Kan ik nog iets doen?

Angie-54
Topic Starter
Berichten: 4

Kan ik nog iets doen?

#1 , 17 nov 2010 11:17

Hallo Allemaal, Ik ben even ten einde raad. Hieronder beschrijf ik even in het kort wat mijn probleem is.

In januari 2010 ging ik samen wonen met mijn vriend in een particulier huurhuisje. We moesten vooraf een borg betalen van 400 euro. Dit bedrag heb ik toen contant aan mijn vriend gegeven en hij heeft het vervolgens overgemaakt via zijn rekening naar de verhuurder. Het huurcontract heb IK ondertekend. Alleen daarbij het rekening nummer van hem opgeschreven voor de maandelijkse aftrekposten. Hetzelfde jaar zijn wij uit elkaar gegaan. Ik ben daar blijven wonen en heb direct alles gewijzigd. Het huisje stond nog op mijn naam alleen zal de maandelijkse huur nu van mijn rekening afgehaald worden. Ik heb hier toen nog een machtiging voor getekend. ( wijziging banknummer). Nu paar maanden later heb ik ook besloten om te verhuizen. Heb netjes optijd opgezegd en precies de eerste van de maand november opgeleverd. Nu zijn we bijna 3 weken verder en heb nog steeds mijn borg niet. Heb er bovenop gezeten. Vanmorgen sprak ik eindelijk die man die zei dat de borg zal worden teruggestort. Maar daarbij noemde hij het rekening nummer van mijn ex. Ik zei dat dat niet goed is en moest gewijzigd worden in mijn rekeningnummer. Waarop mijn huurbaas zegt dat dat niet mogelijk is. Pas na toetstemming van mijn exvriend. Als hij zou aangeven dat het op mijn rekening mocht, dan was het goed. IK met me ex gebelt. Leg het hele verhaal uit, zeg daarbij nog dat we toendertijd afgesproken hebben dat ik de borg terug krijg. ( omdat we dat toen onderlings gergeld hadden) Waarop hij doodleuk zegt: Ja dat kan wel kloppen ik heb gebeld met je huurbaas en gezegd dat als je ooit het huis verlaat de brog gewoon weer teruggestord moet worden naar de rekening waar het ook vandaan kwam. Nu vraag ik me af... mag dit ? Het huis stond toch op mijn naam? En alles werd betaald via mijn rekening? Klopt eht echt dat mijn exvriend die er al een hele tijd niet meer woont, eerst toestemming moet geven ? Ik voel me echt een beetje genaaid. Kan ik dit nog oplossen of sta ik nergens meer in mijn recht?

Alvast bedankt voor het reageren.
groetjes Angelique

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
baldwyn
Berichten: 158

#2 , 17 nov 2010 14:42

'Borg' storten op een rekening is sinds enige tijd dacht ik niet meer toepasselijk. Normaal wordt dat geplaatst op een geblokeerde rekening en tekent zowel huurder en verhuurder. Bij het vrijmaken daarvan kan je precies neerpennen wie er wat krijgt. Net om dit soort problemen te mijden mocht het niet meer rechtstreeks aan verhuurders omdat je anders te vaak in een gijzelsituatie raakt bij precaire gezinnen 'moeilijk doen? Geen waarborg terug!'

Als het op deze manier is overgemaakt bij het begin van de huur op zijn naam, waarbij hij het heeft gestort van zijn rekening, en jij geen bewijs bijhield dat jij dit cash doorgaf, dan sta je natuurlijk inderdaad nergens vrees ik. Misschien met rekeninguittreksels dat je kan bewijzen 400 euro af te halen vlak voor hij dit gestort heeft?

