Wagen geblokkeerd op eigen oprit en olievlekken

nijltjetweety
Topic Starter
Berichten: 155

Wagen geblokkeerd op eigen oprit en olievlekken

#1 , 17 sep 2014 22:04

Iemand heeft vandaag wagen geblokkeerd op mijn eigen oprit en olievlekken achtergelaten.
Ik had de politie gebeld. pas een half uur later kwam een patrouilewagen langs. Iets doen is uitgesloten. Als de wagen er nog stond hadden ze waarschijnlijk simpel even bij de buren aangebeld en gevraagd van wie die wagen was. Nu was de persoon plots vertrokken toen ik even niet oplette. Een agent vroeg me of ik gebeld had. Ik vertelde dat de persoon net was weggereden. kreeg ik nog de raad in het vervolg terug te bellen naar de politie om te zeggen dat de persoon al vertrokken was. er zijn nog veel oproepen vertelde die agent er bij. Pas nadat ze weg waren stelde ik deze namiddad vast dat er verse plasjes (4 naast elkaar) op mijn nieuwe parking liggen. Naar het schijnt heb ik recht op een schadevergoeding, zou ik zelfs parkeergeld mogen vragen las ik eens. En zit nu nog met de vuiligheid van die aftandse wagen. Kan ik hieraan iets doen? Is het normaal dat iemand die een voertuig blokkeert dit ongestraft mag blijven doen omdat de politie onderbemand is?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39698
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 sep 2014 22:06

U hebt toch de nummerplaat genoteerd?
Hebt u getuigen, foto genomen?
Laatst gewijzigd door Franciscus op 17 sep 2014 22:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 17 sep 2014 22:07

Naar het schijnt heb ik recht op een schadevergoeding, zou ik zelfs parkeergeld mogen vragen las ik eens.
Wat is uw schade? Heeft u een parkeerreglement uithangen waarop uw tarieven vermeld staan?

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 17 sep 2014 22:33

Indien u kunt bewijzen dat die vier plasjes veroorzaakt werden door (een) voertuig(en) dat (die) daar niet mocht(en) staan kunt u één (of vier) procedures opstarten teneinde die plasjes te laten verwijderen...u moet dan wel de "daders" kunnen aanduiden.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

nijltjetweety
Topic Starter
Berichten: 155

#5 , 18 sep 2014 01:54

U hebt toch de nummerplaat genoteerd?
Hebt u getuigen, foto genomen?
Getuige? Buur haar vader is wijkagent met rust. Kwam net buiten met de grasmaaier. Zette die terug binnen en was na 5 minuutjes al naar huis. Die wil er dus niets mee te maken hebben. ben ik niet veel mee. En moet ik dan nog een foto nemen ook blijkbaar. Weinig zin in om daar kosten en moeite voor te doen. Wat ik wel zie zitten is, gezien ik een object in mijn tuin als mijn bezit mag beschouwen (eerlijk gevonden) het voertuig immobiliseren tot de politie er is. Maar dan gaan ze niet tegen die wildparkeerder die mij blokkeert zagen. Wel tegen mij. Ook geen oplossing dus. Kortom, naast een foto kan ik weinig of niets doen geloof ik?

Jef 007
Berichten: 737

#6 , 18 sep 2014 09:37

de vraag voor de 2de keer : heb je de nummerplaat genoteerd? je hebt geen foto, dus het zal moeilijk zijn één en ander te bewijzen!

professionalgamer
Berichten: 117

#7 , 18 sep 2014 10:06

En moet ik dan nog een foto nemen ook blijkbaar. Weinig zin in om daar kosten en moeite voor te doen.
Dit is een kleine moeite. Tegenwoordig kun je zelfs met elke nieuwe telefoon of digitale fotocamere aeen foto maken die je direct kan tonen aan de politie.
Je moet toch kunnen bewijzen dat deze persoon er effectief stond? Anders is het woord tegen woord.

nijltjetweety
Topic Starter
Berichten: 155

#8 , 18 sep 2014 13:48

Jeff007, Ik heb de politiediensten verwittigd. Die nummerplaat vragen is dan standaard procedure. Zelf heb ik die plaat niet nodig. Ze is gekend daar waar ze gekend moet zijn lijkt me. En die wagen zal ik ook zo wel herkennen.
Wie hier parkeert heeft schade. Dat is de beste remedie. Ze weten dan direct hoe laat het is en doen het geen 2x.

