Pagina 1 van 1
wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 27 dec 2017 11:15
door Chalice
Een bejaard koppel wil verhuizen naar een appartement en willen hun enig huis verkopen. Man heeft een pensioen, de vrouw niet en nu trekken ze IGO. Zullen ze bij de verkoop IGO verliezen? Indien ze hun huis niet verkopen en verhuren, wordt de huur dan bij de bestaansmiddelen gerekend, ze moeten nu immers ook huur betalen voor dat appartement?
Kunnen ze de opbrengst van de eventuele verkoop geven aan hun kinderen?
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 27 dec 2017 11:34
door denlowie
Normaal wat ik weet is dat men 10 jaar u huis moet verkocht zijn voor IGO.
Maar er zitten hier een paar pensioen deskundigen die je dit zeker juist gaan zeggen hoor.
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 27 dec 2017 12:06
door lucas123
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 27 dec 2017 15:40
door sloeberken
Dan trekken ze toch een gezinspensioen.
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 27 dec 2017 15:42
door denlowie
Dan trekken ze toch een gezinspensioen.
Als het gezin pensioen te klein of als je gescheiden bent kan je nog wat van de IGO krijgen 100 tot een 500€ per maand.
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 27 dec 2017 15:47
door sloeberken
Verplichtingen van de rechthebbende
De rechthebbende is verplicht een verhoging van de eigen bestaansmiddelen aan te geven, aangezien dit het bedrag van de IGO of de toekenning ervan kan beïnvloeden. Het meest voorkomende voorbeeld is de verkoop of de schenking van een roerend of onroerend goed.
De betrokkene kan een nieuwe aanvraag indienen wanneer zich volgens hem wijzigingen hebben voorgedaan die de toekenning of de verhoging van de inkomensgarantie kunnen rechtvaardigen.
Vooraleer de aanvrager aanspraak kan maken op de IGO, moet hij zijn rechten op het pensioen ten laste van alle stelsels waaraan hij (of de overleden echtgenoot in het geval van een overlevingspensioen) onderworpen is (geweest) laten gelden.
Bij een aanvraag om herziening zal de IGO altijd worden berekend volgens de regels die gelden vanaf 2014, ook al werd het recht toegekend vóór 2014.
De bestaansmiddelen veranderen.
Als de Federale Pensioendienst verneemt dat er een niet-aangegeven verandering is in de bestaansmiddelen van de gerechtigde of van één van de personen die dezelfde hoofdverblijfplaats delen, leidt dit tot een onderzoek van ambtswege. Dit kan een terugvordering tot gevolg hebben van de bedragen die betrokkene ten onrechte ontving.
FOD Financiën meldt aan de FPD elke wijziging in de vermogenstoestand van een IGO-gerechtigde of de samenwonenden op dezelfde hoofdverblijfplaats en ook de toestand op het ogenblik van het overlijden.
Wanneer uit de nalatenschap blijkt dat bepaalde bestaansmiddelen niet werden aangegeven, kan de FPD postuum een nieuw onderzoek instellen
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 02 jan 2018 13:05
door Felix VC
Beste
Zowel bij verkoop van de woning als bij verhuring ervan moet de pensioenkas op de hoogte worden gebracht omdat het een wijziging van de bestaansmiddelen betreft.
Bij verkoop van het woonhuis zal er rekening worden gehouden met de verkoopwaarde.
Indien het de verkoop van het enige woonhuis betreft, en er zijn geen andere bebouwde onroerende goederen, dan is er een vrijstelling van 37 200 EUR op de verkoopprijs.
Deze inlichtingen zijn louter informatief.
Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen
Re: wijziging IGO bij verhuis naar appartement
Geplaatst: 02 jan 2018 15:37
door Mathieu Rutten
Beste,
Een verduidelijking op het antwoord van mijn collega Felix:
bron website Federale Pensioendienst.
de afstanden van onroerende goederen (verkoop, verkoop op lijfrente of schenking).
Er wordt rekening gehouden met de verkoopwaarde van de goederen op het ogenblik van de afstand. Die afstand werd minder dan 10 jaar vóór de ingangsdatum van de IGO verricht, ofwel ‘ten bezwarende titel’ (verkoop) of ‘afstand om niet’ (schenking). De verkoopwaarde wordt vermenigvuldigd met een breuk die de belangrijkheid van de zakelijke rechten uitdrukt:
de volle eigendom: 100 % van de verkoopwaarde;
het vruchtgebruik: 40 %;
de naakte eigendom: 60 %.
In geval van mede-eigendom, is dit ook te vermenigvuldigen met de breuk die de belangrijkheid van de rechten in deze goederen uitdrukt. (bv.: 1/4 ; 1/3).
Bijzonder geval: wederbelegging.
De aanvrager (of een andere inwoner) verkoopt het woonhuis en bezit geen ander bebouwd onroerend goed. Hij gebruikt de opbrengst van de verkoop om een nieuw onroerend goed te kopen of om opnieuw te beleggen in een bestaand eigen onroerend goed zoals bvb verfraaiingwerken.
De aanvrager heeft de mogelijkheid om het bedrag dat hij voor deze nieuwe investering heeft gebruikt af te trekken (het bedrag moet zich dus daadwerkelijk terug in het vermogen bevinden).
Wanneer het om een nieuw aangeschaft onroerend goed gaat, zijn de aankoopprijs van de woning, de notariskosten, de administratiekosten, de registratiekosten en de BTW aftrekbaar maar zijn de kosten van het immobiliakantoor niet aftrekbaar.
Bij een wederbelegging in een bestaand eigen enig onroerend goed zijn de bedragen van de facturen met BTW aftrekbaar maar moet de meerwaarde die uit de werken voortvloeit zich ook weerspiegelen in een verhoogd kadastraal inkomen.
BELANGRIJK: zijn niet van toepassing in geval van schenking:
aftrek van de persoonlijke schulden;
forfaitaire abattementen;
Bij een schenking wordt er rekening gehouden met de verkoopwaarde maar mogen er geen persoonlijke schulden afgetrokken worden en is geen sprake van een forfaitair abattement.
Laat ons niet vergeten dat de IGO een bijstandsuitkering is en wie kan schenken?????
In geval van verhuur zal de Federale pensioendienst rekening houden met het Kadastraal Inkomen.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
Groetjes,
Thieu Rutten
pensioendeskundige.