Pagina 1 van 1

Gasboete

Geplaatst: 04 sep 2019 16:37
door LutDillen
Beste,
Ik kreeg op 2/8 (mijn verjaardag) een bericht in de bus over een overtreding begaan op 20/6/2019. Ik zou geen drie meter van het zebrapad gestaan hebben. Nu, ik weet niet meer waarover dit gaat en als het de plaats is waar ik denk dat het is, daar staat geen znkele wagen 3 meter van het zebrapad gezien ook de parkeerkrapte in onze straat. In theorie zou men dan een gevaar betekenen, in de praktijk zie ik de relevantie hiervan absoluut niet! Maar als de wet tot in het absurde toegepast moet worden, dan zullen we op mekaar moeten parkeren daar. Die brief is ook opgesteld op 27/7, ruim één maand na de zogezegde inbreuk, met aub een factuur van 116,-'euro. Is het wettelijk dat men hiervan zo laat in kenniswordt gesteld?

Re: Gasboete

Geplaatst: 06 sep 2019 08:50
door Orran
Betreffende gemengde inbreuken GAS stilstaan & parkeren voorziet de wet enkel dat de overtreder op de hoogte moet gesteld worden binnen 15 dagen nadat de sanctionerend ambtenaar de feiten ontvangen heeft.

Verschillende sanctionerend ambtenaren interpreten dat de termijn van 2 maanden om de vaststelling te overhandigen aan hen nog steeds van toepassing is. Dit betekent dus dat u maximaal 10 weken na de vaststelling een brief kan ontvangen. (sommige sanctionerend ambtenaren voegen de datum van ontvangst van de vaststelling toe in hun brief)

Betreffende de inbreuk, ja, dat is wegcode. U wordt verwacht hiervan op de hoogte te zijn en deze waar te nemen. Hier zal niets tegen in te brengen zijn, hoe 'absurd' dit in uw ogen ook is. De bevoegde ambtenaren tillen vaak zwaar aan parkeerovertredingen die de veiligheid (zichtbaarheid) van zwakke weggebruikers in gevaar brengen.

Let wel! De bewijslast ligt bij de vaststeller, in tegenstelling tot een PV. Indien de gemaakte foto's niet duidelijk aantonen dat u binnen de 3 meter VOOR de oversteekplaats stond, dan is de vaststelling betwistbaar.

Re: Gasboete

Geplaatst: 06 sep 2019 18:35
door Orran
De bewijslast ligt bij de vaststeller, in tegenstelling tot een PV. Indien de gemaakte foto's niet duidelijk aantonen dat u binnen de 3 meter VOOR de oversteekplaats stond, dan is de vaststelling betwistbaar.
De GAS vaststellers zijn ook beëdigd en/of eventueel zelfs de politie ...
Dat klopt, maar een gas-vaststelling, zelfs van de politie, heeft geen bijzondere bewijswaarde. Er wordt namelijk gewerkt via de GAS-wet en niet rechtstreeks de wegcode, dus artikel 62 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer is niet van toepassing.

Daarom dat het steeds moet gestaafd worden met foto's en bewijsstukken. Ze rammen dat er in de gas-opleiding redelijk hard in.

Ik zou ook mis kunnen zijn, maar ik weet niet of alle GAS-vaststellers beëdigd zijn? Sommige intercommunales of vervoersmaatschappijen (zoals de lijn) hebben medewerkers met beperkte GAS-bevoegdheid, en die leggen normaal geen eed af, voor zover ik het weet.