zijn er nog bepaalde dingen die veranderen voor mij door zijn verhuis naar het buitenland waar ik aandacht moet aan besteden?

Geplaatst: 12 aug 2007 11:57
door j.demoor
?Art.203.? 1. De ouders dienen naar EVENREDIGHEID van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het LEVENSONDERHOUD, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen.Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

?Art.9.3.De Staten die partij zijn,eerbiedigen het RECHT van het kind dat van een ouder of beide ouders is gescheiden,op regelmatige basis persoonlijke betrekkingen en rechtstreeks contact met beide ouders te onderhouden ,tenzij dit in strijd is met het belang van het kind...?(Verdrag Rechten Kind 20 november 1989).

Art.374 ?1...Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind...kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag UITSLUITEND opdragen aan ??n van beide ouders...Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent,PERSOONLIJK CONTACT met het kind onderhoudt....? 2. Ingeval de ouders niet samenleven en hun geschil bij de rechtbank aanhangig wordt gemaakt, wordt het akkoord over de huisvesting van de kinderen door de rechtbank gehomologeerd, tenzij het akkoord kennelijk strijdig is met het belang van het kind.Bij gebrek aan akkoord, in geval van GEZAMENLIJK ouderlijk gezag, onderzoekt de rechtbank op vraag van minstens ??n van de ouders bij voorrang de mogelijkheid om de huisvesting van het kind op een gelijkmatige manier tussen de ouders vast te leggen.Ingeval de rechtbank echter van oordeel is dat de gelijkmatig verdeelde huisvesting, niet de meest passende oplossing is, kan zij evenwel beslissen om een ongelijk verdeeld verblijf vast te leggen.De rechtbank oordeelt in ieder geval bij een met bijzondere redenen omkleed vonnis, en rekening houdend met de concrete omstandigheden van de zaak en het belang van de kinderen en de ouders.?(B.W.).

Indien u uw vordering inzake huisvesting en persoonlijk contact inleidt bij de Jeugdrechtbank dan kan deze uw vordering inzake levensonderhoud behandelen als toebehoren van uw vordering inzake huisvesting.

Indien u enkel levensonderhoud vordert dan is de vrederechter bevoegd.

Stel uw vorderingen in vooraleer uw vriend naar het buitenland verhuist.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Geplaatst: 12 aug 2007 12:51
door roderidder
Ik wil hem niet uitbuiten, maar gezien het feit dat hij naar het buitenland gaat en ik de meerkosten voor mn dochter voor mijn rekening zal moeten nemen, lijkt het me maar logisch dat hij er ook voor betaalt.
Hierover kunnen we niet "nog meer" eens geraken. Feit dat hij dagelijks nog bij je langskomt is heel veel zeggend en mijn hoed af voor je

Helaas is hier het advies dat je best naar een rechter stapt (tracht in de mate van het mogelijke overeen te komen, ook al zijn er toegevingen van jou zijde, maar er zijn nu eenmaal grenzen).

Zelf stel ik voor dat je vanaf het begin met een bemiddelaar in familiale zaken begint met een opleiding uit de hulpverlening (deze hebben leren luisteren in hun opleiding) en deze kosten in eerste instantie voor jou rekening neemt (deze kosten vallen in het niets ten opzichte van een eventueel jarenlang juridisch geschil - en tenslotte stel je het zelf voor)
?Art.9.3.De Staten die partij zijn,eerbiedigen het RECHT van het kind dat van een ouder of beide ouders is gescheiden,op regelmatige basis persoonlijke betrekkingen en rechtstreeks contact met beide ouders te onderhouden ,tenzij dit in strijd is met het belang van het kind...?(Verdrag Rechten Kind 20 november 1989).
Wie moet voor dat recht zorgen? Een Procureur misschien? ... ach ik erger me blauw in die materie, de discriminatie (dit is een misdrijf !) druipt ervan als er van het buitenland geen sprake is

RR

Geplaatst: 15 aug 2007 10:58
door toetje68
Bedankt voor het advies.

K ga me volgende week bevragen bij het justitiehuis, en hoop een vlotte afhandeling. K zou t liever 'onder ons' geregeld zien, maar ik denk dat hij bij zijn standpunt blijft en niet zal betalen :(