Aannemer 'ontslaan' kan dat?
Geplaatst: 20 mar 2014 13:19
door T.M.
Hoe kan ik mijn bericht verwijderen? Onze aannemer zit blijkbaar ook op dit forum
Re: Aannemer 'ontslaan' kan dat?
Geplaatst: 20 mar 2014 14:02
door Turaki
Een aanvaarde offerte geld als contract. Heeft u de offerte niet "officieel" aanvaard (dus niet getekend), kan ook gesteld worden dat u deze toch aanvaard heeft door uw aannemer tegen de voorwaarden in de offerte de werken te laten uitvoeren. Dus (voor zover ik de situatie kan inschatten) heeft u wel een contract met hem, en kan hij bij contractbreuk een schadevergoeding eisen.
Re: Aannemer 'ontslaan' kan dat?
Geplaatst: 20 mar 2014 14:24
door denlowie
Er zijn toch al bewijzen van een bindend contract namelijk, het reeds betalen van verschillende facturen !
Re: Aannemer 'ontslaan' kan dat?
Geplaatst: 01 apr 2014 10:21
door j.demoor
“Art.1142.Iedere verbintenis om iets te doen of niet te doen wordt opgelost in schadevergoeding, ingeval de schuldenaar de verbintenis niet nakomt...Art. 1144. De schuldeiser kan ook, ingeval de verbintenis niet ten uitvoer wordt gebracht, gemachtigd worden om zelf de verbintenis te doen uitvoeren op kosten van de schuldenaar.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘Aangezien wij geen contract met opleveringsdatum hebben met de huidige aannemer...dacht ik we kunnen hem gewoon zeggen nietmeer te komen.’
Uit de uitvoering blijkt dat u wel degelijk een contract hebt. Het ontbreken van een opleveringsdatum belet niet dat binnen een redelijke termijn moet opgeleverd worden. Kunnen jullie hierover geen akkoord bereiken,maak dan toepassing van : "Art.1184. De partij jegens wie de verbintenis niet is uitgevoerd ,heeft de keus om ofwel de andere partij te noodzaken de overeenkomst uit te voeren,wanneer de uitvoering mogelijk is,ofwel de ontbinding van de overeenkomst te vorderen,met schadevergoeding"(B.W.)
‘De regel dat de ontbinding in rechte moet gevorderd worden staat er niet aan in de weg dat een contractpartij in een wederkerige overeenkomst op eigen gezag en op eigen risico beslist haar verbintenissen niet uit te voeren en (aangetekend) kennis geeft aan de wederpartij dat zij de overeenkomst als beëindigd beschouwt. De beoordeling van de rechtmatigheid van deze eenzijdige beslissing wordt aan de rechter onderworpen bij een latere vordering tot gerechtelijke ontbinding‘[Cass. 2 mei 2002(B.S. t. A.),R.W. 2002-03,501-502,noot VAN OEVELEN,A.,De buitengerechtelijke ontbindingsverklaring van wederkerige overeenkomsten wegens wanprestatie door het Hof van Cassatie aanvaard,R.W.2002-03,503-506].