Kennisgeving van keuze

sanoke
Topic Starter
Berichten: 6

Kennisgeving van keuze

#1 , 23 jul 2008 22:43

Hallo,

Ik heb sinds 01/08/2006 een lopend huurcontract met mijn huisbaas voor een termijn van 3 jaar.
Begin juni heb ik hem mijn opzegbrief aangetekend verstuurd, daar er in mijn contract een clausule staat dat we vroeger kunnen opzeggen mits de huisbaas een keuze maakt:
- de huurder wordt verantwoordelijk gesteld voor het contract tenzij hij een nieuwe huurder vind goedgekeurd door de verhuurder,
- de huurder betekend een opzegperiode van 3 maand en betaald een vergoeding van drie maand.

Nu, de vraag: hoe dient de verhuurder mij zijn keuze bekend te maken? Momenteel zegt hij, hang de affiches op die ik u gegeven heb met mijn nummer en ik neem contact wanneer iemand zich aanbied.
Tevens is de verhuurder van plan de huurprijs te verhogen (en meer dan de indexering).
ANderzijds wou hij iemand in het pand laten op een zondag en eiste hij dat wij aanwezig waren daar wij hem gezegd hebben dat hij niet zonder ons het pand mocht betreden (is toch niet nodig dat jullie aanwezig zijn? nee, kheb hier maar voor een klein fortuin materiaal staan...), doch wij hadden andere verplichtingen en hebben een andere uur voorgesteld dezelfde dag? (bij mijn weten moeten wij alle dagen kunnen het pand tonen inclusief zaterdag zoals in het contract bepaald, maar er is geen sprake van zondag toch?) (ik was ook stiekem aan het hopen dat hij toch

Wij krijgen geen uitsluitsel van de verhuurder over wat zijn keuze nu is.

Ik heb horen zeggen door verschillende mensen dat de verhuurder zijn keuze dient bekend te maken binnen een periode van 1 maand, beginnende op dag van eerste aanbieding van de aangetekende zending naar hem gericht.
Indien hij dit nalaat, zou de wet ergens bepalen dat de keuze die het beste uitkomt voor de huurder op die moment van toepassing zou zijn.

Klopt dit?

ANderszijds vroeg ik mij (daar ik hierover iets gelezen heb in een onderwerp hier, dat dergelijke clausule niet wettelijk is) kan een clausule dat ons verbied huisdieren te hebben een reden zijn om een contract ongeldig te laten verklaren?

ALvast bedankt op voorhand en sorry voor de eventueel domme vragen :)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#2 , 23 jul 2008 23:53

Een clausule over huisdieren verbieden is ongeldig maar is geen reden om het contract te ontbinden. U mag dus toch een huisdier houden, maar de clausule is geen reden om aan het contract te kunnen ontsnappen.

Ik heb begrepen dat u minder kosten zult moeten betalen als direct een nieuwe huurder gevonden wordt. Het is dan ook in uw belang dat die huurder snel gevonden wordt. Probeer dan ook zo vaak mogelijk beschikbaar te zijn voor kandidaat-huurders. Het is alleen maar in uw belang!

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

Casalangdre
Berichten: 105

#3 , 24 jul 2008 15:40

Wettelijk gezien is er eigenlijk niets geregeld voor het opzeggen van een huurcontract van korte duur. Er is dus ook geen termijn waarbinnen de eigenaar zijn keuze moet kenbaar maken. U kan best een aanmaning hiertoe versturen (per AS).

Voor het bezichtingen van een pand worden er normaal gezien afspraken gemaakt (cfr. huurwet). De eigenaar heeft het recht om gedurende twee uur twee dagen in de week het pand te laten bezichtingen door kandidaat-huurders. Dit wordt in onderling overleg vastgelegd. Binnen deze afspraken heeft hij het recht om het pand te betreden zonder uw aanwezigheid.

Het verhogen van de huurprijs is geen enkel probleem, vermits de huurder opzegd.

Een clausule over het verbod op huisdieren is wel degelijk niet onwettelijk. Het is - volgens de rechtspraak - voor de verhuuder wel geen argument om enkel voor het houden van huisdieren het huurcontract te laten ontbinden. Verder zijn er enkele zeer uitzonderlijke gevallen waarin een rechter beslist heeft om een clausule hieromtrent niet toe te passen

Reclame

Terug naar “Huren”