Pagina 1 van 1

huwen na pensioenleeftijd

Geplaatst: 23 aug 2013 10:24
door Mariette
Persoon A heeft een deel van zijn loopbaan als werknemer gewerkt, laatste jaren als zelfstandige. Hij ging drie jaar geleden op vervroegd pensioen. Persoon A is alleenstaand persoon.

Mevrouw B - eveneens alleenstaand, ooit gehuwd en gescheiden van mijnheer B - heeft slechts een loopbaan van 12 jaar waarin pensioenbijdragen werden betaald, en zal verplicht tot haar 65 jaar moeten werken. Ze is nog steeds aan het werk.

Wat kan er nu gebeuren indien beiden (mijnheer A en mevrouw B) (op dit ogenblik feitelijk samenwonend) zouden huwen?

Vermits mevrouw B sowieso slechts het minimum pensioen zal verkrijgen, gelden dan volgende denkpistes:
- krijgt mevrouw B ook nog een gedeelte pensioen van de vroegere echtgenoot B?
- indien ja, vervalt dat gedeelte van het pensioen indien ze met mijnheer A huwt?

- Kan mijnheer A alsnog een gezinspensioen aanvragen na zijn huwelijk?

- Wat als mijnheer A overlijdt: krijgt mevrouw B dan overlevingspensioen via mijnheer A of ook nog overlevingspensioen via mijnheer B?

Re: huwen na pensioenleeftijd

Geplaatst: 23 aug 2013 19:33
door Mathieu Rutten
Mariette,

Het rustpensioen wettige scheiding vervalt bij een nieuw huwelijk. Wordt dit nieuwe huwelijk ontbonden door hetzij overlijden, hetzij echtscheiding, dan herleeft dit recht. Opgelet ook hier geldt nog steeds de regel van eenheid van loopbaan(maximum 45/45ste) en de regels van cumulatie. Bij de bepaling van het recht op een rustpensioen worden zowel de rechten op eigen loopbaan als de loopbaan ingevolge wettige scheiding (indien men aan de voorwaarden voldoet) onderzocht. Voor gelijklopende jaren wordt eventueel een aanvulling betaald indien voordeliger.

Bij hertrouw worden de rechten op een gezinspensioen opnieuw onderzocht, waarbij de voordeligste toestand wordt bepaald, hetzij 2 pensioenen alleenstaande of gezinspensioen als uiteraard aan de betaalvoorwaarden van een pensioen gezin of alleenstaande is voldaan. Ook het gezinspensioen minus het pensioen alleenstaande van de andere huwelijkspartner is mogelijk, denk maar aan het eigen pensioen dat betaalbaar blijft, bvb. pensioen ander stelsel, AOW, overheidspensioen...

Indien de huwelijkspartner overlijdt worden de rechten op een overlevingspensioen onderzocht waarbij rekening wordt gehouden met de cumulatiebepalingen overlevingspensioen/rustpensioen.

Opgelet voor de bepaling van het recht op een rustpensioen voor 65 jaar wordt enkel rekening gehouden met de eigen loopbaan en de afgeleide loopbaan van de echtgenoot, niet met de jaren wettige scheiding ex in Belgiƫ.

Kan je hiermee verder?

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Re: huwen na pensioenleeftijd

Geplaatst: 23 aug 2013 21:00
door roharro
Genieters van een (deels) niet Belgisch overlevingspensioen moeten er wel rekening mee houden dat na hertrouwen gevolgd door scheiding of overlijden er niet-Belgische pensioenstelsels bestaan waar het recht op het vorige overlevingspensioen niet bestaat!