Beste forumleden
Sinds augustus 2010 huur ik met enkele vrienden een huis in het Gentse.
Nu doet/deed volgend probleem zich voor:
Reeds tweemaal hebben wij (grote) problemen gehad met de afvoerpijpen van onze sanitaire voorzieningen.
In de veronderstelling dat wij zelf aansprakelijk waren voor de ontstoppingskosten (aangezien dit onder de normale gebruikskosten van de huurder valt), betaalden wij deze kosten uit onze eigen portefeuille.
Nu bleek bij de vorige interventie dat dit probleem echter te wijten is aan een volledig onreglementaire installatie van de afvoerbuizen (douche- en wc-afvoer komen samen in T-stuk alvorens naar de sceptische te lopen) en kunnen wij eigenlijk niets doen aan het feit dat om de zoveel maanden onze afvoeren verstropt zitten. De ontstoppingsdiensten hebben hier reeds tweemaal een verslag opgemaakt van de foute constructie, hetgeen wij onze huisbazin ook ter kennis brachten.
Eerst en vooral dacht ik dan aan een verborgen gebrek bij het afsluiten van de huurovereenkomst (aangezien wij onmogelijk de ondergrondse leidingen konden controleren).
In de tweede plaats dacht ik misschien aan een kwalificatie van het rustig genot van de huurder, waarvoor wij onze verhuurder in vrijwaring zouden kunnen roepen en eventueel, wanneer zij dit zou weigeren (hetgeen zij ook pertinent doet, onder de valse voorwendselen dat wij te veel ons haar wassen en te veel wc-papier gebruilen) de betaling van onze huurprijs kunnen weigeren?
Ondertussen lopen de kosten van de ontstoppingsdiensten danig op (ca. 400 euro), en dat terwijl wij onze verhuurder al meermaals op de hoogte hebben gebracht van dit probleem in de constructie van het gehuurde huis. Het lijdt dan ook geen enkele twijfel dat dit probleem zich in de toekomst nog zal voordoen.
Nu was mijn vraag of wij wel degelijk onze huurprijs kunnen weigeren te betalen zonder zelf in de problemen te komen en de uitgegeven kosten kunnen terugvorderen van onze huisbazin?
Alvast bedankt en een fijn 2011 toegewenst
Gert-Jan Mouton