Pagina 1 van 1

Misbruik volmacht ondersteund door notaris

Geplaatst: 04 dec 2007 21:54
door Creatief
Verwijderd.

Geplaatst: 04 dec 2007 23:38
door scorpioen
Vraag1:
Kan deze notaris, ongeacht hij geen erkend bemiddelaar is, zomaar een som geld rechtvaardigen? De som geld was al van de rekening gehaald voor de brief geschreven was!

Een notaris kan, zoals iedereen anders, zijn standpunt geven. Uiteindelijk is het enkel de rechter die kan beslissen of deze afname gerechtvaardigd was.


Vraag 2:
Bestaat er een wetsartikel, waarbij alle partijen veplicht zijn te verschijnen voor de vrederechter indien er een bewindvoerder wordt aangesteld.

Neen

Vraag 3:
Kan mijn boer zich laten vergoeden (via afhaling van moeders rekening t.b.v. 1560 €) als vergoeding voor zijn "zogezegde" reis. (Dez reis kan ook bluf zijn!, maar dan nog!)

Neen


scorpioen

Geplaatst: 04 dec 2007 23:48
door Creatief
Verwiijderd.

Geplaatst: 05 dec 2007 16:43
door Creatief
verwiojderd.

Geplaatst: 05 dec 2007 16:54
door scorpioen
Vraag 1:

Kan de advocaat-bewindvoerder op zijn eentje de onterechte afname van gelden terugvorderen van mijn broer? Of moet dit echt via gerechtelijke weg teruggevorderd worden? Het bedrag is te groot om dit terug te vorderen via het vredegerecht.

De bewindvoerder moet toestemming vragen aan de vrederechter om een vordering in te stellen. Daarna zal hij een procedure voor de rechtbank moeten instellen.


Vraag 2:
Indien het via gerechtelijk weg wordt teruggevorderd, wie draagt dan de gerechtskosten en de erelonen van de advocaat?

De verliezende partij betaalt de gerechtskosten. Daarin zit ook de rechtsplegingsvergoeding die een tussenkomst is in de kosten van de advocaat voor de winnende partij. De tarieven van de RPV vind je in het KB van 26/10/2007, Belgisch Staatsblad 9/11/2007.

Iedere partij betaalt voor het overige zijn advocaat.

Vraag 3:
Moeten zowel onze broer als de andere kinderen (dus beide partijen) een advocaat aanstellen of onze broer alleen?

De vordering wordt ingesteld door de bewindvoerder tegen uw broer. De andere kinderen hebben daar in principe niets mee te maken, worden niet opgeroepen in de procedure en moeten geen advocaat nemen.

scorpioen

Geplaatst: 05 dec 2007 17:42
door Creatief
Bedankt Scorpioen voor je snel en duidelijk antwoord.

Geplaatst: 06 dec 2007 14:44
door j.demoor
“Art.2003.Lastgeving eindigt :...Door...het kennelijk onvermogen, hetzij van de lastgever....”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.488bis,b)...§ 6. Op straffe van niet-ontvankelijkheid wordt...een omstandige geneeskundige verklaring bij het verzoekschrift gevoegd, die ten hoogste vijftien dagen oud is, en de gezondheidstoestand van de te beschermen persoon beschrijft...Tevens vermeldt deze verklaring of de te beschermen persoon nog kennis kan nemen van de rekenschap van het beheer.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘Toen we van het vredegerecht een brief ontvingen i.v.m. de mogelijke bewindvoering, haalde mijn broer onmiddellijk 26.000 € af van moeders rekening met zijn volmacht’ houdt in dat deze volmacht gebruikt werd toen het kennelijk onvermogen van de volmachtgever vrijwel zeker reeds ingetreden en daardoor de lastgeving ook BEËINDIGD was.

Een notarisverklaring ten gunste van zijn cliënt is geen schuldvordering ten aanzien van derden.

“Art.488bis,b)...§7...Daarenboven verwittigt de griffier bij gerechtsbrief de in het verzoekschrift vermelde familieleden dat er een verzoekschrift werd ingediend...”(B.W.).
Die VERWITTING is geen oproeping en dus evenmin een verplichting te verschijnen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Geplaatst: 06 dec 2007 19:38
door Creatief
Bedankt voor de antwoorden, mijnheer Demoor. Ik geloof dat u echt een wandelend wetsboek bent. :lol: