Co-ouderschap chaos

Earthling
Topic Starter
Berichten: 3

Co-ouderschap chaos

#1 , 06 aug 2015 11:47

Dag iedereen,

6 jaar geleden ben ik bevallen van een jongen, toen hij 3 maanden was ben ik bij zijn vader weggegaan omwille van psychisch & fysiek geweld. De 5 daarop volgende maanden woonde mijn zoon uitsluitend bij mij. Zijn vader is terug bij zijn ouders gaan inwonen. Ik ben naar het OCMW gestapt en daar hebben ze mij het advies gegeven om alles op papier te laten zetten inzake afspraken, financieel, ...
In september 2009 is dat dan ook gebeurd, vredegerecht. Alles stond dus op papier en was inorde, de dag nadien echter belde hij mij op en zei hij dat hij co-ouderschap eiste. Ik heb daar dan mee ingestemd, tegen mijn zin ,maar ik weet ook dat vaders evenveel rechten hebben voor het gerecht en ik was gewoonweg kapot toen. Het is dus een mondelinge overeenkomst die wij nu hebben.
In de officiële overeenkomst stond dat ik het kindergeld kreeg en dat ik alle schoolfacturen en facturen van de dokter en ziekenkas moest betalen, hij moest enkel tussenkomen als er een specialist geraadpleegd moest worden.

Hoe wij het nu al jaren doen sinds dat co-ouderschap is dat ik het kindergeld krijg, en ik betaal nog steeds alle facturen van de school, ik neem mijn zoon NIET ten laste op mijn loonberekening dat laat ik aan zijn vader. Wij hebben daar al meerdere malen in het verleden discussies over gehad, ik heb in de tijd op mijn werk van de personeelsdienst te horen gekregen dat dat een eerlijke regeling is. ( was met een paar vragen naar hen gestapt)

Onlangs hebben wij beide een brief gekregen van de kinderbijslag, met de vraag om die in te vullen en terug te sturen. Hij heeft er naar gebeld en gevraagd hoe dat juist zat met die brief, hij heeft daar de informatie gekregen dat hij de brief gewoon moet invullen en terugsturen om het recht te bekijken. Hij heeft daar ook volgens hemzelf de informatie gekregen dat kindergeld eigenlijk zowiezo voor de vader is. Met alle gevolgen vandien, hij zegt dat ik hem al jaren manipuleer om zelf het kindergeld op te strijken.
Hij zegt ook dat het onmogelijk is dat ik in die tijd de informatie kreeg dat het kindergeld zowiezo voor de moeder is, als het kind daar gedomicilieerd is.

Nu dreigt hij om kindergeld van vorige jaren terug te eisen, maar is dat wel mogelijk? Ik was alleenstaande, zat 3 jaar in budgetbeheer bij ocmw, studeren, werken, terwijl hij meeste van de tijd werkloos thuis bij zn ouders woonde? hij heeft wel af en toe job gehad maar dan nog... Als de regeling die wij nu hebben niet eerlijk is voor 1 van beide personen dan moet het herzien worden, ook als ik dan diegene ben die moet inleveren. Ik wil dat alles eerlijk verloopt.

Een tijd geleden had ik een kleine achterstand op factuur van school van mijn zoon en had ik gevraagd aan hem of hij de helft wou bijleggen voor 1 keer. Hij heeft mij uitgekafferd, hoe ik dat durfde vragen... Het draaide uit op een ruzie en ik zei hem dat ik Lucas ook gewoon ten laste kan nemen op mijn loon en dat de belastingen het dan wel zullen uitzoeken. Nu heb ik sinds een jaar een nieuwe relatie en ben ik zwanger, en hij denkt dat ik dat toen daarom zei, om zelf alles te kunnen opstrijken en zeker met die tweede in aankomst. Wat niet het geval is uiteraard, toen wist ik zelfs nog niet dat ik zwanger was.

Er lopen ook nog andere dingen mis, communicatie is nul, ik vroeg hem vorige week om een vast uur te kunnen wisselen met Lucas tijdens de vakanties want dat is nu elke keer een discussie, hij zegt bv ik kom om 14,00 u. Terwijl hij niet vraagt of dat past of zo, hij doet maar. En meeste van de tijd is hij dan ook nog eens een uur of langer te laat. Tijdens het schooljaar wisselen we op maandag , iemand zet hem af, de andere haalt hem op) maar een vast uur afspreken in de vakanties dat weigert hij volledig. Ik heb vervolgens gezegd dat ik alles dan officieel op papier wil laten zetten want ik ben het beu dat alles zo moeilijk verloopt, hij zegt dat hij niets zal tekenen. Zijn wil is wet, denkt hij.

Wat ik mij dan afvraag ook is als hij er dan zelf van overtuigd is dat ik niet correct ben waarom wil hij dat dan niet? Als ik een vraag doe om alles op papier te laten zetten via het gerecht dan kan hij daar toch niet onderuit of wel?

Sorry voor mijn geraas maar, de wetswinkel is toe, ik weet niet goed wat te doen of naar wie mij te keren.
Dit is een lijdensweg die al jaren aan de gang is. Heeft iemand inzicht in wat ik moet doen?


