huisbaas wil er mij onrechtmatig uit !!!

filipM
Topic Starter
Berichten: 1

huisbaas wil er mij onrechtmatig uit !!!

#1 , 09 apr 2007 17:10

Hallo,

Het gaat hier om een huis dat ik ondertussen 3,5 jaar huur.

Reeds verschillende keren hebben wij de huisbaas mondeling op de hoogte gebracht van vochtprobleem (met ernstige schimmelvorming) in huis. Hij heeft steeds geweigerd om daar iets aan te doen, en als ik te hard aandrong gedreigd er mij uit te zetten. Braaf als ik ben, heb ik dan altijd maar gezwegen.

Uiteindelijk heeft hij mij toch opzeg gegeven en nieuw contract laten tekenen (met aanpassingen in zijn voordeel natuurlijk). Heb mij ondertusen laten vertellen dat dit zelfs onwettig is en dat ik in mijn vierde van 6 huurjaren zit??

Vorige week heb ik heb hem dan uiteindelijk toch aangetekend van het vochtprobleem op hoogte gesteld.
Zijn reactie : wil mij eruit zetten door het ONBEWOONBAAR TE LATEN VERLKAREN, en wil zelfs kosten van herstelling op mij verhalen.

KAN DIT?

Wij zijn trouwens kersverse ouders die nu ook aan de gezondheid van een kind moeten denken! Vandaar dat ik het er niet bij wil laten.

Morgen stuur ik hem trouwens een nieuw aangetekend schrijven waarin ik het probleem nogmaals aanhaal, zeg dat ik naar de vrederechter stap als hij het probleem niet aanpakt. Vermeld ik best ook -of net niet- dat zijn
enige reactie was mij eruit te laten zetten?

Iemand raad aub ?

Groeten,
Filip

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 11 apr 2007 10:32

?Art.3...? 6. In afwijking van ? 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar...Zij kan slechts eenmaal, enkel schriftelijk en onder dezelfde voorwaarden, worden verlengd zonder dat de totale duur van de huur langer dan drie jaar mag zijn.Zij wordt be?indigd mits een van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur een opzegging betekent.Niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdig berekende opzegging of indien de huurder het goed blijft bewonen zonder verzet van de verhuurder, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten tussen dezelfde partijen, de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden en is zij derhalve onderworpen aan de ?? 1 tot 5. In dat geval blijven de huurprijs en de andere voorwaarden DEZELFDE als die welke bepaald waren in de aanvankelijk gesloten huurovereenkomst van korte duur, zulks onverminderd de toepassing van de artikelen 6 en 7.?(Woninghuurwet 20 februari 1991).

INDIEN dit uw geval was,deel uw verhuurder dan deze tekst mee alsmede dat u voortaan slechts de AANVANKELIJKE huurprijs betaalt en het inmiddels teveel betaalde in MINDERING brengt van de volgende huur.

?Art.2.Het gehuurde goed moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid.Of deze voorwaarde is vervuld wordt beoordeeld aan de hand van de staat van het goed op het ogenblik dat de huurder in het genot ervan treedt.De Koning stelt de voorwaarden vast waaraan ten minste voldaan moet zijn opdat het gehuurde goed beantwoordt aan de vereisten bepaald in het eerste lid*.Indien de door de vorige leden voorgeschreven voorwaarden niet zijn vervuld, heeft de huurder de keuze ofwel de uitvoering te eisen van de werken die noodzakelijk zijn om het gehuurde goed in overeenstemming te brengen met de vereisten van het eerste lid, ofwel de ontbinding van de huurovereenkomst te vragen met schadevergoeding.In afwachting van de uitvoering van de werken, kan de rechter een vermindering van de huurprijs toestaan..?(Woninghuurwet).

*Zie daartoe:
-K.B. 8 juli 1997 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan ten minste voldaan moet zijn wil men een onroerend goed dat wordt verhuurd als hoofdverblijfplaats in overeenstemming zijn met de elementaire vereisten inzake veiligheid,gezondheid en bewoonbaarheid.
-Decreet 15 juli 1997 houdende Vlaamse Wooncode(Titel III=Kwaliteitsbewaking) en voornamelijk het ?conformiteitsattest?

?Art.1719.De verhuurder is, uit de aard van het contract, en zonder dat daartoe enig bijzonder beding nodig is, verplicht:...2? Dat goed in zodanige staat te onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het verhuurd is...?(Burgerlijk Wetboek).

?Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

Roep uw verhuurder op in minnelijke schikking voor de vrederechter teneinde de nodige herstellingen te laten uitvoeren.De procedure ?minnelijke schikking? is kosteloos.

Komt geen minnelijke schikking tot stand roep de verhuurder dan opnieuw op voor de vrederechter met toepassing van art.1344bis-septies Ger.W. teneinde hem te veroordelen tot uitvoering van de werken die noodzakelijk zijn om het gehuurde goed in overeenstemming te brengen met de wettelijke vereisten en dit onder verbeurte van een dwangsom en tot tijdelijke vermindering van de huurprijs.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Huren”