Een foto word simpelweg niet gevraagd. Neen, in tegendeel. Als de wagen weg is moet ik bellen dat de zaak opgelost is. Ze hebben nog andere oproepen is de commentaar van de agenten. Wat heb je dan aan een stomme foto? Niets toch? Het is misschien wel handig wat betreft die olieplasjes, maar daar gaan ze hun latijn echt niet in steken. Als ik met zo iets naar politie ga krijg ik als antwoord
"we mogen de parketten niet onnodig belasten"
En als ik naar de vrederechter ga, met de foto, dan doen ze niet eens de moeite die plaat na te trekken. De persoon was tenslotte snel weg met zijn wagen.
Ik woon hier nu 13 jaar en ben heus niet aan mijn proefstuk toe wat wildparkeerders betreft. Ik heb ervaring genoeg om te kunnen zeggen dat een foto nutteloos is. Die moeite doe ik heus niet meer. Daar ben ik al zo 'n 8 jaar mee gestopt. Mijn hamer staat klaar. Als ik een wagen vind doe ik er mijn goesting mee. Jullie kunnen deze topic sluiten. Voor mij zijn de gegeven antwoorden ruimschoots voldoende.

Wildparkeerders zijn jaar en dag straffeloos, als ze tijdig weg zijn. En als ze geen wagen blokkeren krijgen ze zelfs geen waarschuwing.
Sterker nog. Dit is ook de realiteit in Aalst. Als ik de politie bel omdat er een wagen staat (terwijl de vrouw naar het werk is met de wagen) vraagt de politie of het op privegrond is. Als ik dat bevestig zeggen ze simpelweg "dan kunnen we niets doen".
En dan schrikken ze er van als de brave burger het recht in eigen hand neemt. Als ze het zo willen dan kunnen ze het zo krijgen.

bosprocureur
Berichten: 7054

#9 , 18 sep 2014 14:45

Ik woon hier nu 13 jaar en ben heus niet aan mijn proefstuk toe wat wildparkeerders betreft. Ik heb ervaring genoeg om te kunnen zeggen dat een foto nutteloos is. Die moeite doe ik heus niet meer. Daar ben ik al zo 'n 8 jaar mee gestopt. Mijn hamer staat klaar. Als ik een wagen vind doe ik er mijn goesting mee. Jullie kunnen deze topic sluiten. Voor mij zijn de gegeven antwoorden ruimschoots voldoende.
Tot binnenkort dan, wie weet treedt de politie wel op na een beetje "hamerdiplomatie" ?

Het zal dan wel TEGEN u zijn, maar daar houdt u natuurlijk al lang rekening mee :twisted:

Franciscus
Berichten: 39698
Juridisch actief: Nee

#10 , 18 sep 2014 14:55

Politie is niet bevoegd om op te treden op privaat terrein wat wegcode betreft noch voor het vaststellen van schade.
Dat is een burgerlijke zaak en die moet u via vrederechter regelen. Dus vb via een gerechtsdeurwaarder die de nodige vaststellingen doet.
http://www.eubelius.com/nl/spotlight/be ... g-geregeld" onclick="window.open(this.href);return false;.
U zal dan het oorzaakelijk verband (bewijs) tussen het fout parkeren en de schade moeten bewijzen .


Als de wagen voor uw garage op de openbare weg was geparkeerd dan had politie wel kunnen optreden.
Het antwoordt van politie - dan belasten wij de parketten is dus gedeeltelijk juist - in principe zal hun PV zelfs nooit verzonden worden naar het parket - indien dit wel zou gebeuren zal het terugkomen met de mededeling dat zij de de omzendbrief betreffende door te zenden stukken eens goed moeten lezen.

