Bedrag minimumpensioen ambtenaren

Blauwe G
Topic Starter
Berichten: 1

Bedrag minimumpensioen ambtenaren

#1 , 03 nov 2014 00:56

Iemand een idee hoeveel het minimumpensioen is voor ambtenaren ?

Bijvoorbeeld bij vroegtijdige op pensioenstelling wegens lichamelijke ongeschiktheid beslist door Medex- pensioencommissie. De basisbedragen kan ik niet duidelijk terugvinden op internet. Men verwijst door naar een pensioenpunt enz maar die info is allesbehalve.

Wordt dit minimum ook nog eens pro-rata de dienstjaren gedaan of is het een absoluut minimum
Waar kan ik de eventuele toeslagen vinden (als die er al zijn, bijv. voor kinderen ten laste) ?

De belastingen er op kan ik berekenen, geen probleem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dan, terzijde, voor wie info zoekt over de pensioencommissie van Medex.
Mijn ervaring is dat dit een louter administratief onderzoek is, geen fysiek onderzoek dus (bij mij toch niet).
Men beslist dus blijkbaar uitsluitend op basis van :
1) de brieven die je meebrengt van je specialisten of huisdokter
2) een bevraging naar je huidige toestand en vooral of je jezelf nog in staat ziet te gaan werken.
3) je dossier

Mijn indruk was dat men vooral gericht zocht naar redenen voor het op pensioen zetten (éénzijdig én vooringenomen, spijtig dat ik dit moet zeggen...). Hun dossierkennis bij aanvang van het onderzoek was quasi nihil (!).
Bovenstaande wil niet zeggen dat het er altijd zo aan toe gaat, ik kan me best voorstellen dat er verschillen zijn tussen de Medex centra, en vooral welke geneesheren je voor je hebt... (zou niet mogen, maar in de praktijk niet te vermijden).

Wil je op pensioenstelling vermijden én denk je dat je nog wat kan werken, wees de commissie dan voor en vraag tijdig verminderde prestaties aan wegens ziekte. Als je terug aan het werk bent (al is het maar deels) voor het onderzoek dan zal men je normaal gesproken niet zo snel op pensioen zetten (al zijn dossiers natuurlijk nooit echt te vergelijken, dit is geen 100% garantie, absoluut niet zelfs !).

Verwacht geen geschenken van deze commissie, ze heeft haar naam niet gestolen... Er zijn een hoop alternatieve mogelijkheden (erkenningen ernstig en langdurig, deeltijds, enz) maar die nemen ze niet (of nauwelijks) in beschouwing... Aan de lijst van personen te zien die die dag waren opgeroepen (lijst van afspraken zag ik liggen bij de aanmelding), en de mensen in de wachtzaal, voorziet men max een 15-tal minuten per onderzoek... vind ik persoonlijk wel héél weinig tijd om over de toekomst van een mens te beslissen...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
blackpanter
Berichten: 4

#2 , 07 jan 2015 12:27

Ik werk aan de vlaamse overheid, nu 4jaar en heb 23 jaar als ambtenaar bij de FOD gewerkt. Nu na een langdurige chronische ziekte spreken ze om me op pensioen te zetten wegens medische redenen omdat mijn ziektedagen op zijn gebruikt. 27 jaar gewerkt en ben 48 jaar. Iederen spreekt maar dat de mensen die in de prive werken benadeeld worden, maar voor deze situatie is het juist andersom. ik ken er die een paar jaar in de prive hebben gewerkt, en na een jaar 66% invalide worden verklaard aan het ziekenfonds en een 1200 euro netto per maand hebben.
Zo ken ik ook iemand die part time heeft gewerkt en heeft er nu 800 euro per maand hebben na 1 jaar ziekenfonds.

Als ze mij op pensioen moeten zetten wegens medische redenen na 27 jaar gewerkt, zou ik ook maar rond de 800 euro netto krijgen, en dat blijft mijn pensioen ook.
In de prive worden de jaren ziekenfonds meegeteld als gewerkte jaren voor het pensioen, maar als ambtenaar is dit niet het geval.
Voor ons stopt het hier!
Waarvoor gaan we eigenlijk werken? Als je iets serieus aan de hand krijgt word je met een aalmoes verder gestuurd.
Ik had beter gaan stempelen, of nooit statutair geworden, dan had ik aan het einde van de rit meer gehad.

Ik ken iemand die na een 18 jaar gewerkt te hebben als ambtenaar en ook de tegenslag heeft gehad om een ongeneeslijke ziekte te hebben op pensioen is gezet, en deze dame heeft 770 euro netto per maand. Is dit normaal????
Blijkbaar hier in België wel.

siesken
Berichten: 263

#3 , 12 mar 2015 13:04

Dat is zeker normaal

Reclame

Sirkii
Berichten: 5818

#4 , 17 mar 2015 20:26

Als ambtenaar heb je wel per gewerkt ziekteloos jaar een maand vol salaris gekregen toen je ziek werd. In de prive sta je al na 1 maand op de ziekenkas (tenzij je werkgever een extra verzekering afgesloten heeft of het PC andere regels voorzag. Als je onder de grens van het leefloon valt (als gezin) is er het OCMW en/of andere tegemoetkomingen (zorgkas, maximumfactuur, ...). Leuk is anders want niemand vraagt het om ziek te zijn maar sociale zekerheid heeft nu eenmaal z n beperkingen ;-(

Terug naar “Pensioenen”