Lanox
Berichten: 3822
Juridisch actief: Nee

#3 , 17 nov 2010 15:35

Art. 10 Van de woninghuurwet stipuleert dat de waarborg dient gestort te worden op een geïndividualiseerde rekening van de huurder.
art. 10. - § 1. Indien, behoudens de zekerheden voorzien in
artikel 1752 van het burgerlijk wetboek, de huurder om de
naleving van zijn verplichtingen te waarborgen, een van de
in het volgende lid bepaalde vormen van waarborgen verstrekt,
mag die niet meer bedragen dan het bedrag dat gelijk
is aan 2 of 3 maanden huur, afhankelijk van de vorm van de
huurwaarborg.
de in het vorige lid vermelde waarborgen kunnen naar keuze
van de huurder drie vormen aannemen : ofwel een geïndividualiseerde
rekening op naam van de huurder bij een financiële
instelling, ofwel een bankwaarborg die het de
huurder mogelijk maakt de waarborg progressief samen te
stellen, ofwel een bankwaarborg ten gevolge van een standaardcontract
tussen een OCMW en een financiële instelling.
wanneer de huurder kiest voor een geïndividualiseerde rekening,
mag de huurwaarborg niet meer bedragen dan een
bedrag gelijk aan 2 maanden huur. de opgebrachte rente
wordt gekapitaliseerd ten bate van de huurder en de verhuurder
verwerft voorrecht op de activa van de rekening
voor elke schuldvordering ten gevolge van het volledig of
gedeeltelijk niet-nakomen van de verplichtingen van de
huurder
Als Uw ex niet op het huurcontract voorkomt, dan bent U deze huurder en niemand anders.
§ 2. wanneer de verhuurder in het bezit is van de waarborg
en nalaat die te plaatsen op de manier bepaald in § 1, derde
lid, is hij ertoe gehouden om aan de huurder rente te betalen
aan de gemiddelde rentevoet van de financiële markt op het
bedrag van de waarborg, vanaf het moment dat die overhandigd
wordt.
deze rente wordt gekapitaliseerd. Vanaf de dag dat de huurder
de verhuurder in gebreke stelt om te voldoen aan de verplichting
hem opgelegd door § 1, derde lid, is de verschuldigde
rente echter de wettelijke interesten op het bedrag van
de waarborg.
Als Uw verhuurder verzuimt om het geld op zo een rekening te zetten, dient hij U ook interesten te betalen.

Dus als de verhuurder het geld geeft aan Uw ex, dan is dat zijn probleem, hij dient U nog steeds de waarborg terug te geven.

Vandenbos is hier specialist in huurgeschillen en zal U wel kunnen zeggen welke stappen U het best onderneemt.

Reclame

Angie-54
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 17 nov 2010 16:33

Bedankt voor het reageren!

Ik kreeg indd hetzelfde andwoord van juridisch loket.
zie hieronder:

Geachte mevrouw Vynckier,

Het is gebruikelijk dat de huurder de borg moet betalen volgens een huurcontract. U was immers contractspartij. U geeft namelijk aan dat u als enige op het contract staat.
Dan is uw ex geen contractspartij. Dat hij op zichzelf bereid is geweest om het via zijn rekening te betalen, maakt hem ook geen huurder. U bent huurder/ contractspartij geworden door een contract daadwerkelijk te tekenen.

U zou uw contract en eventueel bijbehorende voorwaarden nog eens kunnen nakijken op regels over de waarborgsom. Vaak staat er iest over in de zin van: De borg wordt na correcte oplevering van de woning aan de huurder teruggegven. Of woorden van die strekking.

U zou de verhuurder moeten aangeven dat u de huurder was (officieel) en dat u als contractspartij aanspraak maakt op de birg. Borg is helaas niet wettelijk geregeld.

In de hoop u naar behoren te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Mevrouw E.J. Scholten
het Juridisch Loket


---

Moet vnavond even mijn contract nakijken of het ergens staat vereld, ik zie iig weer een lichtpuntje !!

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 17 nov 2010 18:49

Best stuurt u de verhuurder een aangetekend schrijven waarin u hem erop wijst dat u de partij bent die het contract heeft ondertekend, dat het u in het verleden beter uitkwam om te werken via rekeningnr X, dat dit momenteel niet meer het geval is en dat u hem bijgevolg als enige contractuele huurder vriendelijk verzoekt de huurwaarborg terug te storten op rekeningnr. Y. Dat bij gebrek aan instemming op dit normale verzoek dit schrijven geldt als enige en definitieve ingebrekestelling en hij u geen enkele andere mogelijkheid laat dan om op zijn kosten middels een geding bij het lokale vredegerecht bij vonnis een recuperatie van de waarborgsom te bekomen.

Met vriendelijke groeten uiteraard.

Angie-54
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 19 nov 2010 16:46

Goededag,

Bedankt voor het reageren ik heb het inderdaad zo gedaan. Later bleek ook in het contract precies vermeld te staan dat de brosom terug gaat de desbetreffende huurder, en dat ben ik in dit gevaal aangezien mijn handtekening en naam erop staan.
Juridisch loket melde inderdaad ook da ik het op zo manier moet aan pakken. Heb inmiddels ook aangetekend een brief verzonden. ben benieuwd naar de reactie !

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#7 , 19 nov 2010 18:27

Intrest niet vergeten !!!!

Terug naar “Huren”