Het enigste wat kan is dat u gebruikt maakt van het veldwetboek - hoe dat leg ik verder uit. Politie is wel bevoegd om op te treden tegen inbreuken veldwetboek.

PS een hamer gebruiken is een heel slecht idee. Wat de overtreder doet is een overtreding wat u met de hamer zou doen is beschadiging/vernieling van een voertuig en dat is correctioneel vervolgbaar dus een veel ernstiger misdrijf.

Ook eens lezen:
http://www.juridischforum.be/forum/view ... m#p246475-" onclick="window.open(this.href);return false; als u deze topic leest en in die topic de verschillende verwijzingen wordt u heel wat wijzer.


Parkeren op private grond

Om te beletten dat wildvreemden of niet bevoegden komen parkeren op private grond - bewoners hebben een kaart of een sticker zodat ze kunnen herkend worden.

Wanneer u meent dat jouw parking privaat is, moet dit duidelijk aangegeven zijn, liefst met de vermelding naar het veldwetboek art. 87.8°.

De politie kan dan een PV opstellen op basis van het veldwetboek zodat de overtreder een boete kan krijgen. Politie zal om een aantal redenen niet zo vlug overgaan tot takelen. Politie kan en moet dus wel optreden ook als ze zeggen van het niet te doen - indien ze weigeren best hun commissaris verwittigen.
Je kan dat voorkomen door op voorhand eens af te spreken en te horen wat die commissaris zijn mening is. Laat deze gerust deze tekst lezen.

U kan dan na de vaststelling van de politie een gerechtsdeurwaarder en een takelfirma opbellen. Onder het toeziend oog van deze gerechtsdeurwaarder wordt de takeling dan uitgevoerd als een goede huisvader. U moet wel zelf de takelkosten en andere kosten betalen, maar u kan deze nadien via het gerecht terugvorderen van de eigenaar van het bewuste voertuig.

U plaatst aan de toegangswegen van de parking een bord met volgende tekst:

""Private eigendom. Verboden te parkeren met uitzondering voor de klanten van onze handelszaak of gebruikers met toelating"" Gebruik daar vb een bord fig. C1 (wit bord met rode rand) met onderbord waarop de tekst staat voor.

Bevestig ook de tekst van het inwendig reglement aan de muur - uittreksel

' Strafklacht zal geformuleerd worden tegen de overtreders. De politie zal steeds verwittigd worden. Onverminderd de geldboete en de bevoegdheid van de politierechter, zal vaststelling van de inbreuk gebeuren door een PV van een gerechtsdeurwaarder, gevolgd door het wegtakelen van het voertuig. Een en ander op kosten van de overtreder. Bij gebreke aan betaling zal gedagvaard worden voor de rechtbank tot recuperatie, zo nodig samen met bewarend beslag. Veroordelende vonnissen zullen bij gebreke aan vrijwillige betalingen met alle middelen van recht worden uitgevoerd met inbegrip van uitvoerend beslag. De kosten kunnen oplopen tot 1250 euro en meer.'

Dat wil zeggen dat als veldwetboek van toepassing is - de politie nu de geïntegreerde politie op 2 niveau bevoegd is (dus zowel de lokale als de federale).

uittreksel uit het veldwetboek:

Art. 67. (De politieambtenaren van de lokale politie) zijn, (...) belast met het opsporen en
vaststellen van wanbedrijven en overtredingen inzake veld- en bospolitie, alsmede van jachten
visserijmisdrijven, op het grondgebied waarvoor zij beëdigd zijn --


Art. 87. worden gestraft:
8° Zij die, zonder noodzaak en ondanks het verbod van de eigenaar, gebruik maken van een weg die aan een bijzondere persoon toebehoort.

