#5 , 01 aug 2014 20:48
Geachte,
het was absoluut niet beledigend bedoeld. Ik wou alleen maar zekerheid verschaffen aan de rechtzoekende. De praktijk leert me immers dat ik heel veel tijd verlies met het rechtzetten van stommiteiten, zelfs van professionelen. Om te tonen dat ik het goed bedoel, heb ik je de voornaamste passages samengevoegd die je een duidelijk antwoord geven op je vraag.
Gedeeltelijke afschaffing proratisering grensbedragen
De grensbedragen gelden voortaan telkens voor een volledig jaar (met uitzondering voor het jaar waarin het pensioen ingaat en het jaar waarin men 65 wordt). Het is in bepaalde gevallen niet meer zo dat binnen één jaar verschillende grensbedragen gelden. De proratisering van de grensbedragen wordt dus afgeschaft doch met uitzondering voor het jaar waarin betrokkene 65 jaar wordt.
Als regel geldt : het hoogste grensbedrag wordt toegepast voor het volledige kalenderjaar, dus vanaf 1 januari van dat jaar.
- Als iemand bij de aanvang van een jaar enkel een overlevingspensioen ontvangt, blijft het hoogste grensbedrag van toepassing voor het volledige jaar, ook als hij in de loop van dat jaar zijn vervroegd pensioen opneemt.
- De vrijstelling van beperking van de inkomsten vanaf 65 jaar voor een gepensioneerde met een loopbaan van minstens 42 geldige jaren geldt vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin hij 65 jaar wordt.
- In het jaar van de 65e verjaardag mogen de inkomsten vanaf 1 januari van dat jaar en de eerste dag van de maand volgend op de verjaardag de grenzen niet overschrijden :
zoniet, vermindering of schorsing voor het hele jaar.
Opgelet : indien een eerder toegekend overlevingspensioen geschorst is omdat de beroepsinkomsten op jaarbasis te hoog zijn, en er wordt een rustpensioen toegekend in de loop van dat jaar, dan kunnen beide pensioenen betaald worden als de betrokkene bewijst dat hij zijn beroepsactiviteit vanaf dat ogenblik stopgezet heeft of verminderd heeft.
De vermindering of stopzetting van de beroepsactiviteit geldt voor beide pensioenen.
Ingangsjaar pensioen = proratisering van de grensbedragen
In principe wordt rekening gehouden met het beroepsinkomen per kalenderjaar, ongeacht de aard van de beroepsbezigheid (uitgeoefend onder een arbeidsovereenkomst, een statuut of als zelfstandige).
Wanneer het pensioen niet voor een volledig jaar is toegekend, worden de bedragen (het grensbedrag alsook de verhoging bij kinderlast) vermenigvuldigd met een breuk waarvan de noemer 12 is en de teller gelijk aan het aantal maanden dat door het recht op pensioen is gedekt.
Voor het ingangsjaar wordt het beroepsinkomen in de maanden van pensioengenot vergeleken met de geproratiseerde jaargrens.
Jaren volgend op ingangsjaar pensioen en voorafgaand aan het jaar waarin betrokkene 65 jaar wordt
Bij het nagaan of een beroepsactiviteit al dan niet toegelaten is, geldt als basisprincipe :
vergelijk het beroepsinkomen van het gehele jaar met de jaargrens.
Voor de gerechtigde op een overlevingspensioen die in de loop van het jaar gerechtigd wordt op een vervroegd rustpensioen, wordt in dat jaar geen pro rata berekening gemaakt: het grensbedrag zoals van toepassing op gerechtigden op uitsluitend een overlevingspensioen, is van toepassing tot 31 december van het kalenderjaar van het ingaan van het vervroegd rustpensioen. Het beroepsinkomen van dat kalenderjaar mag niet hoger zijn dan dat grensbedrag.
Indien betrokkene een overlevingspensioen geniet en dit cumuleert met een beroepsactiviteit bijvoorbeeld in de periode januari 2013 tot eind maart 2013 en vanaf juli 2013 tot eind december 2013 en in de periode april 2013 tot eind juni 2013 geniet hij ziekte-uitkeringen, dan worden de grensbedragen evenmin geproratiseerd. Bij de vaststelling van de grensbedragen wordt met jaarbedragen gewerkt, er wordt niet geproratiseerd in functie van de maanden waarin vergoedingen werden genoten.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
Groetjes,
Thieu Rutten
pensioendeskundige.