- woon je in België?
- heb je buiten deze 6 pensioenjaren in België, ook nog andere jaren, hetzij gewerkte, hetzij gelijkgestelde jaren, hetzij afgeleide jaren?
- kan je als persoon ten laste bij iemand ingeschreven worden die zelf ook verplicht ziekenfondsverzekerd is in België? Met andere woorde woon je samen met iemand die verplicht ziekenfondsverzekerd is in België?
- heb je nog een andere inkomen buiten dit pensioen?
Ik woon inderdaad in België, samen met mijn echtgenoot. Ik heb enkel deze 6 pensioenjaren (na afstuderen gewerkt van mijn 22 jaar tot mijn 28 jaar/daarna nooit meer gewerkt, ook nooit een vervangingsinkomen genoten). Ik heb momenteel dus geen enkel beroepsinkomen of vervangingsinkomen. Het rustpensioen zal -volgend jaar- vanaf mijn 65 jaar mijn enig (persoonlijk) inkomen zijn (naast inkomsten uit beleggingen, waaronder onroerende).
Sedert mijn 28 jaar ben ik voor ziekte verzekerd via de verzekering van mijn echtgenoot.
Mijn echtgenoot heeft evenwel geen sociale rechten opgebouwd in België aangezien hij tot zijn pensioen werkzaam was bij een internationale instelling. Zijn pensioen wordt door die instelling uitbetaald en hij blijft ook levenslang gedekt door de ziekteverzekering van die instelling.
Bijgevolg zijn noch ikzelf, noch mijn echtgenoot bij een Belgische Ziekenkas aangesloten (hebben bijv. ook geen SIS kaart). Al die jaren ben ik verzekerd via zijn ziekteverzekering, aangezien ik zelf geen beroepsbezigheid had. Vanaf de ingang van mijn pensioen kan ik volgens het reglement van die verzekering niet meer als ten laste van mijn echtgenoot verzekerd worden, behoudens bewijs te leveren van:
- ofwel, onmogelijkheid mij onder de Belgische soc. zekerheid te verzekeren;
- ofwel, dat verzekering in het Belgisch stelsel enkel mogelijk is tegen een kostprijs gelijk of hoger dan 20 percent van het pensioen waarop ik recht zal hebben (pensioen zal slechts ongeveer 80 EUR p.m. bedragen).
Daarom zoek ik nu uit of:
(1) de B wetgeving me uitsluit en verplicht de bestaande verzekering via mijn echtgenoot verder te gebruiken (referentie wetsartikel?);
(2) indien wel zelfstandig verzekerbaar in Belgische ziekteverzekering tegen welke kost (te betalen bijdrage?).
Probleem is dat ik bij geen Belgische Ziekenkas ben. Twee telefonisch gecontacteerde ziekenkassen gaven me slechts onder voorbehoud antwoord en bovendien was hun antwoord tegenstrijdig.
Volgens één zou ik niet verzekerbaar zijn in België en dat ik maar verder ten laste moet zien te blijven bij de verzekering van mijn echtgenoot (eerst Niet-Belgische verzekeringen gebruiken zeiden ze).
Volgens een andere zou ik me kunnen verzekeren maar zou de jaarlijkse bijdrage meer bedragen dan 2500 EUR.
Waar een weg is is een wil.