Art. 91. De straffen op de overtredingen, omschreven in de artikelen 87, worden verhoogd tot het maximum en de rechtbank spreekt bovendien gevangenisstraf van één dag tot zeven dagen uit:
1° Indien er herhaling is binnen een jaar, te rekenen van het eerste vonnis tegen de schuldige gewezen wegens dezelfde overtreding en door dezelfde rechtbank;
2° Indien de overtredingen bij nacht zijn gepleegd;




Verduidelijking: een bijzondere persoon (art. 87 veldwetboek) is een identificeerbare persoon, dus een persoon die geen overheid is.

…-…

Een andere en minstens adequate mogelijkheid is het instellen van een procedure op eenzijdig verzoekschrift tegen de niet identificeerbare wild parkeerders


Door het parket worden echter onderrichtingen uitgeschreven waardoor het takelen wordt beperkt. Zo zal niettegenstaande een inbreuk op het veldwetboek, zelden worden overgegaan tot het takelen van een voertuig op privaat terrein en wordt er zelden getakeld voor voertuigen die geen hinder bezorgen.

Wettelijk is de taak is van de politie, om misdrijven op te sporen, ter kennis te brengen van de bevoegde instanties (justitie), maar ook om ze te doen ophouden (vb takelen).

Bij een parkeerovertreding doet men ophouden door het voertuig weg te laten halen, ofwel de bestuurder die op bevel politie zijn voertuig weghaalt ofwel indien niet ter plaatse door de takelwagen in opdracht van de politie (op kosten en risico van de eigenaar).

Gezien dit laatste niet zo snel wordt toegepast kan je via gerechtsdeurwaarder werken voor de wagens op privaat terrein.

Het hangt er allemaal een beetje vanaf.
Je moet wel duidelijk in het reglement de maximale mogelijkheid hebben ingeschreven.
Je kan geen deurwaarder vragen als het niet voorzien is in het reglement gezien de verantwoordelijke op dat ogenblik geen mandaat heeft van de AV. Maar dat lijkt me duidelijk.

vb
Enkele jaren geleden heeft een grote firma die met hetzelfde probleem zat deze regel ook toegepast met dien verstande dat zij een klem op het voertuig lieten bevestigen en in hun algemene voorwaarden vermeld stond (voorwaarden op bordje bij de ingang): indien geparkeerd akkoord met de algemene voorwaarden - geen bewijs aanwezig plaatsen wij een klem en rekenen forfaitair per dag 25 € - (toen nog 1000 Bfr)
Klem wordt verwijderd bij betalen van de verschuldigde som.

Boel foutparkeerders hebben heisa gemaakt en gingen hun advocaat inspannen want zoiets kon niet enz enz - politie werd erbij gehaald … eindresultaat per dag 25 € te betalen.
Daarbij zakte het aantal foutparkeerders zienderogen en na enkele maanden bijna geen problemen meer.


Parkeerboetes op mijn privé-parking?

Het antwoord op die vraag hangt af van verschillende factoren, en van de interpretatie van de rechter, indien uw klant de boete zou betwisten. Het algemeen verkeersreglement, waarin onder meer het gebruiksrecht van parkeerplaatsen voor minder validen wordt geregeld, is van toepassing op "de openbare weg". Alleen is nergens in de wetgeving een sluitende definitie van het begrip "openbare weg" terug te vinden. De verschillende definities die momenteel worden gehanteerd gaan wel allemaal ongeveer dezelfde richting uit: een weg is openbaar wanneer hij voor iedereen, zonder onderscheid, toegankelijk is. Tenzij uw parking wordt afgesloten (slagboom…) zal ze vrijwel altijd worden beschouwd als onderdeel van de openbare weg. Of een bord met de vermelding "Enkel toegankelijk voor onze klanten tijdens het winkelen" hier iets aan verandert, hangt af van de interpretatie van de rechter. Geldt uw parking als "openbare weg", dan is de politie inderdaad bevoegd om er controles uit te oefenen op de naleving van het verkeersreglement en eventueel bekeuringen uit te schrijven. Wellicht is het in uw situatie aangewezen om op een duidelijk zichtbaar bord op de mogelijkheid van politiecontroles en –sancties te wijzen. Dit zal klanten wellicht afschrikken het verkeersreglement op uw parking te negeren en incidenten eerder voorkomen. (N.V.C.)

