Rechten grootouders

mouserina
Topic Starter
Berichten: 1

Rechten grootouders

#1 , 27 aug 2015 14:49

situatieschets:

16 jaar geleden heeft de moeder van mijn echtgenoot beslist om haar zoon de deur te wijzen. Ze koos voor haar toenmalige vriend en haar zoon kon vertrekken. Hij was toen nog minderjarig en is uiteindelijk eerst gaan inwonen bij zijn tante om daarna op zijn eigen benen te gaan staan.
16 jaar lang heeft hij niets van zijn moeder gehoord en zijn er nooit pogingen tot contact geweest.
Ongeveer 6 jaar geleden had hij wel terug sporadisch contact met zijn jongere broer.
Nu zijn wij onlangs ouders geworden en heeft zijn moeder via zijn broer vernomen dat ze grootmoeder is geworden.
We hebben vernomen via zijn broer dat ze het spijtig vindt dat ze haar kleinkind niet ziet.
Ze heeft in het verleden geen contact meer gezocht met haar eigen zoon, ze heeft ook nog geen enkele keer de vraag gesteld aan ons (rechtstreeks) om haar kleinkind te zien. Nu horen we via zijn broer dat ze info en papieren had opgevraagd om via een rechtbank bezoekrecht te verkrijgen.
De vraag is: hebben wij als ouders hierover iets te zeggen dat een grootouder haar kleinkind niet mag zien wegens bovenstaande voorgeschiedenis?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 27 aug 2015 15:00

Neen. De wet voorziet expliciet in een omgangsrecht tussen grootouders en hun kleinkinderen, net om ervoor te zorgen dat zulke voorgeschiedenis niet gebruikt wordt om deze omgang te verhinderen.

Wel kan uw schoonmoeder niet zomaar naar de rechtbank gaan, zonder eerst deze omgang op minnelijke manier trachten te bekomen (ze kan dit natuurlijk wel, maar de rechter zal dan niet mals zijn voor haar).

Wat u het beste kan doen is preventief optreden, en haar via AS laten weten dat u gehoord heeft dat ze via de rechtbank omgang wil afdwingen, dat u het zeer jammer vindt dat ze deze weg wil bewandelen, temeer daar ze tot op heden op geen enkele manier getracht heeft u te contacteren om dit onderling te regelen, dat u echter steeds bereid bent om dit toch nog op te lossen buiten de rechtbank, en dat u hierbij voorstelt dat ze haar kleinkind kan zien volgens een redelijke regeling. Doe hier dus een voorstel, waarbij u locatie, tijd, en wie er aanwezig is bepaald, dit is uw recht als ouder.

Reageert ze niet of negatief op uw voorstel (belangrijk is wel dat het een redelijk voorstel is!), laat het dan maar tot een rechtszaak komen, haar zin zal ze dan nooit krijgen.

Wil u echter de omgang ten allen tijde beletten, zal zij mogelijks omgangsrecht krijgen onder haar voorwaarden, dus waar, wanneer, en met wie (mogelijks dus zonder u) zij wil. Van belang is dus dat u kan aantonen dat u niets doen om deze omgang verhinderen, en best kan u zelfs aantonen dat u actief deze omgang wil laten doorgaan.

duma
Berichten: 2871

#3 , 27 aug 2015 15:14

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Waarmee ik maar wil zeggen: wat Turaki zegt!

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 29 aug 2015 11:07

“Art.375bis.De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden...Bij gebreke van een overeenkomst tussen de partijen, wordt over de uitoefening van dat recht in het belang van het kind op verzoek van de partijen of van de procureur des Konings beslist door de familierechtbank.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”