Vriendelijke groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
duma
Berichten: 2871

#2 , 06 aug 2015 13:25

Het vonnis volgen.

Earthling
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 06 aug 2015 13:27

Dat is al lang niet meer van toepassing... het vonnis werd opgesteld toen zoon nog bij mij woonde 100%. Nu is er al jaren co-ouderschap, mondelinge overeenkomst.

Reclame

Turaki
Berichten: 6870

#4 , 06 aug 2015 13:36

Mondelinge overeenkomst kan altijd ongedaan maken door elke partij (dus ook door TS), om terug te keren naar de door het vonnis opgelegde regeling. En dit tot er een nieuw vonnis is.

In dit geval lijkt het mij echter een slecht idee om terug te keren naar het vonnis, daar er in de praktijk al lange tijd een andere regeling wordt gevolgd. Zodra TS aangeeft terug het vonnis te willen volgen, is het waarschijnlijk dat de vader naar de rechtbank trekt om de bestaande regeling (dus de mondelinge) te laten bekrachtigen, met goede kans op succes. Beter is het voor TS (volgens mij) om zelf initiatief te nemen, en zelf vragen aan de rechter om de bestaande regeling te bekrachtigen, maar met een betere financiële regeling.

Earthling
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 06 aug 2015 14:54

Mijn grootste vragen zijn eigenlijk, -kan hij dat kindergeld terugeisen van vorige jaren? -is het oneerlijk hoe het nu verloopt financieel? -en kan hij weigeren om voor te komen bij de rechtbank als ik iets in gang zet om het co ouderschap officieel op papier te zetten, en -wat zijn dan de gevolgen moest hij weigeren?


dankje

Turaki
Berichten: 6870

#6 , 06 aug 2015 15:01

Aangezien u tot op heden de grootste kosten heeft gedragen, en hij niet heeft moeten bijdragen daar, denk ik dat hij weinig kans heeft om iets te krijgen.

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 08 aug 2015 10:36

“Art.69.§ 1. De kinderbijslag en het kraamgeld worden betaald aan de moeder. In geval van volle adoptie van het kind door twee personen van hetzelfde geslacht of in geval van volle adoptie door één persoon van het kind of het adoptiefkind van zijn echtgenoot of samenwonende van hetzelfde geslacht, wordt de kinderbijslag betaald aan de oudste van de verwanten in de eerste graad...
Wanneer de twee ouders van verschillend geslacht die niet samenwonen het ouderlijke gezag gezamenlijk uitoefenen in de zin van artikel 374 van het Burgerlijk Wetboek en het kind niet uitsluitend of hoofdzakelijk door een andere bijslagtrekkende wordt opgevoed, wordt de kinderbijslag volledig aan de moeder betaald. De kinderbijslag wordt echter volledig aan de vader betaald vanaf diens aanvraag, als het kind en hijzelf op die datum dezelfde hoofdverblijfplaats hebben in de zin van artikel 3, eerste lid, 5°, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen...
Als een van de ouders de opportuniteit betwist van de betaling van de kinderbijslag op grond van de bepalingen van het derde en het vierde lid, kan hij de familierechtbank vragen hemzelf als bijslagtrekkende aan te wijzen, in het belang van het kind. Die aanwijzing heeft uitwerking de eerste dag van de maand na de maand waarin de beslissing van de rechtbank betekend is aan de bevoegde kinderbijslaginstelling. In de situaties bedoeld in het derde en het vierde lid kan de kinderbijslag op vraag van beide ouders gestort worden op een rekening waartoe ze beiden toegang hebben...(19 DECEMBER 1939. - Algemene kinderbijslagwet (AKBW).

‘6 jaar geleden ben ik bevallen van een jongen, toen hij 3 maanden was ben ik bij zijn vader weggegaan ‘
‘In september 2009 is dat dan ook gebeurd, vredegerecht’
Ik leid hieruit af,tenzij tegenbericht :
-dat u met de vader niet getrouwd was en er evenmin wettelijk mee samenwoonde.
-dat uw zoon bij u gedomicilieerd is.

“Art.374...§ 2. Ingeval de ouders niet samenleven en hun geschil bij de familierechtbank aanhangig wordt gemaakt, wordt het akkoord over de huisvesting van de kinderen door de rechtbank gehomologeerd...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Hoe wij het nu al jaren doen sinds dat co-ouderschap is dat ik het kindergeld krijg, en ik betaal nog steeds alle facturen van de school,ik neem mijn zoon NIET ten laste op mijn loonberekening dat laat ik aan zijn vader’.

Die praktijken zijn niet bindend zonder homologatie door de rechtbank.

“Art.136.Als ten laste van de belastingplichtigen worden aangemerkt, mits zij deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het aanslagjaar en zij persoonlijk in het belastbare tijdperk geen bestaansmiddelen hebben gehad die meer dan 3.120 EUR (geïndexeerd bedrag) netto bedragen:1° hun kinderen;...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).
‘mits zij deel uitmaken van hun gezin’ kan niet opgeheven worden door u beiden ,noch door uw werkgever.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”