Deze laatste tekst ook maar toegevoegd - vb op de parking van Makro - Carrefour en Delhaize is het verkeersreglement van toepassing en kan de politie qua overtredingen perfect optreden - doen ze vb in Antwerpen aan de Makro dagelijks - vooral de gehandicaptenplaatsen.
Laatst gewijzigd door Franciscus op 18 sep 2014 18:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Franciscus
Berichten: 39698
Juridisch actief: Nee

#11 , 18 sep 2014 18:40

Verzending toch voldoende gefrankeerd? 8_)

eylis
Berichten: 8985

#12 , 18 sep 2014 19:25

en als een autobestuurder zo vrijmoedig is op mijn erf te parkeren, dan kan ik er niet aan doen dat hij in de nagels is gereden die uit mijn klusjesbak gevallen zijn....
O ja en mijn hond durft nogal eens uitbundig zijn territorium af te bakenen op alle veemde objecten binnen ons erf....

nijltjetweety
Topic Starter
Berichten: 155

#13 , 19 sep 2014 16:34

Ik dacht dat de echte eigenaar van die wagen eerst via de politie moet kunnen aantonen dat hij/zij wel degelijk de eigenaar is van die wagen. Tot zo lang moet ik die wagen niet terug geven aan de eigenaar?

@Franciscus, dat veldwetboek ziet er interessant uit. En beschadiging is idd een groter misdrijf indien het om wildparkeren gaat. Nu had die wildparkeerder mijn wagen geblokkeerd. Dit feit in combinatie met het feit dat het prive is (staat op de parking zelf te lezen, nog niet op een bord) doet me twijfelen of het beschadigen uit frustratie omdat ik niet weg kan in dit geval een zwaarder misdrijf is. Op mijn eigen parking dit doen zie ik als agressie. En iedereen weet wat ze zeggen over een kat in het nauw.
Ik zag de persoon naar de wagen wandelen, de schade vaststellen en ook zonder foto wegrijden. Indien hij wel een foto nam was ik naar buiten gelopen. Dat deed ik op dat ogenblik niet omdat ik op zo een moment, en vooral op die dag niet insta voor mezelf. Of er een bordje komt weet ik nu nog niet. Wel ga ik een nieuwe ketting aanschaffen. Staat er iemand dan sluit ik pas de oprit af. De wagen is immers pas eigendom van de persoon die hem opeist via de politie. Dus in dat geval komen de agenten tenminste al van hun stoel af.
Als ik ooit nog eens bel naar de politie zal ik ook eens spreken over dat veldwetboek. Benieuwd of ze in dat geval nog gaan volhouden dat ze niets kunnen komen doen. Want als ik al hamerdiplomatie gebruik is het mede de schuld van de politie, wegens hun lakse houding. Tenminste, zo ervaar ik de houding van onze lokale politie (Aalst).

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#14 , 19 sep 2014 17:21

Dat deed ik op dat ogenblik niet omdat ik op zo een moment, en vooral op die dag niet insta voor mezelf.
Maar daar wordt via colloquatie wel voor gezorgd dat het niet erger wordt.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

nijltjetweety
Topic Starter
Berichten: 155

#15 , 19 sep 2014 17:40

Dat deed ik op dat ogenblik niet omdat ik op zo een moment, en vooral op die dag niet insta voor mezelf.
Maar daar wordt via colloquatie wel voor gezorgd dat het niet erger wordt.
ik weet het. Een agressor is gewoonlijk zeer goed beschermd. En de slachtoffers moeten steeds beleefd zijn. dat is blijkbaar normaal toch? Ik heb nu wel 2 vragen gesteld waarop ik een zinnig antwoord verwacht, geen persoonlijke mening van een of ander lid dat interessant probeert te doen.

Terug naar “Andere”