#3 , 05 mar 2020 13:37
Bedankt voor de feedback.
Ik zal het parkeerbedrijf idd wijzen op hun commerciële uitbating zonder toestemming.
Dit kreeg ik als antwoord van de stad:
De private verkaveling ‘Schuttershof’ werd in de jaren 1937-1938 aangelegd zonder dat er nadien een overdracht van volgende naar het openbaar domein van de stad, hetgeen wel gebruikelijk is en opgelegd wordt in de vergunning.
Het private karakter van de grond is echter niet doorslaggevend om te bepalen of de weg openbaar of privaat is. Men gaat ervan uit dat een weg openbaar is zodra hij openstaat voor het publiek verkeer , ook al is de grond eigendom van een private persoon. Het is zelfs zo dat een weg een openbare bestemming krijgt door verjaring, omdat het publiek er gedurende dertig jaar of meer gebruik van heeft gemaakt, indien de doorgang continu, ononderbroken, publiek en ondubbelzinnig is. Van de grond waarop de weg zich bevindt, kan de gemeente de eigendom verwerven door dertigjarige verjaring als ze er regelmatig zware werken uitgevoerd heeft die gelijkgesteld kunnen worden met die welke de eigenaar uitgevoerd zou hebben, hetgeen in het verleden ook gebeurd is (heraanleg, onderhoud,…).
Als we bovenstaande toepassen op de verkaveling ‘Schuttershof’, kunnen we o.i. ondubbelzinnig besluiten dat de weg ‘Schuttershof’ openbaar is.
Daarenboven werd in 2014 een eerste reeks van 13 private kadastrale perceeltjes, deel uitmakend van de openbare weg, overgedragen naar het openbaar domein van de stad. Teneinde een antwoord te bieden aan deze versnipperde toestand en de rechtsonzekerheid die dit eventueel met zich zou kunnen meebrengen, is het onze bedoeling om dit ook voor alle andere perceeltjes in orde te brengen. Momenteel bekijkt onze dienst mobiliteit aan de hand van het nieuwe decreet gemeentewegen hoe we dit het best aanpakken