Hij vertelde me dat hij "gecontroleerd werd" toen hij aanstalten maakte om te rijden. Men vroeg hem ook of hij van plan was te rijden en omdat hij zich zeker van zijn stuk voelde antwoordde hij daar "ja" op.Wetgeving is redelijk recent gewijzigd
https://wegcode.be/wetteksten/secties/k ... tt/806-hs7
Uitstel moet voor de eerste test (ademtest of, als die niet uitgevoerd wordt, ineens voor de ademanalyse) gevraagd worden.
Maar ...
Dit gaat om 2 opeenvolgende controles.
Met bijna een uur er tussen.
Na de eerste controle zou er al een tijdelijk rijverbod van 3 uur opgelegd moeten zijn.
Is dat gebeurd ?
Bij de tweede controle begint de controleprocedure uiteraard opnieuw.
ER kon dus opnieuw 15' wachttijd gevraagd worden.
Die weigeren toe te staan is een overtreding van de controleprocedure.
Maar de Jef had normaal nog een rijverbod lopen, en heeft dat overtreden ...
Alright, dus het is misschien wel een procedurefout, maar niet van die aard dat het ook maar iets zou kunnen uitmaken (zeker gegeven de omstandigheden)?Een ademanalyse is niet achter het stuur, maar in de combi, met een apparaat dat niet meteen "draagbaar" is.
Na de eerste controle heeft Jef in principe een "waarschuwing" gekregen van de politie. Echt niet slim van hem om die niet ter harte te nemen, en drie kwartier later net dezelfde fout te maken. 15 minuten of niet, de politierechter gaat hier echt niet mee lachen, hoor.
Afwachten nu, wat men hem precies ten laste legt.Daarbij, doet de omstandigheid dat hij al een waarschuwing had gekregen dan de regel vervallen? Moet de politie het niet zo nauw meer nemen met de procedurevoorschriften wanneer de betrokkene zich onzorgvuldig gedraagt?
De 15' wachttijd dient om te vermijden dat de test of analyse een vals-positief zou geven door mondalcohol.
Ik kan mij niet ontdoen van het gevoel dat dit toch wel straf is. De procedure is er om de rechten van verdediging en het loyaal verkrijgen van bewijs te vrijwaren. De regel is dat iemand 15 minuten wachttijd mag vragen vooraleer een ademanalyse wordt afgenomen, tenzij hij net daarvoor een ademtest aflegde en daarbij al 15 minuten gekregen heeft. Beide voorwaarden (eerste adem test + daarbij al 15 minuten) waren niet vervuld. Ergo: de politie heeft de procedure niet nageleefd.
Een ademanalyse is niet achter het stuur, maar in de combi, met een apparaat dat niet meteen "draagbaar" is.
Na de eerste controle heeft Jef in principe een "waarschuwing" gekregen van de politie. Echt niet slim van hem om die niet ter harte te nemen, en drie kwartier later net dezelfde fout te maken. 15 minuten of niet, de politierechter gaat hier echt niet mee lachen, hoor.
Het is wel die politierechter die een uitspraak zal doen. Dus hoe hij erover zal denken is net hét punt in de kwestie.Dat die politierechter daar niet mee zou kunnen lachen is m.i. naast de kwestie.
Rechten mogen mondeling meegegeven worden en op papier getekend worden na eindresultaat op de kennisgeving van zijn oirb (ook in parket Antwerpen)In principe moet een gecontroleerde bestuurder (schriftelijk) kennis krijgen van diens specifieke rechten wanneer hij een ademtest / -analyse dient te ondergaan.
Wanneer hij kennis heeft genomen van diens rechten wordt gevraagd deze te vervolgens schriftelijk ondertekenen en wordt dit document bij het dossier gevraagd
(Is toch zeker van toepassing in de provincie ANTWERPEN).
Zeker dat ie geen kennis heeft gekregen van diens rechten dienaangaande ?
Werd hij afzonderlijk nog verhoord ?
Indien hij een afschrift krijgt van het PV zal normaliter in vermeld moeten staan dat hij al dan niet kennis heeft gekregen van zijn rechten en of hij al dan niet om een wachttijd van 15' heeft gevraagd ...
Het ging mij al lang niet meer om wat strategisch is. Ik weet ook wel dat gelijk hebben iets anders is dan gelijk krijgen. Verder, 'gelijk hebben', bedoel ik uiteraard: naar de letter van de wet. Dat het immoreel is om met teveel achter het stuur te kruipen valt niet te betwisten.Het is wel die politierechter die een uitspraak zal doen. Dus hoe hij erover zal denken is net hét punt in de kwestie.Dat die politierechter daar niet mee zou kunnen lachen is m.i. naast de kwestie.
Je zegt dat je het straf vindt dat de betrokkene geen 15 minuten mocht wachten? Ik vind het nog veel straffer dat de betrokkene, ondanks de eerdere waarschuwing van de agenten, die waarschuwing volledig in de wind slaat en gewoon met te veel op wil gaan rijden! Dit is levensgevaarlijk voor andere weggebruikers (dat de betrokkene zichzelf in de vernieling rijdt, daar heb ik geen probleem mee, maar dat hij anderen in gevaar brengt, kan niet streng genoeg gestraft worden).
Afin, de betrokkene moet doen wat hij denkt te moeten doen, maar hij moet niet komen zagen als hij door de politierechter eens goed de les gepseld wordt en een zware sanctie krijgt. "Strategischer" is om eerlijk toe te geven voor de politierechter dat hij zeer dom is geweest en zij lesje wel geleerd heeft en dat dit nooit meer zal voorvallen. Kans dat de straf beperkt blijft is veel groter met die laatste strategie...