#2 , 18 mei 2014 09:10
Geachte,
Voor wat uw vraag werkloosheid betreft, kan u best contact zoeken met uw vakbond, de Hulpkas voor Werkloosheidsvergoedingen of de RVA. Enkel jaren waarvoor stortingen met recht op pensioen geven recht op een pensioen. Voor de bepaling van het aantal jaren beroepsloopbaan om uit te maken of u aan de voorwaarden voldoet van een rustpensioen voor 65 jaar, ten vroegste vanaf 60 jaar, worden alle jaren enkel geteld. Dit wil zeggen, ben je tegelijkertijd werknemer en zelfstandige tijdens een jaar en heb je in beide stelsel voldoende stortingen voor pensioen, zal er toch slechts 1 jaar geteld worden.
Voor wat de nieuwe wetgeving eenheid van loopbaan betreft, verwijs ik naar een heldere tekst van SD-Worx:
Enkele wijzigingen aan de pensioenwetgeving: eenheid van loopbaan en loonbasis
13 mei 2014
Inhoud
De pensioenwetgeving wordt op enkele punten gewijzigd. Zo wordt het principe van de eenheid van loopbaan aangepast en tellen de laatste maanden van de beroepsloopbaan voortaan ook mee bij de pensioenberekening. Deze nieuwe regels zijn van toepassing op pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2015.
Eenheid van loopbaan: meer dan 45 jaar gewerkt
Wat is de eenheid van loopbaan?
Binnen de huidige pensioenwetgeving wordt een volledige loopbaan gelijkgesteld met 45 jaar. Dit betekent dat bij de pensioenberekening nooit meer dan 45 jaar in rekening kan worden gebracht, ook al heeft de betrokken persoon langer gewerkt. In dat geval worden de minst gunstige jaren niet meegeteld.
Dit principe noemt men de “eenheid van loopbaan”. Het geldt ook bij gemengde loopbanen, waarbij een werknemer eveneens prestaties als zelfstandige of ambtenaar heeft geleverd.
Belangrijke wijziging: volledige loopbaan in voltijdse dagequivalenten
De nieuwe wetgeving behoudt het principe van “eenheid van loopbaan”, maar drukt een loopbaan voortaan uit in voltijdse dagequivalenten. Concreet: een volledige loopbaan telt niet langer maximum 45 jaar, maar 14.040 voltijdse dagequivalenten (312 dagen x 45 jaar).
Praktische gevolgen
Voortaan kan er toch een wettelijk pensioen toegekend worden voor meer dan 45 jaar prestaties. Dit maakt vooral voor deeltijders een groot verschil. Een werknemer met meer dan 45 gepresteerde of gelijkgestelde jaren zal toch alle prestaties kunnen laten tellen, weliswaar steeds geplafonneerd op het voltijdse dagequivalent van 45 volledige jaren.
Voorbeeld
Wim begint op 18-jarige leeftijd halftijds te werken, en dit gedurende 7 jaar (stemt overeen met 156 voltijdse dagequivalenten per jaar). Nadien werkt hij nog 40 jaar voltijds (312 voltijdse dagequivalenten per jaar).
In de huidige regeling zal het pensioen berekend worden op basis van de 45 meest voordelige jaren, en tellen de twee minst voordelige jaren niet mee. In de nieuwe regeling is er echter geen beperking van de loopbaan. De totale loopbaan van Wim telt immers 13.572 voltijdse dagequivalenten, minder dan het maximum van 14.040 dagen.
Vanaf wanneer?
De nieuwe regels zullen gelden voor werknemerspensioenen die daadwerkelijk en voor de eerste maal ingaan op 1 januari 2015. Er gelden specifieke regels voor overlevingspensioenen, bijzondere pensioenstelsels (bv. burgerluchtvaart) en gemengde loopbanen (een aantal daarvan moeten nog bij koninklijk besluit bepaald worden).
Start pensioen: welk loon dienst als basis?
In de huidige pensioenwetgeving wordt geen rekening gehouden met het loon van het kalenderjaar waarin een werknemer op pensioen gaat.
Voorbeeld
Luc gaat op 1 juli 2014 met pensioen. In de huidige wetgeving telt zijn loon van de laatste zes werkmaanden (met name januari tot juni 2014) niet mee bij de effectieve pensioenberekening. Om die reden wordt vaak beweerd dat 1 januari de ‘beste datum’ is om op pensioen te gaan.
Nieuw: laatste maanden altijd mee in rekening gebracht
Bij de berekening van pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2015, zal voortaan altijd rekening gehouden worden met het loon van de laatste maanden van de beroepsloopbaan. Deze regel zal ook gelden indien die laatste maanden zich bevinden in het kalenderjaar waarin het pensioen ingaat.
Voorbeeld
Karel gaat op 1 april 2015 met pensioen. Zijn loon van de laatste werkmaanden (januari, februari en maart 2015) telt mee bij de berekening van zijn wettelijk pensioen.
De concrete berekeningsregels van deze nieuwe bepaling moeten wel nog wettelijk vastgelegd worden.
Bron: Wet van 19 april 2014 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het pensioenstelsel voor werknemers rekening houdend met het principe van de eenheid van loopbaan en wet van 19 april 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 50 van 24 oktober 1967 betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
Groetjes,
Thieu Rutten
pensioendeskundige.