Pagina 1 van 1

Dronken met de fiets

Geplaatst: 20 okt 2020 13:00
door dronken_fietser
Beste,

Ongeveer een week geleden ben ik met de fiets ten val gekomen op de parking van een restaurant. Ik was initieel bewusteloos en was gewond (gebroken kaak, snijwonden in het gezicht en gebroken tanden), waarop omstaanders de hulpdiensten gebeld hebben. De politie is ook ter plaatse gekomen en heeft mij nadien in het ziekenhuis laten blazen, waar ik 0,67 aleavolaire lucht blies. De agent vertelde me dat een ademtest routine is bij verkeersongevallen en dat een resultaat boven 0,65 in normale omstandigheden steeds leidt tot een onmiddellijke inhouding van het rijbewijs voor 15 dagen én tot een dagvaarding van de politierechtbank. Mijn rijbewijs is echter niet ingehouden omdat ik met de fiets was.

Nog enkele elementen die mij belangrijk lijken:
- er is geen vaststelling van dronkenschap gedaan (volgens de agent, ik heb nog geen pv gezien), mijn contact met de politie was ook telkens correct en respectvol
- ik heb mijn rijbewijs iets meer dan 8 jaar en geen voorgaanden (met uitzondering van een aantal parkeerboetes en 3 snelheidsovertredingen waarbij ik telkens minder dan 10km/u te snel reed na correctie)
- het ongeval is (mogelijk) veroorzaakt door een onveilige situatie op de parking, de politie heeft de eigenaar 's nachts nog gevraagd onmiddellijk een aantal maatregelen te nemen

Waar kan ik me in de politierechtbank aan verwachten? Indien ik een veroordeling voor dronken rijden oploop kan dat serieuze gevolgen hebben voor mijn job.

Re: Dronken met de fiets

Geplaatst: 20 okt 2020 13:09
door LeenW
Met die hoeveelheid moet het politierechtbank worden en zal het dus ook op uw strafblad komen. Rijverbod is verplicht alsook de mogelijkheid voor een alcoholslot, bovenop de boete en kosten. Indien dit problemen geeft met uw werk, kan u de gunst vragen om het rijverbod bv. enkel in het weekend te zetten.

Re: Dronken met de fiets

Geplaatst: 20 okt 2020 14:36
door dronken_fietser
Is een rijverbod steeds verplicht? Ik had ergens gelezen dat dit sinds 1 oktober 2017 niet meer het geval was

https://polinfo.kluwer.be/newsview.aspx ... toestellen.

Re: Dronken met de fiets

Geplaatst: 20 okt 2020 14:39
door dronken_fietser
Bijkomende vraag:

Ik heb met een advocaat gesproken die denkt dat opschorting vragen redelijk lijkt, te motiveren met het feit dat ik geen wagen bestuurde, geen voorgeschiedenis heb en reeds een vrij lange (en dure) periode van herstel zal moeten doormaken. Is dit redelijk of kan ik het bedrag dat ik aan een advocaat zou uitgeven beter sparen om mijn boete te betalen?

Re: Dronken met de fiets

Geplaatst: 20 okt 2020 16:18
door Didymus
Dat kan niemand voorspellen.

U heeft geen gezinspolis met rechtsbijstand of algemene rechtsbijstandsverzekering?

Re: Dronken met de fiets

Geplaatst: 20 okt 2020 18:45
door LeenW
Het is inderdaad niet meer verplicht, mijn vorige post was daarin verkeerd.

Re: Dronken met de fiets

Geplaatst: 21 okt 2020 10:02
door KrisP
U hebt al geluk gehad want in principe kwam u in aanmerking voor een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs, ondanks het feit dat u met de fiets was.