Pagina 1 van 1

Verwarring over rustpensioen berekening na echtscheiding.

Geplaatst: 03 jun 2018 23:17
door berveel56
Laat me even de situatie schetsen:

Man is bijna 80, vrouw is 63. Ze zijn beide 35 jaar getrouwd nu. Vrouw heeft nooit gewerkt en was altijd huisvrouw. Medens door feit dat ze niet mocht gaan werken in haar jongere jaren.
Nu zegt de wet dat als ze scheiden dan zou de vrouw, wanneer ze 65 wordt, recht hebben op een rustpensioen die berekend wordt dmv aantal jaren dat ze getrouwd zijn en de loon van de man alsof ze die jaren dan zelf heeft gepresteert.
Nu gezien de leeftijds verschil is de man wel pas na 20 jaar getrouwd te zijn met pensioen gegaan. De vraag is dan of de rustpensioen berekening voor de vrouw na echtscheiding rekening houdt met de volle 35 jaar dat ze getrouwd zijn of enkel met de 20 jaren voordat de man met pensioen is gegaan, waarvan zelfs meerdere jaren ook brugpensioen zijn, rekening houdt?

Alvast bedankt voor uw advies.

Re: Verwarring over rustpensioen berekening na echtscheiding.

Geplaatst: 04 jun 2018 05:54
door Mathieu Rutten
Beste,

Hier bestaat geen verwarring over. De wetgeving is terzake helder en duidelijk. Bij de berekening van het wettelijke pensioen wettige scheiding wordt er enkel rekening gehouden met de gewerkte en/of gelijkgestelde jaren.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Re: Verwarring over rustpensioen berekening na echtscheiding.

Geplaatst: 04 jun 2018 08:11
door Felix VC
Beste

Zoals collega Thieu Rutten schrijft: "Hier bestaat geen twijfel over".

Indien de man vastbenoemd ambtenaar was, heeft mevrouw geen enkel recht op een pensioen op basis van de tewerkstelling van haar (ex-)echtgenoot. Zij kan na het overlijden van haar (ex-)huwelijkspartner een overlevingspensioen verkrijgen.

Heeft de man een loopbaan als werknemer of als zelfstandige, dan heeft mevrouw recht op een rustpensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot voor de jaren van het huwelijk waarin de man een beroepsloopbaan heeft opgebouwd.
De pensioenkas zal een pensioen toekennen vanaf de datum van het wettelijk huweljik, tot het moment van de pensionering van de man.

Mevrouw blijft dit pensioen ontvangen, ook na het overlijden van haar (ex-)echtgenoot.

Indien het bedrag laag is, kan mevrouw mogelijk recht hebben op een aanvulling: de inkomensgarantie voor ouderen (IGO).
Mevrouw moet dan wel 65 jaar zijn en onvoldoende bestaansmiddelen hebben. De pensioenkas zal een grondig bestaansmiddelenonderzoek voeren.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen